Alacant

El reciclatge intel·ligent enlaira a Alacant: 11.000 targetes activades

L'Ajuntament llança una nova aplicació mòbil que facilita l'accés als contenidors marrons, informa sobre els residus orgànics i permet sol·licitar la targeta física

1 minut

Contenidor marró a la ciutat d'Alacant

El rebut del fem a Alacant serà més car a partir de 2025. Aix ho va confirmar l'Ajuntament amb l'entrada en vigor d'una mesura que busca complir amb les obligacions imposades per la normativa de la Unió Europea per a equiparar el cost del servei amb el que realment paguen els ciutadans. No obstant això, el marc europeu també recomana compensacions per a incentivar la recollida selectiva de residus en les llars per a millorar el reciclatge i la sostenibilitat. Una reducció que a Alacant podria aconseguir fins al 20% per l'ús continuat del nou contenidor marró.

En este sentit, molts alacantins i alacantines ja s'han sumat a esta iniciativa per a una gestió més eficient dels residus orgànics. En total, s'han activat fins hui més de 11.000 targetes del programa "Tu fas Alacant". Este sistema permet als ciutadans accedir als contenidors marrons, on es depositen restes de menjar i altres bioresidus, optant a la significativa reducció en el rebut del fem.

El vicealcalde i regidor de Neteja Viària i Gestió de Residus, Manuel Villar, ha subratllat que la nova aplicació mòbil, ja disponible per a Android i pròximament en iPhone, és un recurs clau per a facilitar la participació ciutadana en el sistema de recollida selectiva. A més de permetre l'obertura digital dels contenidors marrons i la sol·licitud de la targeta física, l'app oferix una guia clara sobre quins materials es consideren bioresidus, ajudant a evitar errors comuns en la separació de deixalles.

Campanya de conscienciació

Este esforç no sols se centra en el digital, ja que l'Ajuntament ha reforçat la seua campanya informativa en els barris. Tal com explica el consistori en un comunicat, durant el mes d'octubre s'incrementen d'un a tres els equips d'educadors ambientals que recorreran la ciutat per a brindar informació pràctica sobre com usar el contenidor marró i com separar correctament els residus en els seus domicilis.

Equip de recollida selectiva en la Florida

Estos equips també distribuiran poals específics per a facilitar la recollida a casa, assegurant que totes les persones que ho desitgen tinguen les eines necessàries per a col·laborar activament en el programa. A més, en estos punts d'informació també es podrà sol·licitar la targeta de 'Tu fas Alacant' que, segons destaquen fonts municipals, es tracta de "una clau electrònica per a obrir la tapa del contenidor i registrar el depòsit amb el qual accedir a les reduccions de la taxa".

L'objectiu per part de l'Ajuntament és clar: arribar a les 20.000 targetes activades abans que finalitze l'any, reflectint l'"aposta ferma" de la ciutat per una gestió de residus més eficient i conscient. "És fonamental que tots els alacantins s'involucren en este procés, ja que a més dels beneficis mediambientals, la participació en el reciclatge pot traduir-se en un estalvi econòmic per a les famílies", ha comentat Villar.

Compostatge i millores en la infraestructura de residus

Al costat de l'expansió del contenidor marró, l'Ajuntament ha posat en marxa altres iniciatives complementàries. Entre elles, destaca la instal·lació de 12 composteras comunitàries en zones rurals, destinades a transformar els residus orgànics en compostos, que després serà utilitzat per al manteniment de jardins i cultius locals. Esta iniciativa no sols contribuix a la reducció de residus, sinó que també fomenta l'economia circular i l'aprofitament de recursos a nivell local.

D'altra banda, s'han instal·lat més de 1.200 contenidors marrons en diverses zones de la ciutat, i es preveu aconseguir els 1.500 dispositius en les pròximes setmanes, amb especial atenció a les zones del centre, nord i àrees rurals. A més, s'estan sumant al voltant de 40 contenidors addicionals en punts estratègics per a "assegurar una cobertura completa en tot el terme municipal", insistixen des del consistori.

Finalment, Manuel Villar també ha destacat les millores en el sistema general de recollida de residus, que inclouen la renovació dels contenidors per a les fraccions d'envasos, paper i cartó, i la resta de residus, aix com la modernització de la flota de maquinària destinada a la neteja de carrers i places. Estes millores busquen incrementar l'eficiència del servei i oferir als ciutadans un entorn més net i cura. Una tasca encara pendent de completar davant les constants queixes veïnals per la falta de neteja en alguns punts de la ciutat d'Alacant.