Els tècnics de l'àrea d'Arquitectura de l'Ajuntament de Benidorm no han observat danys en l'estructura de la casa museu de l’Hort de Colón després de la caiguda d'un pi centenari sobre la coberta, un incident que es va produir en la matinada del passat dissabte i que tampoc va provocar danys personals. Així ho ha traslladat la regidora de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, que este matí ha participat en una visita tècnica a esta vivenda de finals del segle XIX al costat del regidor de Parcs i Jardins, José Ramón González de Zárate, per a comprovar l'estat d'esta.
Ana Pellicer ha explicat que les conclusions preliminars traslladades pels tècnics després d'esta visita apunten que els danys produïts per la caiguda d'este exemplar no han aconseguit l'estructura, sinó que es tractaria únicament de danys superficials en algunes de les teules de la coberta. L'edil ha assenyalat que totes estes apreciacions “es plasmaran ara en un informe més extens”, després del que ha incidit en el fet que “les primeres conclusions ens indiquen que, per fortuna, només hi ha hagut danys menors que no afectaran la vivenda”.
Com es recordarà, l'Ajuntament de Benidorm acaba de procedir a la rehabilitació de la casa museu de l’Hort de Colón per a reforçar l'estructura i millorar molts elements obsolets i deteriorats, uns treballs que es van iniciar el març passat i que estaven ja pràcticament finalitzats, i que han suposat una inversió de 294.958,86 euros, dels quals un 70% ha sigut subvencionat per la Diputació Provincial d'Alacant. Sobre este punt, Pellicer ha expressat que des del Consistori s'ha contactat ja amb l'empresa encarregada d'esta rehabilitació “perquè repare les teules danyades abans de procedir a entregar-nos l'obra”, un lliurament que “es produirà en breu”, ha agregat la regidor.
Pel que respecta a les causes de la caiguda d'este pi centenari, l'edil de Parcs i Jardins, José Ramón González de Zárate ha explicat que els informes elaborats per l'enginyer tècnic agrícola de l'Ajuntament assenyalen que la mateixa “es va produir a conseqüència d'un trencament de les fibres del tronc, a causa de la situació de sequera prolongada que estem vivint”. En este sentit, González de Zárate ha aprofundit en què “no ha sigut un problema de pes de l'arbre o de falta de manteniment”, sinó que els propis tècnics indiquen que en esta mena de pins es produïx un “esforç de torsió i estirada, que provoca la separació i trencament de les fibres que actuen de manera independent i ja no actuen de manera conjunta”, la qual cosa fa que “l'arbre ja no és capaç de suportar moments de torsió”. Este trencament de fibres “ve donada sobretot per excessos de temps amb fortes sequeres, fent que l'arbre no suporte la torsió produïda per l'estrés hídric” per falta d'aigua, agreguen els tècnics.
El regidor ha recordat que, el dia anterior a esta caiguda, s'havia despenjat una branca terciària d'este exemplar, que va provocar una ràpida intervenció per part dels servicis tècnics, bombers i l'empresa Actua,SL, per a podar esta branca i algunes més “per precaució”. Els tècnics arrepleguen en el seu informe que “no es van observar indicis d'esquerdaments en la poda del dia 19 de juliol” ni tampoc “gens anormal” que en eixe moment aconsellara talar el pi, ja que “la part basal –és a dir, l'arrel– no havia patit cap moviment”.
Davant esta situació patida en l’Hort de Colón i davant les caigudes d'espècies arbòries en altres localitats de la província per causes similars relacionades amb la falta d'aigua, José Ramón González de Zárate ha avançat que l'Ajuntament procedirà a una revisió de tots els grans exemplars situats en espais públics amb gran trànsit de vianants, com el Parc d'Elx o la plaça de la Hispanitat, “per a comprovar en quin estat es troben".