L'ajuntament d'Alcoi ha plantat al llarg de 2022 i 2023 170 oms dins del Projecte LIFE+ “Olmos vius” que es duu a terme a través del Ministeri de Transició Ecològica i repte demogràfic. Estos arbres s'han plantat des de la zona del Racó de Sant Bonaventura fins a l'entrada a Alcoi i se sumen als 300 que es van plantar en 2018 i els 400 de 2019, tots ells resistents a la grafiosi.
El Ministeri ha donat en els últims anys a l'Ajuntament d'Alcoi un total de 870 oms resistents a la grafiosi. Una donació amb la qual es vol iniciar la recuperació de l'espècie en la zona de ribera del Racó de Sant Bonaventura– Font del Quinzet.
Estos oms procedixen del Programa Nacional de conservació i millora dels recursos genètics dels oms ibèrics, que va iniciar en 1986 el Ministeri, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Madrid, com a resposta a la mortalitat generalitzada de les omedes espanyoles.
Un dels objectius d'este programa és la conservació de recursos genètics, amb la preservació del major nombre de genotips possibles, recol·lectat oms supervivents o que havien escapat a la grafiosi per a generar col·leccions. Així, estan representats uns 500 genotips d'om comú, que procedixen de tota la geografia peninsular i de les illes Balears. Com a resultat es compta actualment amb 7 clons ibèrics les rèpliques dels quals poden ser destinades a la recuperació de les omedes naturals i per al seu ús ornamental.
Després de més 30 anys d'activitat continuada, el Programa Espanyol se situa com a pioner en la conservació i millora dels oms a nivell internacional, aconseguint com el resultat de major rellevància del programa és l'obtenció de 7 clons ibèrics de l'espècie Ulmus minor resistents a la grafiosi.
Els resultats obtinguts han permés establir les bases necessàries de coneixement per a l'èxit d'un programa de conservació i millora genètica. Es tracta de la primera vegada a Europa que s'obtenen exemplars autòctons d'Ulmus minor resistents a la grafiosi. Tots els oms que es planten a Espanya dins d'este programa són clons d'estos, per tant ja no patiran la grafiosi.
“Oms vius” i la grafiosi
L'om comú (Ulmus minor) era una de les espècies més utilitzades en passejos, parcs i places per a alleujar els rigors de l'estiu, alhora que complia una important funció ecològica en hortes i riberes del nostre país. Fins a l'arribada de la grafiosi agressiva en la dècada de 1980, que va acabar amb la gran majoria de les omedes a Europa i Amèrica del Nord. En els últims anys s'han iniciat les plantacions amb estos exemplars en nombrosos llocs de tota Espanya, entre les quals destaca esta important actuació a la nostra ciutat.
La grafiosi ha constituït una malaltia de gran virulència i rapidesa d'expansió, transmesa amb gran efectivitat per uns xicotets escarabats del gènere Scolytus, i molt difícil de controlar per mètodes químics o biològics. La selecció i millora de genotips resistents constituïx l'alternativa més viable per a la recuperació dels oms, malgrat ser un procés molt lent, i als escassíssims oms resistents que es troben (un 0,02% dels quals s'avaluen).