El pla municipal de salut mental d'Alacant tira a rodar

El desenvolupament del programa posarà el focus en les persones amb addiccions, vulnerables, majors, soles, adolescents, xiquets i xiquetes i migrants

Guardar

Primera reunió del comité tècnic del Pla de Salut Mental d'Alacant
Primera reunió del comité tècnic del Pla de Salut Mental d'Alacant

La salut mental s'ha convertit en una prioritat per a les administracions públiques. En este context, Alacant ha iniciat l'elaboració del seu primer Pla Municipal de Salut Mental, un projecte que busca millorar l'atenció a les necessitats de les persones mitjançant un enfocament integral i participatiu. Este pla, impulsat per l'Ajuntament, la Universitat d'Alacant i agents socials, naix amb el propòsit de diagnosticar la situació actual i desenvolupar estratègies que responguen de manera efectiva als seus reptes.

El primer pas per a construir este pla serà un diagnòstic participatiu. Este procés permetrà obtindre una radiografia detallada de l'estat actual de la salut mental a la ciutat d'Alacant, incloent les necessitats de la població i els recursos disponibles. Està previst que esta primera anàlisi es desenvolupe al llarg d'un any per a identificar els principals problemes, demandes i preferències relacionades amb este àmbit.

Així, es redactarà un document que servirà per a establir prioritats i definir un full de ruta basat en criteris d'importància, urgència i viabilitat. La regidora de Benestar Social, Begoña León, assenyala que "l'objectiu és implicar a tota la societat alacantina, i sobretot als qui coneixen a fons la situació de la salut mental a Alacant, per a construir un pla que realment responga a les necessitats detectades".

El desenvolupament del pla està liderat per un 'grup motor' en el qual participen professionals de l'àmbit soci-sanitari, associacions especialitzades en salut mental i representants d'entitats ciutadanes, amb la supervisió tècnica de la Universitat d'Alacant. Este grup serà responsable d'analitzar la situació actual i proposar solucions concretes. A més, una comissió tècnica de seguiment, integrada per personal de diferents regidories, s'encarregarà de coordinar i supervisar la correcta implementació de les mesures.

Sis perfils prioritaris i cinc àrees de treball

El projecte presta especial atenció a sis grups de població considerats "prioritaris" per la seua vulnerabilitat o necessitats específiques. Estes categories inclouen a persones en situació de vulnerabilitat social, adolescents, xiquets i xiquetes, persones majors, persones en situació de soledat no desitjada, persones amb addiccions i migrants. La intenció és que este enfocament permeta articular mesures concretes que atenguen les particularitats i desafiaments de cada col·lectiu, facilitant una intervenció més ajustada a la realitat alacantina.

Tal com han avançat l'Ajuntament i la UA, per a garantir que s'aborden les diferents dimensions de la salut mental de manera integral, el pla s'estructurarà entorn de cinc grans àrees de treball. En este sentit, una de les prioritats serà assegurar els drets socials, promovent l'accés equitatiu als recursos de salut mental per a tota la població. De la mateixa manera, s'impulsaran campanyes de conscienciació que ajuden a eliminar l'estigma associat als trastorns psicològics.

Així mateix, la inclusió serà un altre eix fonamental, fomentant la integració social de les persones afectades, al mateix temps que es treballarà en la protecció social per a reforçar el benestar dels col·lectius més vulnerables. Finalment, també es buscarà consolidar una xarxa de suport comunitari mitjançant la col·laboració entre institucions, professionals i entitats ciutadanes, creant entorns "més saludables i solidaris".

La firma del conveni entre l'Ajuntament i la UA permet a Alacant fer un pas important cap a la creació d'un marc estratègic que prioritze la salut mental en l'agenda municipal. Este esforç, que culminarà amb la publicació del pla dins d'un any, pretén millorar els servicis actuals i promoure una major sensibilització i suport entorn d'este tema. El Pla Municipal de Salut Mental d'Alacant aspira a convertir-se en un model de referència, combinant anàlisi tècnica, col·laboració ciutadana i un enfocament multidimensional per a garantir el benestar psicològic de tots els alacantins.

Destacats