Alacant canvia de ritme i de pell quan arriba la Setmana Santa. La bullícia habitual s'apaga, les llums s'atenuen i la ciutat adopta una solemnitat marcada pel silenci i la devoció. Les processons travessen el cor de la capital alacantina entre portants, tambors, creus, torxes i mirades contingudes en un dels seus millors moments des que va ser declarada d'Interés Turístic Nacional l'any 2022.
Més de 11.000 persones participen de manera activa en una setmana repleta d'emoció i tradició. I dins d'eixa intensitat existixen diversos instants que tallen la respiració més enllà del component religiós d'estes dates. L'eixida de les imatges principals de les esglésies, el seu recorregut per carrers estrets o la trobada de passos conformen un ventall d'estampes imprescindibles de la Setmana Santa d'Alacant.
El descens de Santa Cruz
El Dimecres Sant a Alacant té una parada obligatòria: el descens de la Germanor de Santa Cruz cap al recorregut oficial. Esta processó protagonitza una de les estampes més colpidores de la Setmana Santa alacantina quan els quatre passos baixen a coll per les estretes i empinats carrers del barri antic de la ciutat.
Els portants i costaleras baixen amb una precisió quirúrgica les escales dels carrers Sant Antoni i Sant Rafael, que s'omplin de públic amb balcons satisfets de persones que aplaudixen la bellesa de l'escena i l'esforç físic al pas de les imatges. Esta 2025 esta estampa començarà a les 19.00 hores des de l'Ermita de Sant Cruz.
La trobada dels passos del Sant Sopar
La processó de la Pontifícia, Real, Il·lustre, Venerable i Salesiana Germanor Sacramental del Sant Sopar reunix un dels conjunts escultòrics més grans d'Espanya. El punt culminant arriba al final del recorregut, quan les quatre imatges es troben en la Rambla. Este instant, acuradament orquestrat, unix el visual amb l'emocional.
Es tracta d'un tancament majestuós que enguany tindrà un component encara més exclusiu després que la tradicional parada enfront de la Diputació, multitudinària per l'espai habilitat en l'avinguda de l'Estació, haja sigut suprimida. L'eixida des de Maria Auxiliadora serà a les 20:00h i la trobada final sobre les 23:15h al costat del Portal d'Elx.
L'eixida del Crist de la Bona Mort
Des de la porta de la cocatedral de Sant Nicolau emergix una de les imatges més impactants de la Setmana Santa alacantina: el Crist de la Bona Mort. La seua eixida, en penombra, transforma el centre d'Alacant en un escenari de recolliment absolut. Les llums s'apaguen, el murmuri cessa i l'ambient s'ompli d'una solemnitat que traspassa.
L'acompanyament dels capirotes negres, el ritme lent i el silenci quasi total convertixen este instant en un dels més emotius de la setmana. Es tracta de la processó que tanca el Dijous Sant amb el seu inici a les 23:30h a través dels carrers limítrofs al temple alacantí i el seu pas pel recorregut oficial de la Rambla.
La ‘foscor’ del Perdó
La Germanor Penitencial del Perdó oferix una de les processons més singulars i sòbries d'Alacant. Els germans desfilen carregant encreuaments de fusta i torxes enceses en un recorregut que es realitza en un clima de recolliment profund i absolut.
Després d'una eixida que es duu a terme en la completa foscor de la plaça Abad Penalva –que este 2025 serà a les 22:45h–, al llarg del trajecte es resa el Sant Rosario, la qual cosa aporta una cadència sonora única. La imatge de Crist crucificat entre els dos lladres completa una escena austera i poderosa que apel·la a l'espiritualitat més íntima.
La Trobada de Resurrecció
El Diumenge de Resurrecció ‘retorna la llum’ a la ciutat abans de culminar la Setmana Santa amb una de les seues processons més multitudinàries. El món de les Fogueres i les diferents germanors i confraries participen a l'uníson en una mostra d'unió popular.
El moment culminant arriba en la plaça de l'Ajuntament, on el Crist Ressuscitat i la Verge de l'Alegria es troben sota una pluja d'al·leluies. Com a marca la tradició, el mantell de la Verge lluïx un disseny floral exclusiu per a posar el fermall d'or a una setmana que combina fe, art i emoció.