El turisme MICE (congressos, reunions, esdeveniments i incentius) es posiciona com a estratègic i protagonitza la primera jornada de la Càtedra de Turisme “Ciutat d'Alacant” impulsada pel Patronat de Turisme Alacant City&Beach i la Universitat d'Alacant (UA). Esta jornada ha portat per títol “Turisme MICE, segment estratègic de desenrotllament a la ciutat d'Alacant” i han assistit experts i alumnes de la Universitat.
La regidora de Turisme, Ana Poquet, ha advocat per la col·laboració públic-privada en un segment que “ajuda en la desestacionalització, gasta el triple que el turista convencional, és sostenible i ajuda a posar Alacant en el mapa del coneixement amb congressos de gran rellevància científica i tècnica”. En este sentit, Poquet ha recalcat que el turisme MICE “suposa una de les principals línies d'actuació del Patronat de Turisme i l'Ajuntament que presidix Luis Barcala aposta clarament per potenciar-lo encara més amb el futur Centre de Congressos com a gran fita a mitjà termini”.
La facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA ha acollit esta jornada en la qual han participat la regidora de Turisme, Ana Poquet, el director de Relacions i Projectes Institucionals de la UA, Juan Llopis; el director en Hotel Boutique Cales d'Alacant i moderador del seminari, Diego Ramírez; la directora d'Alacant Oficina de congressos, Mar Sáez; el president de l'Associació per a promoció del Turisme Esportiu, Francisco Fresno; l'expert en turisme i director de Teduka, Pablo Torres; el responsable Hosbec Business, Miguel March; el director general Meliá Alacant, Ángel Rodríguez; el president d'APHA (Associació Provincial d'Hotels i Apartaments Turístics d'Alacant), Luis Castillo; el CEO Esatur, Jorge Rodríguez; el director de Gastrouni, Oscar Carrión; la secretària de la Comissió de Turisme de la CEV, Reme Cerdán; i la vicepresidenta del Col·legi Oficial de Metges, Ana Segura.
L'objectiu d'estes jornades és generar coneixement per a millorar la gestió del sector. La celebració d'este cicle de jornades de treball és una de les tres grans potes de la Càtedra de Turisme “Ciutat d'Alacant”, perquè l'objectiu de la seua creació és que contribuïra a la investigació, la formació i també la divulgació. Així, la de turisme MICE obri un cicle del qual formaran part altres dos trobades, dedicats al turisme de creuers i a l'ús de la ciència de dades com a palanca per a la sostenibilitat.
El director de Relacions i Projectes Institucionals de la UA, Juan Llopis, ha explicat que “Alacant compta amb una sèrie de fortaleses competitives per a esta mena de turisme, a més del seu clima extraordinari que permet organitzar esdeveniments en qualsevol època de l'any”. “Tenim una ciutat diversa, que combina la cultura que la connecta amb el seu territori, així com un caràcter cosmopolita i modern, afavorit, entre altres coses, pel mateix turisme, per la Universitat i l'EUIPO, destacant com un dels seus valors la gastronomia, capitalitzant una cuina amb identitat pròpia i la presència de restaurants de molt de prestigi avalats per estreles Michelín i sols Repsol, tant a la ciutat com en el seu entorn pròxim”, ha afegit.
Per part seua, el moderador de l'acte ha apuntat que “Alacant ha experimentat un notable increment en l'organització d'esdeveniments, amb més de 200 en l'últim any, amb alguns sectors clau en el suport d'esta mena de turisme d'alt nivell, com el tecnològic, el farmacèutic, el directiu transversal o el de la investigació acadèmica i aplicada, impulsant notablement l'economia de la ciutat”.
Els participants han coincidit a assenyalar que la inauguració a mitjà plaça del Centre de Congressos suposarà la possibilitat que Alacant entre en el circuit de les grans cites i que requerirà una major oferta de places hoteleres i de servicis d'hostaleria.
Així mateix, han posat de manifest la necessitat d'entendre el que el turisme de congressos exigix a cada moment, perquè va canviant amb el temps. Esta és l'època de la sostenibilitat, amb la qual tant el destí com cadascun dels establiments associats al turisme, ha de ser conseqüent quant a estalvis d'aigua i energia, reciclatge i transport públic eficient.