Fede Fuster: “El turisme necessita una política molt més valenta”

Conversem amb Fede Fuster, al capdavant de la patronal hotelera de la Comunitat Valenciana, HOSBEC, fent balanç de Setmana Santa i els reptes en el turisme

Guardar

Fede-Fuster-Hosbec-Benidorm-Plaza
Fede-Fuster-Hosbec-Benidorm-Plaza
Des d'Alacant Extra ens citem a l'Hotel Benidorm Plaza amb el jove empresari, directiu de Grup Fuster Hotels, recentment elegit president de l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (HOSBEC) que pretén reunir la veu del sector turístic en el panorama actual. Tot això, en un moment on les cites electorals auguren canvis en un turisme que encara s'enfronta a una volta a la normalitat marcada per procediments poc flexibles, la inflació i el debat polític.

Què tal aquest temps com a president de HOSBEC?

Bé, tinc ganes de fer moltes coses i no tinc tant de temps. També és que l'any està molt marcat per les cites electorals, hi ha molt d'acte, molt d'esdeveniment institucional. Llavors estic dedicant molt temps a aqueixes “relacions públiques” llavors alguns projectes han d'anar més a poc a poc.

Quins projectes té Fede Fuster i HOSBEC sobre la taula?

Tenim una estratègia de creixement de l'associació, en la qual volem conjuminar a altres hotelers que, per diferents circumstàncies, han fet camins paral·lels i al final defensem exactament el mateix. Estem tenint reunions i contactes per a anar sumant més associats i al final, acabar sent una veu única en el sector. Això és molt important perquè si no hi ha unió i cohesió, i ens trobem dividits, els enemics del turisme, que són cada vegada més, fan mossa.D'altra banda, en HOSBEC, tenim un departament de salut molt potent on s'estudien totes les normatives sanitàries, i volem que tinga més protagonisme i eines perquè col·labore amb les administracions i fer que tinguem processos raonables, que de veritat oferisquen més seguretat i que no siguen un caos per als hotels. Ara per exemple, ens preocupa una normativa sanitària que pretén evitar la legionel·la, però amb la normativa anterior era més que suficient per al control d'aigua ,no havent-se registrat cap cas preocupant en molts anys. També estem negociant una nova normativa de “part de viatgers” que pretén augmentar el control sobre els hostes, fins i tot quedant-se amb el seu número de targeta. Veiem que s'estan fent passos molt preocupants i l'única cosa que pot fer front a aqueixes coses és un lobby potent, en un sector unit i cohesionat. Així et podria dir mil. Tenim més de 1100 normatives a complir, però en canvi els habitatges d'ús turístic tenen menys de 20. Per això a vegades considerem que és competència deslleial. Imatge del Hotel Benidorm Plaza, del grup Hotels GF

Malgrat les normatives fem una mica de balanç de Setmana Santa, S'ha complit el pronòstic del ple del 85%?

De fet, els resultats finals han sigut fins i tot millors que els previstos inicialment: València ha tingut un 91,5%, Altea ha sigut la que més amb un 96,1%, Benicàssim 95%, Peníscola 86,1%, Castelló entorn del 83%, Benidorm s'ha quedat en el 86%, Alacant una mica més, un 92,2%. Són bones xifres però encara hi havia marge i es nota que el mercat britànic no està funcionant amb la normalitat que ens agradaria.

Com veu l'estiu?

Bé, tenim molta fe en l'estiu i molta confiança. Jo crec que estem en una situació molt bona, les reserves acompanyen. Tenim ja moltes reserves i l'última hora no funcionarà aquest estiu, el client que s'espere es trobarà amb un preu desorbitat i molt poc lloc. El meu consell: com més prompte millor reservem les vacances d'estiu millor (riu).

Sobre la connexió aèria amb els Estats Units: Alacant, València o Castelló?

Hem de vendre la bondats d'Alacant, València i Castelló I encreuar els dits! però, la decisió al final estarà en mans de l'aerolínia, on estime que fa millor negoci. València té coses al seu favor, té bastant més habitants i és coneguda a Amèrica, coses com la Fórmula 1 han fet que sone i està molt de moda. Alacant també té armes, té un aeroport infinitament millor i una potència turística molt més gran que València, més del 55% del negoci turístic de la Comunitat Valenciana el té Alacant, a més estan els creuers. Panorámica de la ciutat de Benidorm

Respecte a les males connexions i falta de transport com el TRAM. Què ens estem jugant i que estem perdent?

Moltíssim, els polítics valencians en els últims vint anys han fet molt poc per la seua terra, en els últims pressupostos generals de l'estat Alacant era la ciutat pitjor finançada d'Espanya. Els diputats del PSOE i de Compromís, se suposa treballen per a nosaltres, però en realitat ho fan per al seu partit i per això van votar a favor. A mi m'agradaria veure que els polítics valencians quan van a Madrid defensen els nostre, igual que ho fan altres comunitats. La seua disciplina de partit està molt bé fins que ens afecta a qui els votem. Jo porte molt temps demanant llistes obertes, crec que quan el seu càrrec no depenga del partit si no dels ciutadans començaran a treballar per al ciutadà, crec que com a societat alacantina hem de fer un pas avant en aquest tema.

Ha sigut el nou plec sobre el Imserso una cosa electoralista?

Pot ser, venen eleccions. Han augmentat una mica les places i els productes. Potser els col·lectius de majors poden pensar que és suficient i que és positiu, que això va cap avant. Però, la veritat, és que el que ens toca a nosaltres, els hotels, continua exactament igual i si abans era insostenible ara ni et compte amb els costos que tenim. Si és veritat que a la Comunitat Valenciana tenim les ajudes de la Generalitat i la Diputació, i això ens ha permés seguir en certa manera, però en la resta d'Espanya tenen un problemó. No estem parlant que ens ajuden als propietaris dels hotels, estem parlant de milers de treballadors.

Què li demanaries al Govern central i a la Generalitat?

Els demanaria realisme, estem parlant d'un sector que només a la Comunitat Valenciana mou més de 4.000 milions d'euros de recaptació, genera més de 200.000 llocs de treball, parlem d'un puntal bàsic de la nostra economia, de la nostra societat. El turisme forma part de tots els sectors i mercats, compensem totalment la balança de pagaments per totes aqueixes divises que venen de fora, hem obert un mercat bestial. El que no és de rebut és que es recapten 4000 i s'invertisquen 25. Els pressupostos de tota Espanya en matèria de promoció turística són ridículs, hem de posar la carn sobre les brases, valorar el que som i apostar per ser encara millors.

Quin tipus de política necessita el nostre turisme?

Una molt més valent, necessitem desencotillar el sector. Hi ha tanta normativa i és tan rígid tot que és difícil diferenciar-se. Per exemple, un Ushuaia a la Comunitat Valenciana seria impossible. Al final els hotels som rèpliques, necessitem creativitat i capacitat de fer coses diferents. Si ens deixaren podríem arribar a tindre l'oferta que té Balears o Andalusia, que tenen bastant més marge en innovació. Hem d'augmentar l'oferta esportiva, nàutica i cultural per a ser líders en el mediterrani.

Arxivat a:

Destacats