Elx

La Dama d'Elx tornarà a cobrar vida per a celebrar el 126 aniversari de la seua troballa

Els turistes que arriben a l'aeroport d'Elx el 4 d'agost seran rebuts per la Dama Vivent per a commemorar el descobriment del bust iber en La Alcudia

Guardar

dama-viviente-2022
dama-viviente-2022
El 4 d'agost es compleix una efemèride molt assenyalada en el calendari del patrimoni il·licità i de la humanitat; aquest dia se celebra el 126 aniversari de la troballa de la Dama d'Elx en el jaciment de La Alcudia. I, igual que en anys anteriors, la Reial orde de la Dama d'Elx ha programat diferents d'actes per a enaltir aquesta cita indispensable, que, tal com ha comentat, Irene Ruíz, edil de cultura “és un dels moments més significatius de la ciutat i una dels senyals d'identitat dels il·licitans”.Així, la troballa de la dama marcarà uns dies en què l'Elx tindrà com a pedra angular un dels seus tresors més preuats i recordaran el seu valor i paper en l'esperit il·licità. El programa d'actes donarà principi el dia 3 d'agost en el Centre de Congressos amb la gala de clausura del 125 aniversari del descobriment de l'estàtua de la Dama. Un acte que tindrà començament a les 20.00 hores i on s'obsequiara amb el penjoll de la Reial orde a les Reines Major i Infantil de les festes d'Elx 2023: Alejandra Juan Aristizábal i Idaira Merchant Botella.Aquesta distinció també es farà a diferents mitjans de comunicació d'Elx que han contribuït a la difusió de les diferents activitats i labor de la Reial orde de la dama. Entre ells, Cableworld tv, Elx 7TV, TeleElx i Diario Información.Així mateix, també serà un moment especial per a les Dames d'Honor 2023 de la Reial orde, en aquesta ocasió es nomenarà a María del Carmen Gómez Hurtado, cap, paracaigudista acrobàtica i boina verda de l'Esquadró de Sapadors Paracaigudistes (EZAPAC). A ella se sumarà, l'ex edil de Cultura de l'Ajuntament d'Elx, Marga Antón.Durant la gala, es projectarà un vídeo que reuneix diferents declaracions institucionals demandant la cessió del bust a la ciutat. Assumpte que ocupa els plans de l'actual Alcalde Pablo Ruz que pretén que la Dama d'Elx torna a la seua ciutat natal per períodes de mesos. També va ser la disjuntiva que va tractar el pacte de la Alcudia, signat per tots els grups polítics en l'anterior mandat pel ja ex president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; anterior president de la Diputació, Carlos Mazón i el mateix alcalde Pablo Ruz.Sobre això, la presidenta de la Reial orde, Mari Carmen Pérez Cascales ha assenyalat la quantitat de “Persones que han donat suport al retorn de la Dama a Elx, un bust que es va descobrir fa només 126 anys però que ha marcat a totes les generacions posteriors”. 

Una sorpresa per als turistes

El dia 4 també hi haurà novetats, s'instal·larà un estand commemoratiu del 126 aniversari del descobriment en l'Aeroport Alacant-Elx-Miguel Hernández. El lloc que romandrà en l'aeroport de 10.30 a 13.00 hores estarà presidit per la Dama Vivent, acompanyada per Fundació La Alcudia i VisitElche que podran a la disposició dels turistes tota la informació relativa a la ciutat d'Elx i el jaciment arqueològic. A més, qui ho desitge podrà fer-se fotos en el photocall amb la Dama i ser obsequiat amb polseres commemoratives i reproduccions de la Dama per a la seua visita a Elx en aquests dies tan assenyalats.“Volem a tot el que baixe de l'avió explicar la troballa, la història de la Dama i que coneguen Elx. També explicar-los que només a 10 quilòmetres de l'aeroport està el jaciment de La Alcudia, el lloc en el qual va ser trobada”, ha recalcat la president de la Reial orde i ha accentuat que “La Dama d'Elx és cultura, però també un reclam turístic”.A la vesprada, a les 19.30 hi haurà un acte institucional en el jaciment de La Alcudia, en el qual la Dama Vivent depositarà un ram de flors en el lloc de la troballa del bust. L'acte culminarà amb una cohetà i un repartiment de polseres commemoratives als assistents. “Convidem als ciutadans al fet que participen i ajuden a visibilitzar l'aniversari de la troballa del bust i la reivindicació del seu retorn a Elx”, ha afegit Pérez Cascales. A més, a partir de les 18.30 hores, s'han posat a disposició autobusos gratuïts que salen des del MAHE per a traslladar a aquells que vulguen presenciar l'esdeveniment. 
Destacats