Mutxamel i Hidraqua s'alien per a millorar la gestió del cicle urbà de l'aigua

El projecte 'AquaAlliance' està dotat amb més de 7,9 milions finançats pel consistori i els fons europeus per a digitalització del cicle de l'aigua

Guardar

Operaris treballen al costat d'un camió cisterna
Operaris treballen al costat d'un camió cisterna

L'Ajuntament de Mutxamel i Hidraqua posen en marxa vint actuacions per a la millora de la gestió del cicle urbà de l'aigua. Estes accions, presents en el Projecte ‘AquaAlliance’, compten amb una dotació pressupostària d'1.107.531,32 € per al municipi de Mutxamel que provenen de fons europeus, a través del Ministeri de Transició Ecològica.

Entre les vint actuacions presents en este PERTE per a la digitalització de l'aigua en el municipi de Mutxamel, es troba l'elaboració de Plans Estratègics que ajuden a la presa de decisions futures davant escenaris associats al canvi climàtic; la digitalització d'infraestructures d'aigua potable i sanejament; la millora en la governança; la transparència i la participació en la gestió del cicle de l'aigua i l'aplicació de solucions innovadores en tecnologies i en processos aplicats a la gestió de l'aigua. Entre estos plans, destaquen els plans directors de proveïment d'aigua potable, sanejament i aigua regenerada; així com d'un pla municipal d'emergències i gestió d'inundacions, i un altre per a situacions de sequera.

Així mateix, dos de les actuacions que ressalten per la seua importància estratègica i potencial transformador són la digitalització i modelització de la xarxa de sanejament de Mutxamel i la implantació d'un sistema de reg intel·ligent. La digitalització de la xarxa de sanejament no sols facilitarà un coneixement profund del funcionament d'esta infraestructura crítica, sinó que també permetrà el monitoratge continu i el control de la qualitat de l'aigua residual en la xarxa i en els punts d'abocament al medi ambient. Esta acció és fonamental per a garantir la sostenibilitat i la protecció ecològica en el tractament d'aigües residuals.

D'altra banda, la implementació d'un sistema de reg intel·ligent promet revolucionar la gestió de l'aigua en el municipi, permetent una optimització del consum d'aigua, la detecció precoç de problemes en la xarxa i una significativa reducció en els costos d'operació i manteniment. Estes iniciatives són exemples clars de com la tecnologia i la innovació poden ser aplicades per a millorar l'eficiència i la sostenibilitat en la gestió del cicle urbà de l'aigua.

Ciriaco Clemente, gerent d'Hidraqua a Mutxamel, ha explicat que este PERTE permet digitalitzar les infraestructures. “Modernitzar les xarxes de sanejament o la xarxa de distribució aconseguirà oferir un servici de major qualitat, alhora que controlar la xarxa de sanejament”.

L'alcalde de Mutxamel, Rafael García, ha manifestat que estos plans i ajudes beneficien al municipi, i que permetran transformar-lo en un espai encara més sostenible, sobretot, en les seues instal·lacions i plans d'emergència”.

Destacats