Alacant incrementa la taxa d'escombraries a partir de 2025

L'Ajuntament renova l'ordenança per a adaptar-la a la normativa europea i s'introduixen incentius de fins a un 20 % per col·laborar en la recollida selectiva

Guardar

Camió de les escombraries
Camió de les escombraries

La butxaca dels veïns i veïnes de la ciutat d'Alacant haurà de fer front a l'augment de la taxa impositiva per la recollida de fems a partir de gener del pròxim any. Així l'ha confirmat la Junta de Govern després de donar llum verda al projecte de la nova Ordenança Fiscal reguladora de la Taxa de Recollida, Transport i Tractament de Residus Sòlids Urbans. Una iniciativa que deroga l'anterior norma que datava de desembre de 2015 i que busca complir amb les obligacions imposades per la normativa de la Unió Europea, que obliga a equiparar el cost del servei amb el que realment paguen els ciutadans.

Es tracta d'una revisió fiscal que ja s'ha començat a aplicar en ajuntaments de tota Espanya i que Manuel Villar, vicealcalde, portaveu municipal i regidor de Neteja i Gestió de Residus, ha recordat en la roda de premsa posterior a la Junta de Govern que Alacant es tracta de la segona ciutat espanyola "amb la taxa de fem més baix". Una realitat que desapareixerà a partir de l'1 de gener de 2025 amb increment d'un impost que podria arribar a multiplicar-se fins per quatre en alguns casos.

Actualment, un habitatge de poc més de cent metres quadrats paga un mínim de 22,72 euros, però sota la nova ordenança este import podria veure's incrementat en funció de "criteris tècnics" que inclouen la grandària i el valor cadastral dels immobles. Així, la nova fórmula abandona el criteri de zonificació geogràfica i se centrarà en el valor cadastral i la superfície dels habitatges, oficines i establiments comercials, per la qual cosa moltes propietats notaran un augment considerable en els seus rebuts.

El vicealcalde insistix que esta actualització respon a l'exigència de la normativa europea que obliga al fet que les taxes cobrisquen el cost real de la gestió de residus, des de la recollida fins al transport i tractament, la qual cosa en molts casos va a representar un increment substancial per als alacantins i alacantines. No obstant això, el marc europeu també recomana compensacions per la col·laboració ciutadana en la recollida selectiva de residus, que a Alacant aconseguiran una reducció de fins al 20 %.

Bonificacions per col·laboració ciutadana

Encara que l'augment de la taxa és la mesura més destacada, l'Ajuntament també ha inclòs en la nova ordenança un sistema de bonificacions i exempcions com a incentiu a la col·laboració ciutadana en la recollida selectiva. Per primera vegada, els ciutadans que utilitzen la targeta electrònica o l'aplicació 'Tu fas Alacant' per a dipositar residus en els contenidors es recollida selectiva, que es ja s'han implantat en els diferents barris de la ciutat, podran beneficiar-se d'una reducció de fins al 20 % en el rebut de la taxa.

Contenedor selectivo en Alicante
Contenidor selectiu a Alacant

Per a accedir a la bonificació màxima, els veïns hauran d'utilitzar la targeta almenys quatre vegades al mes durant deu mesos de l'any. Si este requisit tan sols es complix durant huit mesos, la reducció serà del 15 %, mentre que si es complix durant cinc mesos la bonificació serà del 10 %, i del 5 % si s'usen estos contenidors durant tres mesos. Este sistema té com a objectiu incentivar el reciclatge i promoure pràctiques més sostenibles entre els residents d'Alacant, alleujant parcialment l'impacte de l'augment de la taxa.

Impacte per a comerços

A més dels habitatges particulars, l'increment en la taxa també afectarà a establiments comercials, bars, cafeteries i grans generadors de residus, com a centres comercials. En estos casos, la nova ordenança, que encara ha de ser aprovada de manera definitiva en sessió plenària, contempla un sistema de tarifes ajustades amb un coeficient corrector en funció de la generació de residus, la separació dels mateixos, l'afluència de públic de la via i, en el cas dels locals amb terrassa, l'ús de veladors.

Per a estos negocis, les tarifes també poden augmentar significativament, però aquells que implementen mesurades de reciclatge podran acollir-se a bonificacions similars. L'objectiu final d'esta reforma és aconseguir que el cost de la gestió de residus siga més sostenible i reflectisca el vertader impacte econòmic de la recollida i tractament, al mateix temps que es premia a aquells que col·laboren a reduir la quantitat de residus i reciclar de manera efectiva.

Encara així, el grup socialista a l'Ajuntament d'Alacant es mostra escèptic respecte a la pujada de la taxa de residus i ha destacat que afectarà especialment els col·lectius més vulnerables i als barris amb menys recursos. “Han suprimit qualsevol criteri de progressivitat de la taxa en matèria de metres quadrats”, ha assenyalat el regidor Raúl Ruiz. “El que més ens preocupa —ha continuat— és que existixen barris amb una elevada afluència turística que tenen molta més cobertura que els barris més humils, que no compten amb un servici de recollida òptim”.

Destacats