La primera Intel·ligència Artificial alimentada per persones amb discapacitat

Aquesta eina és el projecte més innovador dins de la plataforma “Intel·ligències Alternatives” impulsada per l’associació APSA

17/11/2023 -

Divulgar, comunicar i donar una portada a la invisibilitat. L’associació APSA ha presentat aquest matí en la Diputació d’Alacant la campanya ‘Intel·ligències Alternatives’. Es tracta d’un concepte innovador que enalteix la visió particular i única de les persones amb discapacitat, destacant la seua aportació a la societat i la seua manera d’entendre la realitat des d’una òptica no normativa, fomentant la seua inclusió en tots els àmbits, inclòs el de la intel·ligència artificial. La iniciativa es compon de diferents projectes, dissenyats i desenvolupats per persones amb discapacitat d’APSA.

Tant el president de la institució provincial, Toni Pérez, com la presidenta de l’associació, Nito Manero, han compartit el projecte en un multitudinari acte al qual han acudit especialistes en intel·ligència artificial, col·laboradors de l’ONG alacantina, així com els protagonistes de la iniciativa. Al seu torn, també han intervingut Noelia Garcia, directora de comunicació d’APSA, i impulsora del projecte, Rafa Muñoz, secretari general del Centre d’Intel·ligència Digital de la província d’Alacant (CENID), Héctor Delgado, soci fundador de l’agència creativa Utopicum, i Enrique Rocamora, representant de les persones amb discapacitat usuàries de APSA.

El president de la Diputació, Toni Pérez, ha assenyalat que “de nosaltres depén que implementem les eines necessàries perquè la inclusió de les persones amb discapacitat en aquesta àrea siga absoluta”, qui també ha valorat que la intel·ligència artificial “ha de recollir les valuoses aportacions d’aquest col·lectiu en tots els àmbits de la nostra societat, amb la finalitat de propiciar entorns digitals més accessibles i igualitaris”.

inteligencia artificial personas con discapacidad

La informació és el primer pas per a la inclusió i, per això, el programa ‘Intel·ligències Alternatives’, que es desenvolupa amb suport del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, posa el focus en la perspectiva única de les persones amb discapacitat i tracta de fomentar l’empatia i la comprensió sobre la seua particular visió del món. Aquest projecte pioner converteix a les persones amb discapacitat en el centre de diverses accions relacionades amb la literatura, la creativitat, la tecnologia i l’art. Una iniciativa que des d’APSA cataloguen com “la primera revolució inclusiva”.

Campanya transversal

La primera de les línies d’actuació d’aquesta campanya es presentarà el pròxim 1 de desembre i serà una reinterpretació del calendari de 2024 duta a terme per un grup de creatius amb discapacitat intel·lectual. Per part seua, el projecte més innovador i ambiciós dels quals conformen la campanya l’elaborarà un grup de treball integrat per professionals de CENID, juntament amb persones amb discapacitat d’APSA, amb el propòsit de desenvolupar una aplicació inclusiva d’intel·ligència artificial que done resposta a les diverses necessitats del col·lectiu.

L’objectiu és aconseguir que la revolució que suposa aquesta tecnologia no genere una nova via d’exclusió, sinó que permeta desenvolupar noves eines i suports tecnològics inclusius.

De la mateixa manera, durant els pròxims mesos APSA posarà en marxa diferents accions en àmbits com la creació artística i la literatura, la moda, la gastronomia, l’expressió creativa o les noves tecnologies amb la intenció de posicionar a les persones amb discapacitat en rols tradicionalment no associats al col·lectiu, derrocant així prejudicis i facilitant la seua inclusió real en la societat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

five × three =