Altea aposta per la intel·ligència turística en els seus ports esportius

La iniciativa compta amb la col·laboració del projecte innovador de la "Última Milla" Xato Cube

Guardar

Unitat d'Intel·ligència Turística de Ports Esportius
Unitat d'Intel·ligència Turística de Ports Esportius

Altea ha fet un pas decisiu cap a la transformació dels seus ports esportius en espais intel·ligents i sostenibles, gràcies a l'impuls d'una nova Unitat d'Intel·ligència Turística aplicada als ports, concebuda per a convertir estos enclavaments en nodes estratègics de la Destinació Turística Intel·ligent.

La iniciativa, presentada a la Sala de Comissions de l'Ajuntament d'Altea, s'emmarca en una aposta decidida per dotar al municipi de ferramentes avançades per a la recollida, anàlisi i ús compartit de dades, orientades a millorar la competitivitat, sostenibilitat i capacitat d'especialització de l'oferta turística vinculada al litoral i el turisme blau.

L'esdeveniment ha comptat amb la presència de la regidora de Turisme, Xelo González; el regidor de Noves Tecnologies, Germán Manjón i la tècnica de Turisme Ana Pérez, així com els representants del projecte Xato Cube, José Cano, Fernando Molina i David Vicens i els responsables dels ports esportius d'Altea: Rosa Pérez, Porte Senso; Esther Palomino, Club Nàutic Campomanes; Cristina Ferrer, Marina Greenwich i Joaquim Such del Club Nàutic d'Altea. També han participat Celia Romero, responsable de la Smart Office Altea DTI i l'empresa Intel·ligència Turística.

Durant la trobada, s'ha presentat el Sistema d'Intel·ligència Turística del Destí, que integra dades procedents de la plataforma intel·ligent d'Altea, DATAESTUR i l'oficina de turisme. Estos informes dinàmics, que estaran disponibles pròximament en la web municipal, permetran alimentar la presa de decisions estratègiques per a un desenrotllament turístic més eficient, inclusiu i regeneratiu.

Un dels grans avanços és l'adaptació del cas d'ús de ports esportius desenrotllat per SEGITTUR, que contempla més de 200 indicadors. Com ha destacat el regidor Germán Manjón, “és fonamental avançar cap a la ‘alteanización’ d'esta unitat d'intel·ligència, adaptant els indicadors al model de governança, autenticitat i sostenibilitat que caracteritza al nostre destí”.

La unitat d'intel·ligència es nodrirà també del projecte Xato Cube, que actuarà com a centre demostrador de compartició de dades i impulsarà la creació d'experiències turístiques personalitzades i d'impacte positiu en la comunitat i l'ecosistema local. En paraules de David Vicens, “l'ús estratègic de les dades permet optimitzar operacions, millorar la sostenibilitat i desenrotllar servicis digitals avançats per a visitants i empreses del sector”.

En este sentit, els ports esportius d'Altea van coincidir a ressaltar el valor de comptar amb un sistema unificat d'indicadors i amb un espai col·laboratiu de dades que permeta coordinar esforços, diversificar l'oferta i desestacionalitzar el turisme.

Com a part dels següents passos, el projecte celebrarà els dies 14 i 15 d'abril en INVATTUR grups de validació amb experts, amb l'objectiu de continuar perfilant esta infraestructura d'intel·ligència turística aplicada als ports esportius i que ja posiciona a Altea com un laboratori de referència en turisme blau intel·ligent.

Xelo González, regidora de Turisme, ha subratllat que “esta iniciativa consolida a Altea com a referent internacional en turisme intel·ligent, amb un model que combina digitalització, sostenibilitat i autenticitat com a claus per al futur del sector”.

Destacats