comarcas

Més de 4.500 persones demanen acabar amb els "Bous a la Mar" de Xàbia

Una campanya de recollida de signatures demana a l'Ajuntament "deixar arrere el maltractament animal" i donar pas a activitats culturals i d'entreteniment per a totes les edats

1 minut

Bous a la Mar de Xàbia. Imagen de Bous A la Mar de Xàbia en Facebook

Una campanya impulsada per una ciutadana de la localitat alacantina de Xàbia a través de la plataforma Change.org insta l'ajuntament suprimir les activitats taurines de "Bous a la Mar" per a acabar amb el maltractament animal que suposen aquestes activitats; aconseguint ja un total de 4551 signatures.

En la petició, s'expressa que l'ajuntament de Xàbia "es gasta milers d'euros" dels impostos dels ciutadans a maltractar als animals, quan "la gran majoria de la població no assisteix, ja que el rebutja per complet".

A més, es demana l'ajuntament que els diners destinats als "Bous a la Mar" siga invertit en esdeveniments culturals i d'entreteniment per a totes les edats com a concerts, tallers, exposicions, cinemes d'estiu o altres propostes que no impliquen "una tortura animal disfressada de tradició".

També s'explica que els bous i vaques que s'utilitzen en aquests actes no estan acostumats ni a córrer ni a nadar, per la qual cosa la majoria moren ofegats després de caure a l'aigua. "No es miren els interessos dels animals, els ramaders comercien amb ells, llogant-los perquè la gent que assisteix a l'esdeveniment els maltracte", afirma la petició.

"Els xiquets poden presenciar aquesta barbàrie des de les graderies, fins i tot arriben a colar-se en la plaça", detalla la campanya. I és una cosa que ja hem vist en altres llocs de la Comunitat Valenciana, per exemple a Nules, Castelló, on es van realitzar actes taurins amb vaquetes sota el nom de "transhumància", o a Nàquera, quan es van haver de cancel·lar els seus actes taurins després de conéixer-se que dos xiquets embolaren a un bou.

Xifra rècord de morts

Aquest debat entra en vigor en la societat i en la política valenciana després de conéixer l'alarmant xifra de morts en aquesta mena d'actes (set des de principi d'any i 32 des de 2014); així com davant la creixent consciència animalista de la societat.

Aitana Mas, vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, va defensar aquest dimarts durant la roda de premsa posterior al Consell la necessitat d'obrir un debat "valent" sobre el futur dels actes taurins de la Comunitat Valenciana.

Dins d'aquest debat, alguns municipis ja han pres cartes en l'assumpte. És el cas de Tavernes de la Valldigna o Sueca, que han afirmat que no celebraran actes taurins denegant els permisos sol·licitats per les diferents penyes taurines per a realitzar-los.