Elda restaurarà el Castell i el seu entorn amb fons Europeus

La subvenció pretén posar en valor la fortalesa com a recurs turístic i cultural a través d'una àmplia intervenció en el recinte i la reurbanització dels carrers d'accés

Guardar

Castell Palau d'Elda
Castell Palau d'Elda

L'alcalde d'Elda, Rubén Alfaro, ha anunciat este matí que la ciutat ha rebut una subvenció de quasi tres milions d'euros de fons europeus 'Next Generation' per a la recuperació del Castell i el seu entorn i la seua posada en valor com a recurs turístic i cultural. El regidor eldense ha estat acompanyat en la seua compareixença pel regidor de Fons Europeus i Inversions, José Antonio Amat, i pel regidor de patrimoni Històric, Iñaki Pérez.

Rubén Alfaro ha començat la seua compareixença agraint "la labor realitzada pel departament de Fons Europeus, que dirigix José Antonio Amat, i també a tots els tècnics que han participat en este procés, com el director de l'àrea de Gerència i la secretària tècnica. Ha sigut el més complex de tots els projectes que hem tramitat per a obtindre fons europeus".

En total, han sigut 92 projectes de tota Espanya els que han obtingut subvenció en una convocatòria que concedix les ajudes per concurrència competitiva, quedant-se fora moltes ciutats i ajuntaments més grans que Elda. "Per eixe motiu, ha continuat el regidor, estem molt orgullosos que la nostra ciutat siga una de les quals rebran estes ajudes al patrimoni històric. Amb esta concessió es posa de manifest, una vegada més, que el treball que hem realitzat des de l'Ajuntament d'Elda per a captar fons europeus ha sigut extraordinari".

L'alcalde d'Elda ha destacat que "estos quasi tres milions d'euros se sumen als més d'11 milions que ja hem rebut, per la qual cosa este govern ha aconseguit quasi 15 milions d'euros en els últims anys. Són fons extraordinaris per als quals has de presentar bons projectes en un concurs per concurrència competitiva".

El projecte, que permetrà avançar de manera notable en l'execució del Pla Director del Castell, serà finançat al cent per cent amb fons europeus. Contempla destinar més d'1,6 milions d'euros a la rehabilitació de part de la muralla i la subjecció d'una part de la mateixa que està en perill de solsida, la rehabilitació de les torres de la barbacana i la instal·lació d'una tourist info al voltant del recinte. Una altra part important de la subvenció, d'1,1 milions d'euros, es destinarà a reformar i posar en valor els carrers limítrofs i garantir l'accessibilitat al castell. El termini d'execució de tots els treballs inclosos en el projecte finalitza el 31 de març de 2026.

Rubén Alfaro ha destacat que "volem traslladar a la ciutadania que hui és un dia molt emocionant que confirma que val la pena l'aposta per modernitzar la ciutat, per defendre els nostres senyals d'identitat i per presentar projectes que estiguen alineats amb les polítiques incloses en els programes d'ajudes europees. Els i les eldenses tenen un Ajuntament que aposta per la consecució d'estos fons europeus i esta aposta permet aconseguir subvencions a les quals d'una altra manera no hauríem pogut accedir".

Per part seua, Iñaki Pérez ha coincidit amb l'alcalde en assenyalar que "l'alegria que sentim és indescriptible perquè estàvem esperant esta aprovació des de fa temps. Vull agrair la labor que han fet tant l'alcalde i José Antonio Amat com els tècnics de la casa que han participat en este projecte i que han permés aconseguir una subvenció que posa en relleu la importància que té el Castell, que cal no oblidar que és el cor d'Elda i el punt del qual va brollar tota la ciutat".

L'edil de Patrimoni Històric ha assegurat que "la ciutat durant molts anys ha viscut d'esquena al Castell i al barri que li envolta i amb esta subvenció aconseguirem que la ciutadania se senta orgullosa d'un element patrimonial tan important i recuperar un espai públic i cultural que tots i totes sentim com a propi. Estem davant un trampolí econòmic que permetrà que Elda tinga millors oportunitats econòmiques i culturals".

Destacats