L'Ajuntament de Benidorm ha aprovat este divendres en ple el conveni de col·laboració amb el Consorci d'Aigües de la Marina Baixa per a la cessió dels terrenys necessaris per a la construcció d'una planta dessalinitzadora que permetrà proveir a la comarca. L'acord ha tirat avant amb el vot unànime de tots els grups de la Corporació, en el transcurs d'un ple extraordinari en el qual també s'ha aprovat per unanimitat la rescissió d'agent urbanitzador per causes objectives a la promotora del pla parcial 3/1, Terra Village Land.
El regidor de Cicle Integral de l'Aigua, José Ramón González de Zárate, ha definit la cessió d'estos terrenys com “una qüestió d'interés públic per als qui vivim ací i també per als que ens visiten, tant a Benidorm com al conjunt de la Marina Baixa”, ja que esta planta dessalinitzadora permetrà “garantir el proveïment a tota la comarca i la seguretat hídrica per a les generacions futures”. En este sentit, ha afirmat que este acord és “una fita històrica” i ha fet memòria, recordant que “la primera moció sobre este assumpte acordada en ple data de l'any 2002”, després de la qual hi ha hagut proposades de diferents governs locals i de distint color polític “que van tirar avant sempre amb unanimitat”.
Segons ha explicat González de Zárate, el passat 2021 el Govern d'Espanya va aprovar els plans hidrològics per al període 2022-2027 i que per a la conca de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, a la qual pertany la Marina Baixa, no preveia esta infraestructura. “A proposta de l'alcalde Toni Pérez, a la qual es van sumar també els municipis, presentem al·legacions”, ha assenyalat l'edil, que també ha recordat que les mateixes van ser denegades i posteriorment ateses, “però posant condicions, com a inversió zero, la qual cosa obligava al fet que la inversió fora directa de Benidorm i de la resta d'administracions públiques que volgueren col·laborar”.
El regidor ha assenyalat que, “en esta busca de l'interés general, hem continuat treballant de la mà del Consorci d'Aigües i hem aconseguit que tant la Generalitat Valenciana com la Diputació d'Alacant s'hagen compromés a participar en el finançament d'esta obra”, després de la qual cosa ha retret que “el Govern d'Espanya continua negant la seua col·laboració a Benidorm en este tema, a pesar que som exemple de gestió hídrica; d'ús eficient de l'aigua, amb un 96% de rendiment quan la mitjana d'Espanya està en el 70%; o d'ús de l'aigua regenerada, per a la qual ja estem iniciant en Ponent la que serà la quarta xarxa d'aigua del municipi”, que se sumarà les d'aigua potable, pluvials i residuals.
L'acord aprovat pel ple contempla la cessió al Consorci d'Aigües de la comarca de 7.000 metres quadrats de sòl municipal en la zona de Ponent, al PAU 1 ‘El Murtal’, un lloc que el regidor ha qualificat d'“idoni” perquè és “per on passen totes les nostres xarxes d'aigua i també les del Consorci, alhora que estem aprofitant infraestructures que ja existien”, com les de l'entorn de Terra Mítica.
El projecte per al desenrotllament d'esta planta dessalinitzadora està valorat en al voltant de 30 milions d'euros i es realitzarà, segons les previsions, en dos fases, fins a aconseguir una capacitat de dessalinització de 7 hectòmetres cúbics. González de Zárate ha assenyalat que existix un compromís per part de la Diputació d'Alacant i Generalitat Valenciana per a participar del finançament d'esta infraestructura.
El regidor ha recordat que la Marina Baixa té “concedits i aprovats per la CHJ 28 hectòmetres cúbics a l'any, però estem tenint problemes perquè ens estan dient contínuament ‘no’ a tot el que demanem”. Per això, ha desitjat que “tant de bo quan esta infraestructura estiga executada no hàgem de donar mai al botó, però amb ella estem garantint-nos no haver de dependre mai de ningú per a tindre assegurada l'aigua per a la nostra comarca”.
Per a finalitzar, l'edil ha manifestat que “esta dessalinitzadora és resposta directa a una necessitat real: garantir l'aigua enfront de la sequera, sense dependre de transvasaments incerts i sense necessitat de comprar aigua o dependre de ningú” i ha manifestat que, amb ella, Benidorm “fa un pas avant com a ciutat, com a comarca, com a exemple de fer les coses bé per a generacions futures. Durant anys Benidorm ha gestionat l'aigua amb rigor, hem invertit en eficàcia, hem sigut pioners en l'ús d'aigua regenerada, i ara continuem amb el nostre compromís de continuar invertint en infraestructures que ens garantisquen eixa aigua tan necessària”.
Igualment, el ple també ha acordat per unanimitat dels presents la resolució de la condició d'agent urbanitzador a Terra Village Land del PAI i del projecte d'urbanització del sector PP3/1 per causa objectiva, en haver-se incrementat els costos d'urbanització del sector en més d'un 50% respecte a l'adjudicació inicial, un tràmit que està emparat per la llei i que també porta aparellat la incoació del procediment de comprovació, mesurament i liquidació de les obres realitzades i resta de càrregues del programa generades.
La regidora d'Urbanisme, Lourdes Caselles, ha indicat que este acord és el pas següent al procediment que el ple va iniciar el mes de novembre passat i ha fet memòria per a referir-se a l'inici de tot este expedient, que es remunta a l'any 2001, amb l'aprovació inicial del desenrotllament del sector. L'edil ha explicat que, des de l'aprovació definitiva i l'adjudicació del projecte, que va tindre lloc l'any 2002 i per una mica més de 26 milions d'euros, “s'han redactat fins a 13 plans parcials per part de l'agent urbanitzador, modificant i incorporant requeriments, exigències i obligacions”. Entre elles, “l'exigència del Ministeri de construcció d'un vial i una rotonda” d'enllaç amb l'N-332 “que estem pagant tots els veïns de Benidorm, perquè el Govern central, una vegada més, no ha volgut posar ni un euro, malgrat ser una carretera de la seua exclusiva competència”.
Així mateix, Caselles ha recordat que al febrer de 2024 es va aprovar el projecte de modificació de l'obra executada, el projecte de terminació i un document de revisió de preus, que incrementava en més d'un 50% els costos inicials, tal com van constatar els tècnics. “A la vista d'això, es van presentar al·legacions i dos recursos contenciosos, els promotors dels quals han desistit amb l'acord que hui portem ací”, ha aclarit la regidora.
Una vegada retirada la condició d'agent urbanitzador a Terra Village, s'obri ara la via per a completar el desenrotllament del programa aprovat, bé per gestió directa o bé a través d'una agrupació d'interés urbanístic que puguen constituir els propietaris.