Alacant

Les platges d'Alacant es posen a punt a comptagotes este estiu

Molts arenals encara no disposen d'hamaques, ombrel·les o el servici de platges accessibles

1 minut

Platja del Postiguet a Alacant

L'inici de l'estiu a Alacant no ha tingut la brillantor esperada. A pesar de l'augment de turistes i del bon oratge, les platges de la ciutat han començat la temporada alta sense que els seus servicis bàsics estigueren disponibles i retards en la instal·lació d'equipaments. La posada a punt dels arenals ha arribat a batzegades, i encara continua en procés.

Associacions veïnals, col·lectius socials i oposició denuncien una “gestió nefasta” per part de l'Ajuntament. De fet, el grup municipal socialista exigirà en el pròxim ple de finals de juliol la compareixença d'Ana Poquet, regidora de Turisme i presidenta del Patronat de Turisme i Platges perquè “renda comptes” sobre les “greus mancances” que han deixat les platges “a mig gas en ple inici de l'estiu”.

Servicis essencials que arriben tard

Estes deficiències afecten servicis bàsics com el bany adaptat i accessible, la instal·lació de les habituals hamaques i ombrel·les o les boies de seguretat. “La descoordinació de l'equip de govern és inadmissible en el període turístic més important de l'any”, denuncia Trini Amorós, portaveu adjunta del PSOE. Este retard, subratlla, perjudica a veïns i veïnes, turistes i a la imatge internacional d'Alacant.

La resposta de l'Ajuntament apunta a problemes tècnics en la licitació de contractes. Fonts municipals consultades per este diari senyalen que la complexitat dels nous plecs i algunes falles informàtiques han demorat l'adjudicació dels servicis, que es va completar a mitat de juny. “Ja està tot en marxa i estarà llest en breu”, asseguren.

Servici de platges accessibles a Alacant

A més, des del consistori confirmen que les boies de seguretat es van instal·lar la setmana passada i que el servici adaptat de bany arrancarà esta mateixa setmana amb una nova empresa adjudicatària. No obstant això, esta explicació no convenç a Cocemfe Alacant i han alçat la veu contra el que consideren “un incompliment reiterat” i una vulneració de drets fonamentals de les persones amb discapacitat.

L'accessibilitat seguix pendent

L'Orde Ministerial TMA/851/2021 obliga a tindre operatius els servicis d'assistència al bany per a persones amb mobilitat reduïda des de principis de juny. No obstant això, les platges del Postiguet, Sant Joan, Urbanova i Tabarca seguixen sense prestar este servici. “La realitat és que els qui necessiten suport per a accedir a la mar amb cadires amfíbies o personal especialitzat es veuen obligades a renunciar al gaudi de les platges”, lamenta Cocemfe.

El col·lectiu qualifica la situació com “una discriminació estructural que demostra una gestió insensible. L'accessibilitat no és un favor ni una opció, és un dret”. El contracte amb la nova a empresa adjudicatària no es va formalitzar fins al passat 27 de juny, agreujant més si cap el retard. Encara així, la portaveu municipal, Cristina Cutanda, ha confirmat que el servici estarà “100% disponible al llarg d'esta mateixa setmana”.

San Gabriel: ¿la platja oblidada?

La situació de la platja de San Gabriel reflectix un altre dels focus de conflicte. Els veïns i veïnes del barri manifesten que este arenal al sud de la ciutat, inclòs en la xarxa de platges urbanes l'any passat, manca d'elements essencials com banderes que informen de l'estat de la mar. Així mateix, accentuen que no existixen lavabos ni per a usuaris ni socorristes, i la brutícia i mala herba ha disparat la presència d'insectes.

Veïns i veïnes de Sant Gabriel reunits amb la regidora socialista Trini Amorós

En esta línia, les persones usuàries alerten que esta proliferació estaria motivada pels problemes d'higiene derivats de l'acumulació de posidònia des de fa anys. A més, reclamen que hi haja més presència policial, ja que s'han produït diversos altercats i inclús la realització de barbacoes, una activitat “estrictament” prohibida en esta platja.

Per últim, veïns i veïnes denuncien la incertesa del fet que no es mostren els resultats de les anàlisis d'aigües en esta zona de bany per a verificar el seu estat. “L'Ajuntament ha abandonat San Gabriel. Primer els va negar el reconeixement oficial i ara els nega condicions mínimes de seguretat”, manifesta la portaveu socialista, Trini Amorós.

Reforç policial

En paral·lel a este clima de descontentament, la Regidoria de Seguretat ha posat en marxa un reforç especial de control policial en les principals platges urbanes. Tal com ha assenyalat l'Ajuntament, un total de 38 agents vigilen diàriament El Postiguet, L'Albufereta, Sant Joan, L'Almadrava, Urbanova i Tabarca. No obstant això, no s'atén la petició veïnal i en Sant Gabriel, únicament dos agents cobriran la platja amb el servici ordinari.

Agents de la Policia Local d'Alacant en el passeig de la Platja del Postiguet

L'operatiu inclou el control de la venda ambulant, el compliment de les ordenances i la vigilància marítima amb dos embarcacions de la Policia Local. “La seguretat és fonamental per a garantir la convivència a les platges i protegir els usuaris”, ha explicat l'edil de Seguretat, Julio Calero, qui ha destacat el reforç en Sant Joan durant els caps de setmana i la presència d'agents en quads i embarcacions.

A més, el consistori recorda que este estiu han pres possessió 16 nous agents destinats en la seua majoria a la vigilància de platges, mentres que s'han renovat vehicles i equips policials. Finalment, una campanya informativa complementa estes mesures, explicant als banyistes el significat de les banderes, les normes de navegació i la prohibició d'activitats o la presència de gossos fora de zones autoritzades.

Etiquetes: