L'equip de govern de l'Ajuntament de Calp portarà al ple de la setmana que ve la tramitació de la modificació dels sectors denominats Garduix I i II, Pla Feliu I i II i Ràfol I i II com a urbanitzables amb la finalitat de procedir a la seua requalificació com a zona verda i sòls dotacionals.
Els sectors de Ràfol I i II, Feliu I i II i Garduix I i II conformen un gran pulmó verd de més de 300.000 m² en una zona d'urbanitzacions residencials. Estos sectors apareixen ja en el PGOU del 98 com a sòl urbanitzable, no obstant això, es tracta de terrenys rústics sense programar des de fa 27 anys i, per tant, la normativa permet a l'administració la seua desclassificació.
L'Ajuntament pretén adquirir els terrenys compensant econòmicament als propietaris per expropiació atenent a la seua naturalesa de sòl rústic, és a dir que en el moment d'indemnitzar als propietaris es valore el sòl tal com està i no pels drets urbanístics que no s'han arribat a materialitzar.
En novembre de l'any passat es va iniciar la tramitació de la desclassificació que exigia la redacció pels servicis tècnics d'un esborrany i d'un document inicial estratègic on es referixen les característiques dels sectors i les necessitats. Ambdós documents s'eleven al ple d'este dimarts i una vegada aprovats es traslladaran a la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat Valenciana, òrgan al qual correspon continuar amb la tramitació.
En tractar-se d'un canvi estructural del Pla General d'Ordenació Urbana l'Ajuntament pot proposar la desclassificació dels sectors, però correspon a Conselleria els següents passos en la tramitació.
Des del govern local s'exposen quatre motius essencials per a dur a terme esta modificació del PGOU: preservar una gran massa de bosc en les zones de Garduix i Feliu que es convertiran en zona verda i promoure sòl dotacional en la zona de Ràfol a fi d'obtenir sòl destinat a ús educatiu, cultural, recreatiu o esportiu.
Però a més es pretenen consolidar usos temporals com és el cas del sòl que ocupen les seccions de l'IES Les Salines, que sent zona verda van obtenir una autorització provisional com a ús educatiu, o la parcel·la en Ràfol de la nau de Servicis Generals que passa a ser sòl dotacional de servicis. En ambdós casos es consolida l'ús educatiu i de servicis.
També en Ràfol existix una franja pegada al Barranc del Quisi que està qualificada d'urbanitzable i que, en compliment a les directrius del PATRICOVA quant a afeccions de barrancs, passa a ser zona verda.
Esta desclassificació modifica la dinàmica urbanística del municipi i a més planteja una manera diferent de compensar als propietaris, ja que no es realitzarà per mitjà d'unitats d'aprofitament ni augmentant la volumetria en altres zones com s'ha estat realitzant fins ara. Esta decisió obri pas a una nova manera de gestió de l'urbanisme en el municipi.
Calpe desclassifica més de 300.000 m² per a crear zones verdes i sòls dotacionals
El ple abordarà la requalificació dels sectors Garduix I i II, Pla Feliu I i II i Ràfol I i II
Comentaris
Guardar

Destacats