Tot va quedar en un esglai tremend. El matí d'este passat dijous a Alacant va estar protagonitzada pel fort baluern que va generar el despreniment de part de la barana de la torre del rellotge de l'Ajuntament. La millor notícia és que no va caldre lamentar cap mal personal ni ferit, un "miracle" si tenim en compte el volum i la grandària dels rebles que van caure a plom sobre la calçada.
Després de l'incident, tant els bombers del SPEIS com la Policia Local van ser els primers a dotar de seguretat a la zona i restringir el trànsit de vehicles i vianants. Al llarg de la vesprada, i després de les primeres investigacions del succeït, es va procedir a col·locar d'emergència una xarxa protectora de seguretat a la torre del rellotge de l'edifici històric. De la mateixa manera, durant este divendres una empresa especialitzada col·locarà una segona malla amb caràcter preventiu en la segona torre de la façana de l'Ajuntament.
Així mateix, l'alcalde Luis Barcala, aix
Restaurar l'edifici històric
“És necessari valorar amb la major urgència la situació de tota la façana per a detectar possibles situacions similars i corregir qualsevol risc que poguera produir-se”, ha explicat l'alcalde Luis Barcala en referència a la doble actuació d'urgència. A més, el primer edil ha recalcat que “hem de congratular-nos que no s'ha registrat cap mal personal a causa del despreniment, però treballem ja amb la màxima urgència per a reparar els danys i previndre possibles incidents en el futur”.
No obstant això, des del grup municipal socialista, a través del seu portaveu Ana Barceló, lamenten que l'equip de govern és conscient de les deficiències de l'estat de l'edifici històric des de, almenys, el 16 de desembre de 2020 després de l'informe elaborat pel departament municipal de Patrimoni Integral. “Els estudis tècnics advertixen del perill pel mal estat de conservació de l'edifici de l'Ajuntament des de fa quatre anys i no s'ha fet res per previndre estos despreniments”, ha emfatitzat Barceló.
En concret, l'informe ressalta que “són moltes i variades les afeccions que té en diferents punts, tan estructurals internament, com a problemes d'humitat, caiguda d'elements arquitectònics o decoracions, o fins i tot afeccions en la seua façana barroca externa per descomposició de la pedra calcària amb la qual està construït”. Així, els tècnics alertaven que estava pendent d'elaborar un pla director d'actuació integral.
En esta línia, tant el PSOE com Compromís i EU-Podem han recordat que en 2021 la Junta de Govern va iniciar els primers tràmits per a la reforma integral per 4,5 milions d'euros, i el 15 de gener de 2022 es va adjudicar la redacció del projecte per 99.488 euros a l'UTE Cuatroteca. No obstant això, insistixen que res més s'ha sabut fins a la data. Per part seua, des de l'equip de govern subratllen que la regidoria d'Urbanisme prosseguix amb la redacció del projecte de reforma integral de l'Ajuntament iniciat en 2022 i que contempla una àmplia reestructuració de les dependències municipals.
Tancament perimetral de l'accés principal
Immediatament després de la caiguda de rebles de la cornisa de la torre del rellotge, la Policia Local va tancar tot el perímetre de la façana consistorial per raons de seguretat i bombers del Speis han procedit a la inspecció de la zona afectada, al costat de tècnics de les regidories d'Infraestructures i Urbanisme, que han avaluat les causes, els danys i les mesures d'assegurament, protecció i posterior rehabilitació necessàries.
La revisió de la façana de l'edifici no es limita a la part de la cornisa que ha col·lapsat, sinó a tot el perímetre de les dos torres, a la balustrada i a tots els elements sortints que pogueren ser susceptibles d'un trencament o despreniment de reble a la via pública. En este sentit, la plaça de l'Ajuntament es mantindrà acordonada i el trànsit pel carrer Jorge Juan tallat mentres es duen a terme els treballs d'instal·lació de les dos malles protectores.