La rehabilitació de l'Ajuntament, pendent del permís de Cultura

Conselleria ha de donar el vistiplau al projecte mentre els treballs d'urgència per a protegir les dues torres es podrien prolongar fins al pont de desembre

Guardar

Mallas de protección en las dos torres del Ayuntamiento de Alicante
Mallas de protección en las dos torres del Ayuntamiento de Alicante

El passat 24 d'octubre es va produir el despreniment de diversos rebles de la cornisa d'una de les torres de l'Ajuntament d'Alacant. Malgrat la gravetat, especialment en tractar-se d'una hora amb molta afluència de vianants, cap persona va resultar ferida. No obstant això, des de llavors el trànsit pel carrer Altamira es manté restringit i la caiguda ha reobert el debat sobre la conservació i l'estat de la façana, a com la necessitat de dur a terme una rehabilitació integral d'este edifici històric.

Després de diversos anys en el tinter, sembla que eixa reforma finalment s'emportarà a bon terme. Tal com va anunciar la regidora Cristina Cutanda durant la compareixença per a informar sobre els assumptes tractats en la Junta de Govern, el projecte d'execució ja s'ha completat i ara queda pendent del vist de la Conselleria de Cultura. D'esta forma, l'aprovació definitiva del departament autonòmic permetrà al consistori licitar el contracte d'obres per a rehabilitar l'immoble, declarat Bé d'Interés Cultural (BIC).

De fet, es tracta d'una actuació que va començar el procés de tramitació l'any 2021 amb la licitació de la redacció del projecte, que es va adjudicar en 2022 a un gabinet d'arquitectura per un import de 99.000 euros. No obstant això, la tramitació ha estat marcada per nombroses dilatacions en el temps i successives suspensions i modificacions per a esmenar la documentació requerida per l'àrea de Cultura, qui supervisa totes les intervencions sobre béns protegits.

Finalment, l'estudi d'arquitectura ha accelerat la redacció del projecte en les últimes setmanes com a conseqüència del despreniment i després del vistiplau de l'equip tècnic de l'Ajuntament, ara serà el departament de Cultura de la Generalitat Valenciana el que haurà d'aprovar de manera definitiva el conjunt d'actuacions previstes en la façana de la casa consistorial.

Informe sobre l'estat de l'edifici

L'anunci de la finalització del projecte d'execució va coincidir amb la lectura de l'informe sol·licitat per l'alcalde, Luis Barcala, després del despreniment de la cornisa de la torre del rellotge de l'Ajuntament. El document, elaborat pel director general d'Obres i Projectes, resumix les actuacions realitzades en l'edifici des de 2014, encara que no aprofundix sobre les causes de la caiguda de rebles ni aprofundix sobre una primera hipòtesi que el mateix alcalde va atribuir a un possible moviment sísmic molt lleu.

Així, l'informe detalla que en l'última dècada es van dur a terme intervencions puntuals com a reparacions en 2014 i 2015, que van incloure la instal·lació de malles protectores a les torres per a garantir la seguretat dels vianants. Al seu torn, revela que en 2019 l'Ajuntament va identificar la necessitat de desenvolupar un pla director que abordara la rehabilitació integral de l'edifici barroc, una planificació que segons l'equip de govern va servir de base per a la convocatòria del concurs públic de redacció en 2021.

En este sentit, entre les intervencions prèvies destaca la reparació de balconades, que van ser precintades temporalment per a la seua consolidació. Així mateix, l'informe també arreplega les actuacions d'urgència que s'estan realitzant en les últimes setmanes per a garantir la seguretat i reduir el perímetre barrat. D'esta manera, s'estan executant treballs per a assegurar les estructures de les torres després de cobrir-se amb malles protectores.

Tal com van avançar els portaveus municipals, Cristina Cutanda i Manuel Villar, estes labors es prolongaran fins a la primera o segona setmana de desembre, per la qual cosa després del pont de la Constitució podria tornar el trànsit rodat al carrer Altamira. Encara que no van voler confirmar un termini exacte, l'equip de govern garantix que els treballs d'instal·lació de les peces del Betlem gegant en el centre de la plaça de l'Ajuntament es podran executar sense problema una vegada finalitze l'enfortiment de les torres.

L'oposició exigix conéixer l'informe

Mentrestant, el PSOE ha sol·licitat “major transparència” respecte al procés. La portaveu adjunta del grup municipal socialista, Trini Amorós, ha registrat un escrit dirigit a l'alcalde en el qual exigix “accés a l'informe tècnic sobre els despreniments de la façana de l'edifici i la rehabilitació de l'edifici històric protegit com BIC”. Per part seua, fonts municipals han confirmat que l'informe es va posar a la disposició del conjunt de grups polítics este passat dimarts després de la seua presentació davant els mitjans.

Malgrat això, Amorós ha criticat la falta d'accés a documents relacionats amb altres gestions municipals i ha acusat l'equip de govern d'actuar amb opacitat. "L'oposició té dret a disposar d'esta informació, igual que a l'informe de Càtedra de Turisme de la UA en relació als pisos turístics, a la documentació vinculada a les il·legalitats en la construcció d'un hospital privat o als relacionats amb la redacció del nou Pla General d'Ordenació Urbana", ha assenyalat.

Destacats