Elx

Elx inaugurarà al setembre la nova sendera circular del Vinalopó

Esta gran ruta verda de més de 40 quilòmetres connecta la ciutat amb el seu entorn natural, les pedanies i la costa

Guardar

Taules rústiques al llarg de la sendera
Taules rústiques al llarg de la sendera

Elx està a punt de concloure un dels seus projectes més ambiciosos en matèria de turisme sostenible i recuperació ambiental: la sendera circular del riu Vinalopó. Este recorregut de 40 quilòmetres, que unirà el nucli urbà amb les pedanies i la costa, es perfila com un dels espais naturals més importants de la ciutat, realçant la riquesa paisatgística i cultural. La iniciativa no sols busca millorar l'accessibilitat i gaudi d'estos entorns naturals, sinó també enfortir la identitat d'Elx com a referent en este àmbit.

El projecte busca posar en valor l'entorn del llit del Vinalopó i es troba emmarcat dins del Pla de Sostenibilitat Turística d'Elx. Ha sigut finançat pels fons europeus Next Generation i compta amb una inversió pròxima als 293.000 euros. Així, al llarg dels últims quatre mesos s'han condicionat les diferents sendes i camins existents en el llit per a crear una sendera circular que servisca de nexe d'unió natural entre el nucli urbà d'Elx i les pedanies a través del camp il·licità.

Espais de descans en la ruta verda
Espais de descans en la ruta verda

La ruta permetrà als ciutadans i visitants explorar llocs emblemàtics com el jaciment arqueològic de l'Alcudia, l'ermita de Sant Francesc d'Assís, el Museu de Puçol, així com gaudir dels paisatges del parc natural del Profund, la Serra del Molar i les dunes del Pinet. Cadascun d'estos punts destaca no sols pel seu valor ecològic, sinó també per la seua importància històrica i cultural, oferint als usuaris de la sendera una experiència integral, tant des del punt de vista esportiu com educatiu.

Objectiu: setembre

Tal com ha avançat l'Ajuntament d'Elx, l'actuació es completarà durant els primers dies del mes de setembre, moment en el qual es procedirà a la seua inauguració. En este sentit, el regidor de Medi Ambient, José Antonio Román, assenyala que la sendera no sols permetrà gaudir d'un entorn natural privilegiat, sinó que també contribuirà a la preservació del patrimoni natural i cultural d'Elx amb una ruta verda “envoltat de palmeres, tarays i un riu amb vida pròpia”.

Pel que respecta a les infraestructures, la sendera està equipada amb bancs, taules rústiques, aparcabicicletes i nombrosos senyals i balises de fusta per a guiar als caminantes al llarg dels 40 quilòmetres. A més, s'han instal·lat panells informatius que oferiran dades sobre la fauna, la flora i la història de cada tram, enriquint l'experiència.

Senyals de la sendera circular del Vinalopó
Senyals de la sendera circular del Vinalopó

Al seu torn, per a garantir la seguretat s'han construït passarel·les de fusta i metàl·liques sobre els punts més delicats del recorregut, com l'Azarbe de Dalt i l'assut dels Moros. Estes estructures no sols faciliten el trànsit per àrees complexes, sinó que també integren materials i dissenys que respecten l'entorn natural.

Un altre element destacat són les torres d'albirament d'aus, especialment situades en zones estratègiques dins del parc natural del Fondo, on els aficionats a l'ornitologia podran gaudir de l'observació d'espècies en el seu hàbitat natural. A més, s'ha instal·lat un pòrtic decoratiu a l'entrada del parc natural del Profund, que servirà com a punt de referència i benvinguda a un dels entorns més emblemàtics de la ruta.

Un recorregut en quatre trams

L'actuació s'ha dividit en quatre trams principals, que abasten des del llit del riu al seu pas per Alzabares Baix, Algorós i Daimés, fins a les zones costaneres de La Marina, incloent-hi la Serra del Molar i el parc natural del Fondo. El primer tram se centra en la recuperació i adequació del llit del riu Vinalopó, un eix natural que vertebra gran part del paisatge il·licità. En este cas, s'han dut a terme treballs per a estabilitzar les riberes i millorar l'accessibilitat, garantint que els senderistes puguen gaudir de l'entorn de manera segura.

Adequació del llit del riu Vinalopó
Adequació del llit del riu Vinalopó

El segon tram cobrix les àrees de saladars, platges i dunes entre Daimés i La Marina. Esta zona, caracteritzada per la seua biodiversitat i bellesa natural, permetrà als visitants submergir-se en ecosistemes únics, on les dunes i platges s'entrellacen amb la vegetació autòctona, oferint un espectacle visual de gran valor ecològic.

El tercer tram s'endinsa en la Serra del Molar, una zona muntanyenca que oferix vistes panoràmiques espectaculars i que serà un atractiu especial per als amants del senderisme i la naturalesa. #Ací, els usuaris podran gaudir de la tranquil·litat i l'aire pur, en un entorn que combina la majestuositat de la serra amb la proximitat de la mar.

Finalment, el quart tram connecta amb el parc natural del Fondo i el Camp d’Elx, travessant pedanies com Puçol, Algoda i Algorós. Este tram és especialment significatiu per la seua riquesa en fauna i flora, sent una zona protegida que alberga espècies de gran valor ecològic. A més, la sendera comptarà amb derivacions cap a l'Alcudia i El Molar, oferint així una àmplia varietat de paisatges i ecosistemes a explorar.

Destacats