La renovada Plaza de Dalt, un dels enclavaments més emblemàtics del centre històric d'Elda, serà oberta demà a la vesprada a tota la ciutadania eldense. Aquesta obertura completa un procés iniciat al desembre de 2021 des de la Regidoria d'Inversions i Serveis Públics Sostenibles i permet recuperar i posar en valor un espai públic d'uns 1.200 metres quadrats. A més, la nova plaça inclou el mural més gran de la província d'Alacant, obra de Doble 13 i que recrea com era aquest mateix enclavament entre els segles XVI i XVIII.L'acte d'obertura, que donarà principi a les 19.30 hores i serà obert a tots els veïns i veïnes d'Elda, comptarà amb la presència de la Corporació Municipal, amb el seu alcalde Rubén Alfaro al capdavant, i amb la representació del Govern d'Espanya, a través de la delegada del Govern en la Comunitat, Pilar Bernabé.L'acte donarà comença les 19.30 hores, després de la visita de la Delegada del Govern a l'Ajuntament d'Elda, on signarà en el Llibre d'Honor. Després del descobriment d'una placa commemorativa, es realitzarà un recorregut per la plaça i després de les intervencions de l'alcalde d'Elda, Rubén Alfaro, i de la delegada del Govern, Pilar Bernabé, la banda de la AMCE Santa Cecilia interpretarà els himnes de la Comunitat Valenciana i d'Espanya.A continuació, donarà principi l'actuació del grup ‘Dies de radi’ i a les 22.00 hores es dispararà un castell de focs artificials, tancant d'aquesta manera l'acte d'obertura de la Plaça de Dalt.
Mural de 600 metres quadrats
Un dels principals atractius visuals d'aquest nou espai públic és el mural realitzat pels artistes de Doble 13, experts en l'execució de murals de grans dimensions amb un alt nivell de detall. Els 600 metres quadrats del mural de la Plaça de Dalt li converteixen en el més gran de la província d'Alacant. El disseny recrea la vila d'Elda en el seu moment d'esplendor en els segles XVI, XVII i XVIII i simula un dia de mercat que se celebrava en aquest mateix emplaçament, en l'eix que connectava el Castell i l'església de Santa Ana.El mural compta amb un xicotet escenari i enfront del mateix una sèrie de bancs que permetran la realització de diferents esdeveniments culturals i d'oci en aquest espai públic del barri antic.Un altre dels atractius de la nova Plaza de Dalt és la senda d'arcs d'acer que serveixen per a narrar part de la història de la ciutat i que connecten l'esmentat eix entre el Castell i l'església de Santa Ana, com dues dels epicentres de la vida quotidiana de l'Elda de l'època.Els arcs compten amb llum LED integrada i estan preparats amb un sistema d'ancoratges per a la instal·lació de ciris que permeten generar espais d'ombra. A més, la Plaça de Dalt compta amb un nou sistema d'il·luminació, amb lluminàries instal·lades en el paviment.El disseny inclou arbrat, en concret 17 tarongers, que se sumen als exemplars de palmera i morera ja existents, diverses jardineres amb plantes arbustives, així com una buganvilla en la zona de l'accés al refugi. En un dels laterals de la plaça s'ha instal·lat una zona de jocs infantils per a ús i gaudi dels xiquets i xiquetes d'Elda.Integració del refugi antiaeri
A més, el disseny final ha integrat l'accés al refugi de la Guerra Civil existent en el subsol de la plaça, una actuació que ha permés posar en valor aquest vestigi del patrimoni històric de la ciutat. L'entrada al refugi ha quedat plenament integrada al costat de la senda d'arcs d'acer i en els pròxims mesos continuaran els treballs a l'interior del refugi per a fer-lo visitable i incorporar-lo a l'oferta turística de la ciutat.Els treballs de remodelació de la Plaça de Dalt, amb un pressupost de 990.000 euros, formen part del Pla Elda Renaix i han comptat amb el cofinançament de la Unió Europea a través els Fons ‘Next Generation EU’, amb una aportació del 72% del cost total de les obres. Es tracta, a més, de la primera plaça pública de la Comunitat Valenciana que s'inaugura després d'haver rebut finançament europeu.