Benidorm podrà inspeccionar els habitatges turístics i sancionar les il·legals

El ple aprova l'adhesió al conveni autonòmic per al control de les VUT a la ciutat

Guardar

Pleno de marzo en Benidorm
Pleno de marzo en Benidorm

L'Ajuntament de Benidorm ha aprovat hui en ple l'adhesió al conveni marc firmat el passat 13 de desembre per la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a assumir la delegació de les competències per a inspeccionar i sancionar les vivendes d'ús turístic situades a la ciutat.

La proposta ha tirat avant amb el vot a favor dels 16 regidors del govern local i el de l'edil de Vox, enfront de set vots d'abstenció del grup municipal socialista, i convertirà a la ciutat en una de les primeres de la Comunitat, juntament amb València, a realitzar esta labor inspectora.

Amb esta proposta, elevada a ple per l'alcalde de la ciutat, Toni Pérez, el Consistori benidormense continua avançant en la seua intenció d'assumir estes competències, sol·licitada formalment a la Conselleria de Turisme al setembre del passat any i que ara es començarà a materialitzar. La regidora d'Urbanisme i portaveu del govern local, Lourdes Caselles, ha explicat que la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat aprovada pel govern autonòmic de PSOE i Compromís en 2018 ja va introduir la possibilitat que els ajuntaments exerciren estes inspeccions, “amb la diferència que abans s'encomanava als ajuntaments tot el treball menys la recaptació, que ingressava la mateixa Generalitat, mentres que ara, amb l'última modificació de la mateixa mitjançant el Decret llei 9/2024, de 2 d'agost, es permetrà que siguen els ajuntaments els qui recapten l'import de les sancions incoades” a les vivendes turístiques sense regular.

Caselles ha explicat que “hi ha hagut ja diverses reunions de tècnics de la Conselleria i dels ajuntaments que ens hem interessat perquè esta delegació siga efectiva en el menor termini possible” i que, una vegada assumides les competències, l'Ajuntament haurà de realitzar “una memòria trimestral de les denúncies que es presenten, dels procediments que s'incoen, de la resolució dels mateixos i si és o no sancionadora, i de les sancions interposades que s'inggresen en les arques municipals”.

Així mateix, per a poder dur a terme en millors condicions esta funció, la regidora d'Urbanisme ha explicat que el departament d'Arquitectura “està treballant en una ordenança per a regular les vivendes turístiques i per a donar seguretat i afermar este tipus d'allotjament turístic sempre que es complisca la normativa” i, al seu torn, ha recordat que el Consistori reforçarà la plantilla de la Policia Local, amb la convocatòria de 20 places, de manera que “hi haurà més mitjans materials i personals”.

El ple de la Corporació també ha tirat avant, en este cas per unanimitat de tots els grups, l'aprovació del text definitiu de l'Acord de Cooperació per al Finançament de Millores i Reposició de les Instal·lacions de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals del Municipi de Benidorm, un acord que reportarà a les mateixes una inversió de 14.520.000 euros i permetrà resoldre les deficiències en matèria d'instal·lacions elèctriques i estructurals de les estacions de bombament d'aigües residuals (EBARs) i solucionar les necessitats de reforma que presenta l'actual EDAR de Benidorm, en particular la seua línia antiga (Línia B) i la línia de fangs.

El regidor de Cicle de l'Aigua, José Ramón González de Zárate, ha assenyalat que, gràcies a este acord, d'eixa inversió total “només un 10% li correspondrà pagar-ho a la ciutat de Benidorm, mentres que la resta el finançarà l'EPSAR”. D'esta manera, l'entitat autonòmica assumirà 13.068.000 euros i 1.452.000 restants seran sufragats pel Consistori.

L'edil ha recordat que, a diferència de moltes altres plantes de depuració, l'EDAR és una infraestructura de titularitat municipal i que la ciutat porta “molts anys esperant estes obres i reivindicant la seua execució”, però ha lamentat que l'anterior Administració autonòmica, formada per PSOE i Compromis, “no va voler invertir ni un euro” en esta depuradora.

Respecte a les obres que s'executaran com a fruit d'este conveni, González de Zárate ha enumerat la reforma en les instal·lacions elèctriques de les estacions de bomber d'aigües residuals (EBAR) de Benidorm; la reforma i reparació de l'EBAR de Parc d'Elx; la millora de la línia de tractament d'aigua antiga (Planta nº2) de l'EDAR; la millora de la línia de tractament de fangs en l'EDAR; així com l'adequació d'edifici de personal, control i taller d'esta depuradora.

D'altra banda, el ple també ha acordat per unanimitat concedir la compatibilitat a un funcionari municipal per a poder exercir la docència a temps parcial en la Universitat d'Alacant, en comptar amb tots els informes favorables, tal com ha explicat la regidora de Recursos Humans, Ana Soliveres.

Igualment, també han tirat avant per àmplia majoria dos acords en matèria econòmica: un reconeixement extrajudicial de crèdit per a l'abonament de factures per valor de 393.122,08 euros i l'aprovació d'altres factures per import de 687.404,63 euros per a abonar els servicis prestats per distintes concessionàries públiques en estos primers mesos de 2025 i els contractes dels quals estan pendents de licitar.

L'edil d'Hisenda, Aida García Mayor, ha destacat que en els dos casos es tracta de procediments de pagament “completament legals i estan informats i molt depurats tant pels diferents departaments com per la Intervenció municipal”, alhora que ha assenyalat que “si no s'abonaren les mateixes estaríem provocant un perjuí a molts proveïdors municipals o deixant de rebre servicis bàsics”.

El primer d'estos assumptes ha tirat avant amb el vot a favor del PP i l'abstenció de PSOE i Vox; mentres que el segon l'ha fet també amb els vots favorables del grup popular, el vot en contra dels socialistes i l'abstenció de Vox.

Finalment, el ple també ha debatut una moció presentada pel regidor de Vox, José Miguel San Martín, per a la unificació estètica d'aparadors i cartelleria en els comerços de nova obertura de la ciutat. El regidor de Comerç, Javier Jordá, ha explicat que ja existixen els criteris tècnics i estètics que planteja esta moció en diferents regulacions municipals; entre elles, en el propi Pla General Municipal d'Ordenació.

També ha indicat que ja s'establixen bonificacions fiscals, que estan regulades legalment, i que des de la Regidoria de Comerç es desenrotllen accions informatives sobre la normativa i sobre les possibles ajudes, alhora que s'està treballant en el desenrotllament d'un segell de qualitat per al comerç local, per la qual cosa ha justificat que “tot el que planteja esta proposta ja s'està realitzant”, alhora que ha advertit de la necessitat de complir amb l'article 38 de la Constitució Espanyola que protegix la llibertat d'empresa. La proposta únicament ha obtingut el vot favorable de Vox mentres que la resta de la Corporació ha votat en contra.

Destacats