El cor d'Alcoi es prepara per a bategar al ritme dels Moros i Cristians. Una celebració plena de color i pólvora que els alcoians viuen amb emoció, sentiment i orgull cada any. Com a marca la tradició, el mbolo indiscutible de les festes en honor a Sant Jordi, el Castell de Festes, ja presidix la Plaça d'Espanya i este mes d'abril obri les seues portes perquè visitants i curiosos descobrisquen el decorat que protagonitza les batalles.
Els assistents podran creuar els seus merlets, recórrer els seus racons i sentir la història sota els seus peus a través de visites guiades estimes molt assequibles que permeten endinsar-se de ple en l'univers fester. A més, es podrà observar de prop la recent restauració de l'estructura que ha permés recuperar el color original del castell de fa més de 125 anys.
Dates, horaris i preu
Tal com ha anunciat l'Ajuntament d'Alcoi, el bastió fester obrirà les seues portes a partir del pròxim dilluns 14 d'abril. A partir d'eixe instant, dues setmanes en les quals es podrà recórrer un icones alcoianes fins al 29 d'abril, en l'avantsala de l'inici dels Moros i Cristians (del 3 al 5 de maig). Tan sols romandrà tancat al públic durant la celebració de la Glòria Major (diumenge 20) i la Glòria Infantil (diumenge 27).
Pel que respecta a l'horari de visites al castell, que dóna establit de la següent manera:
- De dilluns a divendres: de 9:30h a 13:30h i de 17.30 a 19.30 hores.
- Els dissabtes i dies festius: de 10:00h a 14:00h i de 18:00h a 20.00 hores.
El preu de l'entrada és de 2 euros per a les persones adultes, mentre que els menors de 16 anys podran accedir per només 1 euro. No obstant això, els xiquets i xiquetes menors de 5 anys podran visitar el castell de manera gratuïta. El consistori ha explicat que les resevas es poden realitzar a través de la pàgina web www.guiarteconarte.es o telefonant al número 650 594 232.
Cor de les Festes
El Castell de Festes d'Alcoi representa el centre neuràlgic de les representacions de les batalles durant les festes de Moros i Cristians, declarades Bé d'Interés Cultural (BIC) i d'Intereés Turístic Internacional. Esta estructura efímera servix d'escenari per al conjunt d'actes centrals de les 28 filàs —14 del bàndol moro i 14 del bàndol cristià— com les Entrades, Ambaixades o els trets dels arcabuceros.
L'any passat, l'Ajuntament va dur a terme una completa restauració del castell en coordinació amb l'Associació de Sant Jordi. Esta intervenció va incloure la reparació i restauració de diverses parts de l'estructura per a assegurar la seua "esplendor i autenticitat històrica". A més, este 2025 s'ha renovat l'enramada de la Plaça d'Espanya, substituint els antics merlets de fusta de 1985 per noves peces de polietilé.
Esta actuació, assegura el consistori, ha permés reduir el pes de cada merlet de 10 kg a 1,8 kg, disminuint la càrrega total en quasi 3.000 kg, la qual cosa millora la seguretat i facilita el muntatge de l'estructura. Al seu torn, està previst que per a les Festes de 2026, coincidint amb el 750é aniversari del patronatge de Sant Jordi, es realitze una repintada completa de l'enramada per a assegurar la seua conservació i esplendor.