L'Ajuntament d'Alacant ha presentat un pla per a ampliar significativament l'estacionament regulat a la ciutat, tant la zona blava com la zona taronja. Una mesura que l'equip de govern explica que està destinada a "solucionar els problemes existents en matèria d'aparcament", especialment en els barris amb major dificultat. D'aprovar-se el projecte, l'estudi de viabilitat del qual es troba en període d'exposició pública, Alacant passarà de 1.873 places regulades a un total de 7.808.
Actualment, de les places existents, 1.121 corresponen a zona blava bàsica, 216 a mitja estada, 78 a zona comercial i 458 a zona taronja. L'ampliació de les noves zones regulades seria gradual amb un increment progressiu en dues fases. En primer terme s'afegiran 3.077 noves places, aconseguint un total de 4.959 estacionaments regulats. En la segona fase, se sumaran 2.849 places més, arribant a l'objectiu final d'estacionaments subjectes a pagament per temps limitat.
La distribució d'estes places inclou zones fins ara exemptes de regulació, com Oliveretes-San Francisco, Mercat, Centre Tradicional, Diputació, Sèneca, Alipark, Benalúa, Benalúa Sud, Princesa Mercedes, Sant Blas, Campoamor-Altozano i Carolinas Baixes. No obstant això, l'estudi no detalla encara quantes places s'assignaran específicament a la zona blava o taronja en cada barri, un aspecte que ha generat crítiques des dels sectors polítics de l'oposició, aix
El regidor de Mobilitat Urbana, Carlos de Juan, explica que "encara es pot parlar del nombre concret de places de nova creació ja que seran els estudis tècnics i les anàlisis finals els que determinen la quantitat de places a implantar, la tipologia, els barris i els períodes d'esta implantació, sempre vetlant pels interessos dels residents, comerciants i treballadors de la contracta actual".
Noves tarifes i canvi en els horaris
Un dels aspectes més polèmics del pla és l'eliminació de la franja gratuïta al migdia en la zona blava, que fins ara permetia estacionar sense cost entre les 14.00 i les 16.00 hores. Amb la nova normativa, en procés d'estudi, l'horari serà continu de 9.00 a 20.00 hores de dilluns a divendres, i de 9.00 a 14.00 hores els dissabtes. Per a la zona comercial, l'horari s'estendrà fins a les 20.00 hores els dissabtes.
Per part seua, l'horari en la zona taronja serà de 9.00 a 20.00 hores de dilluns a dissabte per a visitants, mentre que els residents podran estacionar sense cost durant el mateix horari, tal com ha avançat l'Ajuntament. Esta gratuïtat substituix a la tarifa de 30 cèntims diaris que es cobrava fins ara, i el temps màxim d'estacionament s'amplia d'una hora a dues. D'altra banda, en la zona blava, el temps màxim d'aparcament també s'incrementaria, passant de dues hores a dues hores i mitja.
El regidor de Mobilitat Urbana va aclarir durant una compareixença després de la Junta de Govern que la intenció d'ampliar este nombre d'aparcaments regulats és facilitar l'estacionament "en els barris més tensionados". A més, va explicar que el permís per a aparcar de manera gratuïta s'estendrà a les àrees confrontants per a garantir l'aparcament. "És important ressaltar que la seua aplicació no sols serà per als barris de cada veí, sinó que podran ser compartides amb les zones adjacents", va assenyalar.
Una altra de les novetats destacades que s'integra en el pla de l'ORA és la regulació de les motocicletes, que a partir d'ara hauran d'estacionar en espais específics dins de les zones blava i taronja i pagar el tiquet corresponent. Segons va explicar Carlos de Juan, esta mesura es contempla per a evitar el que considera com una "invasió de motos" en les àrees destinades a altres vehicles i "optimitzar "l'ús de les places disponibles.
En el cas dels cotxes elèctrics, l'estudi de viabilitat que encara ha d'aprovar-se de manera definitiva, possiblement en el primer trimestre de 2025, es planteja una reducció en les tarifes, mentre que els vehicles de persones amb mobilitat reduïda (PMR) tindran gratuïtat total en totes les zones d'aparcament regulat. En total, l'Ajuntament estima que esta ampliació multiplicarà per quatre els ingressos, arribant fins als 8,1 milions d'euros anuals recaptats.
Rebuig de l'oposició
La portaveu del grup municipal socialista, Ana Barceló, critica que l'equip de govern haja presentat una proposta que "triplica les places d'aparcament de pagament a la ciutat, elimina la gratuïtat al migdia i no garantix suficients places de residents per a cobrir la demanda als barris en els quals es pretén estendre la iniciativa". A més, recorda que no s'ha concretat com es dividiran les noves places entre zona taronja i zona blava i, per tant, "no s'ha presentat cap informe econòmic".
Per part seua, Rafa Mas, portaveu de Compromís, és encara més contundent i expressa el seu rebuig frontal a la mesura, al·legant que "Alacant necessita solucions de mobilitat, no més places de pagament". El líder de la formació valencianista advoca per la creació d'aparcaments dissuasius públics en els barris i l'ampliació de zones per als vianants com a "alternatives per a millorar l'accessibilitat i la mobilitat urbana a la ciutat".