L'Agència Valenciana de Seguretat homologa els plans d'actuació davant emergències d'Elda

L'organisme dependent de la Generalitat ha inclòs els dos protocols municipals en el seu Registre Autonòmic d'Autoprotecció i Plans d'Emergència d'Àmbit Local

Guardar

Zona verde en Elda
Zona verde en Elda

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències ha confirmat la inclusió dels plans d'actuació que l'Ajuntament d'Elda ha desenrotllat davant risc d'incendis i risc sísmic en el seu Registre Autonòmic d'Autoprotecció i Plans d'Emergència d'àmbit local.

D'esta manera, els protocols municipals que l'Ajuntament ha anat elaborant i aprovant en els últims anys compta ja amb l'homologació de l'Administració autonòmica, que és la que té les competències en matèria d'emergències. Cal recordar que l'Ajuntament d'Elda compta amb tots els plans d'actuació enfront d'emergències que són obligatoris per a afrontar catàstrofes naturals, com a inundacions, moviments sísmics o incendis forestals.

El primer protocol aprovat pel Ple va ser el Pla Municipal Territorial d'Emergències, presentat al gener de 2018 i que inclou les respostes a regs genèrics. A partir d'este Pla genèric s'han anat desenrotllant en anys successius altres Plans d'Actuació davant riscos específics, com els inundacions, incendis forestals i moviments sísmics.

El Pla d'Actuació Municipal (PAM) té un àmbit local i permet tindre regulats els mecanismes d'actuació per a fer front a un risc concret a la ciutat. En este sentit, els plans especials de la Comunitat Valenciana davant riscos concrets, aprovats mitjançant decrets del Consell, determinen a quins municipis s'obliga o recomana la seua redacció.

L'òrgan coordinador de les actuacions durant l'emergència és el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), constituït per un comité assessor, un gabinet d'informació i un centre de comunicacions. Al capdavant del CECOPAL se situa l'alcalde, qui dirigix totes les operacions que hagen de realitzar-se en qualsevol de les fases de l'emergència.

El comité assessor estarà format pels regidors de les àrees implicades (Seguretat Ciutadana, Servicis Públics, Urbanisme, Servicis Socials, Sanitat i Esports), el cap de la Policia Local, els responsables de Creu Roja Elda i Protecció Civil, així com l'arquitecte municipal i el secretari municipal. En l'actualitat els riscos on ve determinada esta obligació o recomanació són els d'inundacions, incendis forestals i moviment sísmic.

Pla d'Actuació Municipal davant el Risc d'Inundacions (PAMRI)

En el cas d'Elda, després de la redacció i aprovació del Pla d'Actuació Municipal es va procedir al desenrotllament d'altres tres plans específics. El primer d'ells va ser el Pla Actuació Municipal davant el Risc d'Inundacions (PAMRI), que va ser aprovat al maig de 2023.

El Pla d'Actuació Municipal davant el Risc d'Inundacions té la finalitat d'aconseguir la màxima protecció per a les persones, els béns i el medi ambient que puguen resultar afectats a conseqüència d'inundacions. Per a això s'establix una estructura jeràrquica i funcional dels mitjans i recursos del municipi, tant públics com privats, que permeta fer front a les situacions de risc o emergència greu.

El Pla és aplicable en qualsevol situació de preemergència o emergència per inundacions que tinga lloc dins del terme municipal. El Pla inclou una descripció de la demografia, orografia, climatologia i hidrologia del terme municipal d'Elda, especialment de les zones inundables i dels llits i barrancs que ho recorren.

Pla d'Actuació Municipal davant el Risc d'Incendis Forestals (PAMRIF)

Al desembre de 2023 es va aprovar el Pla d'Actuació Municipal davant el Risc d'Incendis Forestals (PAMRIF) que té com a objectius principals minimitzar el nombre d'incendis produïts per causes antròpiques en el terme municipal d'Elda i minimitzar els danys derivats d'un incendi forestal.

L'objectiu bàsic d'este Pla és concretar i adaptar (en cas de ser necessari) les actuacions d'àmbit local quant a Prevenció d'Incendis es referix, en els documents de planificació d'àmbit superior, així com determinar aquelles actuacions que a nivell municipal es consideren necessàries per a la prevenció d'incendis forestals.

Pla d'Actuació enfront de Moviments Sísmics (PAMSIS)

Finalment, al maig de 2024 es va aprovar el Pla d'Actuació Municipal enfront del Risc Sísmic (PAMSIS), un document que té com a objectiu establir la màxima protecció per a les persones i els béns que puguen resultar afectats per un terratrémol.

El PAMSIS arreplega tota la informació necessària sobre distribució de la població, amb dades de la ubicació de vivendes o residències amb persones amb necessitats especials; característiques d'edificis, vivendes, carrers i vies d'accés a la ciutat; servicis, equipaments i recursos públics, com a hospitals, comissàries, bombers, depuradores, centrals i transformadors, etc.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Silvia Ibáñez, ha explicat que "amb la inclusió dels nostres protocols en el Registre de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a Emergències, la ciutat compta amb plans homologats que, no obstant això, ja estaven en vigor després de la seua aprovació pel Ple. En qualsevol cas, Elda té perfectament regulats els diferents procediments i mecanismes que s'han d'activar per a fer front a situacions d'este tipus per a les quals hem d'estar permanentment preparats".

Destacats