El Ple exigix al Govern corregir l'infrafinançament històric d'Alacant

La iniciativa en defensa que els estudiants puguen seguir amb la seua formació de Medicina en la Universitat d'Alacant també tira avant

Guardar

Votació durant el ple del mes de setembre a Alacant
Votació durant el ple del mes de setembre a Alacant

El Ple de l'Ajuntament d'Alacant ha rebutjat este dijous els acords fiscals aconseguits pel Govern central amb Catalunya i ha exigit al Govern revisar de manera urgent el sistema de finançament autonòmic amb l'objectiu de corregir l'infrafinançament històric que patix la província d'Alacant. El PP ha presentat esta declaració institucional al Ple que ha sigut aprovada amb els vots populars i de Vox, mentres que PSOE, Compromís i EU-Podemos han votat en contra.

El regidor Antonio Peral ha sigut l'encarregat de defendre la iniciativa, que considera que l'acord fiscal del Govern amb Catalunya “privilegia a esta comunitat en detriment de la resta de les regions espanyoles, exigim que qualsevol mesura fiscal siga aplicable de manera equitativa en tot el territori nacional”.

“És evident que els pactes fiscals, com el del ‘contingent català’, no sols suposen una cessió per part del Govern central, sinó que a més es traduïxen en un tracte fiscal privilegiat per a Catalunya, que s'allunya dels principis de solidaritat i equitat entre les diferents comunitats autònomes. Estos acords aprofundixen les diferències territorials, permetent a Catalunya mantindre majors recursos, mentres que províncies com Alacant veuen com les seues necessitats de finançament són ignorades sistemàticament”, ha afirmat Peral.

En la mateixa línia, la iniciativa exigix al Govern la revisió urgent del sistema de finançament autonòmic amb l'objectiu de corregir l'infrafinançament històric que patix la província d'Alacant, garantint una distribució justa i equitativa dels recursos. “Este infrafinançament d'Alacant afecta directament a la qualitat dels servicis públics, al desenrotllament d'infraestructures i a la capacitat del nostre teixit empresarial per a competir en igualtat de condicions”, ha denunciat l'edil.

Medicina

D'altra banda, el Ple ha aprovat que els estudis de Medicina continuen a Alacant de manera que es garantisca que “els estudiants de la província tinguen accés a una educació de qualitat i els ciutadans a uns professionals formats en la màxima excel·lència”. El Ple insta a la Generalitat Valenciana que, en cas d'una decisió judicial desfavorable per a la implantació de Medicina en la Universitat d'Alacant (UA), impulse la implantació i continuació dels estudis.

La Declaració Institucional ha sigut presentada pel PP i s'ha aprovat amb els vots a favor dels populars i Vox i en contra dels grups d'esquerra (PSOE, Compromís i EU-Podemos).

La portaveu popular, Mari Carmen a De España, ha sigut l'encarregada de defendre la iniciativa i ha assenyalat que “el procés d'implantació del grau en Medicina en la Universitat d'Alacant s'ha vist entorpit per la gestió administrativa des que esta va ser impulsada sota el govern de Ximo Puig”. “Des del principi, esta iniciativa ha sigut tractada amb falta de rigor i transparència, generant incertesa i retards innecessaris que han perjudicat tant la comunitat universitària com als futurs estudiants, ha assenyalat

Per a De España “és imperatiu garantir que els estudiants de Medicina reben una educació d'excel·lència, que els prepare per als grans reptes que enfronta la nostra societat en termes de salut pública. L'accés a una formació mèdica de qualitat no sols respon a la creixent demanda de professionals sanitaris”.

Suport a Veneçuela

D'altra banda, el Ple també ha aprovat una declaració institucional per a “expressar el nostre més ferm suport a l'oposició política a Veneçuela, i en particular a Edmundo González i María Corina Machado, i la nostra condemna expressa a les polítiques repressives del règim de Nicolás Maduro”. El Ple insta el Govern d'Espanya “a prendre mesures més contundents per a pressionar al règim veneçolà, demandant la fi de la repressió, l'alliberament dels presos polítics i la celebració d'eleccions lliures i transparents que permeten restaurar la democràcia a Veneçuela, i reconéixer a Edmundo González com el president electe”, d'acord amb el sol·licitat pel Partit Popular i aprovat en el Congrés dels Diputats. PP i Vox han votat a favor i els grups d'esquerra en contra.

Destacats