L'alcalde de Benidorm, Toni Pérez, ha defensat hui que el turisme ha de ser “una ferramenta de convivència i cohesió social”, així com de “regeneració urbana i de projecció cultural”. Toni Pérez ha traslladat este missatge en la jornada ‘Turisme & Sostenibilitat: construint el futur del turisme’ organitzada pel Consell de Turisme de CEOE (Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials). Una jornada que s'ha celebrat en la seu de la Secretaria d'Estat de Turisme a Madrid i que s'emmarca en el projecte ‘D'escoltar a fer junts, un turisme millor’.
Concretament, l'alcalde ha participat en el panell 3 de la jornada, centrat en la sostenibilitat social. D'ací que, en la seua intervenció -a la qual ha assistit la secretària d'Estat de Turisme, Rosario Sánchez-, l'alcalde haja desgranat algunes de les pràctiques i experiències de Benidorm en este àmbit i haja incidit en com el turisme, amb una bona planificació i gestió de recursos naturals i humans, repercutix positivament en el territori i els seus habitants.
“Més enllà de xifres i ocupacions, el verdader èxit d'una destinació es mesura per la seua capacitat per a generar benestar entre els seus residents, fomentar la convivència i sentir-se orgullós del que és i el que representa”, ha afirmat.
Toni Pérez s'ha referit a la dimensió social del turisme a Benidorm, incidint en la capacitat d'esta indústria “per a generar ocupació”, que és “la millor política social que existix”. Per a reforçar esta afirmació, ha recordat que en el mes de maig la taxa de desocupació de la ciutat se situà en el 9,24%, sent la més baixa en ciutats de més de 50.000 habitants a nivell autonòmic.
Durant la seua intervenció, l'alcalde ha assegurat que “un altre vector important és la participació ciutadana”, i ha advocat per establir línies de diàleg dinàmiques i participatives que afavorixen l'intercanvi d'idees i la implicació de la societat civil en el disseny d'estratègies i polítiques municipals.
Així mateix, ha mencionat programes i recursos municipals orientats a l'atenció i millora de la qualitat de vida de residents i visitants. En este punt ha destacat que Benidorm ha sigut la primera destinació d'Espanya a certificar de forma integral, de la mà d'AENOR, el seu compromís amb les persones majors, amb el qual es pretén combatre de manera activa l'efecte col·lateral i no desitjat de l'edatisme, fenomen que margina i exclou els majors.
Entre els 18 compromisos amb les persones majors adquirits i ja aconseguim per Benidorm, Toni Pérez ha triat dos “casos d'ús” que “aterren la Destinació Turística Intel·ligent (DTI)”, que tenen una clara incidència en la població resident i que aconseguixen que “la sostenibilitat social siga més visible” i que “la gent entenga que estem en la línia correcta”.
El primer cas d'ús traslladat per l'alcalde és l'innovador projecte pilot ‘Teleassistència Benidorm. Internet de les persones’, que a través de la intel·ligència artificial (IA) permet detectar necessitats de persones majors o vulnerables que viuen soles monitorant els seus consums energètics. En els cinc mesos de proves, s'han generat 485 alarmes i s'ha traduït en 20 intervencions socials amb èxit. El segon projecte destacat per l'alcalde ha sigut el ‘Benidorm TIC’, gràcies al qual “mil persones a l'any, fonamentalment majors de 65 anys, reben cursos d'alfabetització digital i adaptació a les tecnologies, la qual cosa els permet guanyar autonomia”.
Al marge de l'atenció a les persones majors, durant la seua intervenció l'alcalde també ha citat programes i plans orientats a la inclusió i a la integració “dels nous benidormers” que s'instal·len a la ciutat, que és “una amalgama” de cultures en la qual es concentren 120 nacionalitats. Tot seguit, ha remarcat que “el turisme” servix com a “catalitzador” d'un intercanvi cultural i “promou una ciutadania oberta, tolerant i preparada per als desafiaments del futur”.
Després de la ponència de l'alcalde, s'ha desenvolupat la taula de diàleg del mateix panell 3 en la qual han participat el president de la patronal hotelera Hosbec i de ITH (Institut Tecnològic Hoteler), Fede Fuster; l'alcalde de Salou, Pere Granados; i Sonia Velázquez, directora del gabinet tècnic de la Secretaria General per al Repte Demogràfic. La directora d'Igualtat i Polítiques Locals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Cristina Montalvá, ha moderat la taula.
En el transcurs de la jornada, el nom de Benidorm ha sigut emprat en diverses ocasions en diferents taules i ponències com a destinació referent en gestió sostenible, per exemple, sent avantguarda en turisme regeneratiu o en reutilització d'aigua i tractament i reciclatge de residus. Una gestió que este 2025 li ha valgut a la ciutat el reconeixement de la Comissió Europea com a destinació ‘Green Pionner of Smart Tourism’.
Toni Pérez defén que el turisme ha de ser una “ferramenta de convivència i cohesió social”
L'alcalde de Benidorm intervé com a ponent en una jornada sobre turisme i sostenibilitat social, econòmica i ambiental organitzada per la CEOE
Comentaris
Guardar

Destacats