Adeu a la icònica imatge del Pregó de les Fogueres des dels balcons de l'Ajuntament. Almenys aix serà este any 2025 a causa de la limitació d'accés per raons de seguretat. Això , la façana de l'edifici barroc continuarà sent la gran protagonista de l'acte que marca l'inici de les festes oficials de la ciutat, previst per al divendres 6 de juny.
Tal com ha detallat la portaveu municipal i regidora de Festes, Cristina Cutanda, esta ocasió el Pregó es trasllada a un escenari que s'instal·larà en la plaça de l'Ajuntament. "La solució és pràctica i consensuada. Hem treballat amb la Federació perquè l'acte conserve la seua identitat", ha explicat. Es tracta d'un nou canvi en el 'decorat' de Fogueres després de portar els Focs a la passarel·la per als vianants del Port per les obres del Cocó.
L'impacte d'estes restriccions no es limita al Pregó. La Cremà de la Foguera Oficial també haurà d'adaptar-se. Encara que l'encesa del foc sí que podrà realitzar-se des d'un dels balcons de l'Ajuntament, ningú podrà eixir a presenciar-lo des d'allí. Així, les autoritats i les Bellees del Foc ho observaran des de les finestres del Saló Blau.
Per què no es poden usar els balcons?
La decisió s'emmarca en un context complex, perquè la façana de l'edifici consistorial, catalogat com a Bé d'Interés Cultural (BIC), es troba des de fa temps en un procés d'avaluació per a la seua restauració integral. El punt més crític va arribar el passat octubre, quan diversos fragments de la cornisa de la torre del rellotge es van desprendre i van caure a la via pública, encara que per sort no va caldre lamentar danys personals.
A partir de la caiguda d'estos rebles, l'Ajuntament ha instal·lat diverses malles de seguretat al voltant de les torres i ha restringit l'accés als balcons i terrasses de l'edifici per precaució. I encara que el projecte de rehabilitació va ser adjudicat en 2021 amb un pressupost pròxim als 100.000 euros, les obres encara no han eixit a concurs públic.
En este sentit, Cristina Cutanda ha admés que "algunes persones, una o dues, podrien accedir de manera puntual als balcons". No obstant això, la logística i la magnitud del Pregó —que sol congregar a desenes de representants festers, tècnics i autoritats— fa "inviable" la seua celebració en eixes condicions. "Hem vist que la millor opció seria millor fer-ho des d'un escenari en la plaça", ha afegit l'edil.
Pendents de Cultura
La rehabilitació de la façana porta més de quatre anys paralitzada. Tant l'Ajuntament com la Conselleria de Cultura, de qui depén l'autorització de les obres en tractar-se d'un BIC, assenyalen que el procés “s'està portant pel seu llit habitual”, però matisen que la “complexitat tècnica i administrativa” de l'expedient ha retardat l'inici dels treballs.
La portaveu adjunta del grup municipal socialista, Trini Amorós, ha reclamat a l'equip de govern que faça públics els informes que desaconsellen la utilització dels balcons de l'Ajuntament perquè no està garantida la seguretat. En eixe sentit, ha exigit que “s'entreguen els documents sobre l'estat actual de l'edifici", i ha instat, a més, a explicar en què consistix el procés de rehabilitació del palau consistorial.
“El govern municipal no té cap sensibilitat amb un edifici que està catalogat com BIC i que és un monument”, subratlla Amorós. “És preocupant —continua— que s'impedisca l'accés als informes d'eixe suposat projecte de rehabilitació”. A més, el PSOE considera que si no està garantida la seguretat “és necessari conéixer si es poden produir nous despreniments i deixar d'ocultar esta informació”.