Benidorm planteja un projecte pilot per a portar aigua depurada a l'avinguda Adolfo Suárez en 2025

Guardar

Conferència del Cicle de l'Aigua a Benidorm
Conferència del Cicle de l'Aigua a Benidorm

L'Ajuntament de Benidorm i l'empresa concessionària de la gestió del cicle integral de l'aigua, Hidraqua, testaran en 2025 un projecte pilot per a portar aigua depurada als primers edificis residencials de la ciutat, la qual cosa permetrà la reutilització d'estos cabals per a labors de neteja o reg de jardins i, al seu torn, reportarà un important estalvi en el consum d'aigua potable. L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, i el gerent de l'empresa, Ciriaco Clemente, han donat a conéixer els detalls d'este projecte durant un desdejuni informatiu en la seu de Dinapsis per a fer balanç d'enguany i avançar algunes de les inversions programades per a l'any vinent a la ciutat.

A més de mitjans de comunicació, en esta trobada també han participat altres representants d'Hidraqua i de la seua oficina tècnica Dinapsis, així com diversos membres de la Corporació municipal; entre ells, l'edil de Cicle de l'Aigua, José Ramón González de Zárate.

Toni Pérez ha recordat els “esforços” que Benidorm porta dècades realitzant per a “aprofitar al màxim cada gota d'aigua”, posant com a exemple de l'ús d'aigua regenerada per al reg i aigualeig d'espais públics. Ara, per a “anar un pas més enllà, fa uns mesos es va encarregar a Hidraqua la redacció del Pla Director d'Aigua Regenerada per a Usos Urbans de Benidorm, amb la idea d'estendre l'ús d'aigua depurada també a les comunitats i jardins privats”.

Mancant que finalitze per complet la redacció d'este pla, prevista per al segon semestre del nou any, ja s'han avançat algunes magnituds. Entre elles, que l'estalvi d'aigua potable que suposaria l'extensió de la xarxa d'aigua regenerada seria d'aproximadament un 12% del total de consum de Benidorm, uns 2 hectòmetres cúbics anuals. A més, hi hauria un estalvi d'entorn del 45% en l'import de compra d'aigua respecte al cost de comprar aigua al Consorci d'Aigües de la Marina Baixa; mentres que l'estalvi per al ciutadà seria d'un 60% respecte al cost de l'aigua potable. “Després parlem de guanyar en sostenibilitat ambiental i també en sostenibilitat econòmica”, ha apuntat el primer edil.

Igualment, per a testar en la pràctica la seua viabilitat i eficàcia, Toni Pérez també ha explicat que l'Ajuntament desplegarà en la zona de l'avinguda Adolfo Suárez, concretament en la ferradura en la qual se situa l'IES Mediterrània, la xarxa que permetrà portar esta aigua depurada a les comunitats de propietaris d'esta zona. Per a això, es realitzarà una inversió entorn dels 350.000 euros.

Entre els projectes que Consistori i concessionària tenen previst executar, Toni Pérez també ha avançat els tràmits que l'Ajuntament de Benidorm està realitzant per a impulsar la construcció i posada en funcionament d'una planta dessalinitzadora a la ciutat, un projecte “absolutament necessari per al futur de Benidorm”. Segons ha exposat, la mateixa serà gestionada pel Consorci d'Aigües de la Marina Baixa i que servirà per a proveir al conjunt de municipis de la comarca, reduint la dependència de la planta de Mutxamel, especialment en moments de sequera com l'actual. L'alcalde ha explicat que “molt prompte podrem conéixer tots els detalls d'este projecte” però ha avançat que el Consistori “està ultimant la tramitació per a la posada a la disposició del Consorci d'Aigües del sòl necessari”. En concret, una parcel·la de titularitat municipal en la zona de Ponent i que se cedirà a este organisme “en la forma jurídica que procedisca”. “És la forma que té Benidorm de retornar tota la generositat que la comarca sempre ha tingut cap a nosaltres”, ha indicat Pérez.

Finalment, l'alcalde també s'ha referit al projecte de protecció contra incendis en l'àmbit del parc del Moralet, sobre el qual, ha dit, “continuem esperant que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer done el vistiplau”. A esta Administració també li ha reclamat agilitat, atenció i cura als llits dels barrancs: “Des de l'Ajuntament cada any se sol·licita a la Confederació permís per a netejar i actuar en els barrancs, però nosaltres només podem actuar en els trams que discorren per la trama urbana. No obstant això –ha continuat–, la neteja que nosaltres puguem fer servix de poc si la resta del llit no està net i, desgraciadament, és una cosa que hem pogut comprovar fa molt poc amb la riuada a la província de València”.

Balanç de 2024

Pel que fa al balanç de l'any 2024, tant l'alcalde com el gerent d'Hidraqua han coincidit a assenyalar que l'any que està a punt de finalitzar ha sigut “un any marcat per l'extrema sequera“ i que, malgrat això, “la ciutat no ha tingut cap problema i afecció en els servicis d'aigua i subministrament”, segons Ciriaco Clemente. Esta idea ha sigut completada per Toni Pérez: “2024 ha sigut el segon any amb la sequera més greu de l'última dècada i, al seu torn, un any de rècord per al turisme i l'economia, i en el qual a més no hem tingut ni un sol problema en el proveïment. El nostre assoliment continua sent eixe, que amb més població i més turisme que mai, continuem reduint el consum, la qual cosa és una cosa extraordinària i impensable en qualsevol altre destí”.

El primer edil ha destacat que “això es deu a l'aposta per la inversió continuada en infraestructures, en millores de la nostra xarxa i en digitalització i tecnologia”, tres potes “sobre les quals treballem tots els dies”.

En este sentit, el responsable d'Hidraqua ha xifrat en quasi 1,5 milions la inversió en obres de renovació d'infraestructures hidràuliques i en projectes executats durant este any 2024, com als carrers Metge Martorell, Eivissa, Montecarlo i altres. Així mateix, ha agregat que en “els últims 5 anys, entre aigua, clavegueram i depuració, estarem per damunt dels 20 milions d'euros en inversió d'obres hidràuliques”, posant l'accent que, per a “afrontar la sequera, és important que ploga però també que hi haja inversió, i això ací no hem deixat de fer-ho”.

Destacats