Mutxamel homenatja quatre dones destacades amb arrelament al municipi

L'emotiva gala, celebrada a la Casa de Cultura ha posat de manifest el potencial femení de les distingides, així com les seues dilatades i brillants carreres professionals

Guardar

Gala de la Dona 2025 de Mutxamel
Gala de la Dona 2025 de Mutxamel

L'Ajuntament de Mutxamel ha omplit l'auditori de la Casa de Cultura en la segona edició de la Gala “Úniques Mutxameleres”. Un homenatge a la dona que té com a objectiu reconéixer i celebrar a dones excepcionals que han deixat una petjada indeleble en diversos camps, com la ciència, la cultura, la innovació i l'emprenedoria. A través d'este esdeveniment, es busca retre homenatge a les seues notables trajectòries, inspirar a futures generacions i fomentar l'apoderament femení, destacant la seua contribució inavaluable al desenrotllament i progrés de la societat en múltiples àmbits.

En esta segona edició, quatre han sigut les dones homenatjades, exemple de superació, constància i distingides trajectòries en les quals han posat tot el seu coneixement i carinyo per a atresorar uns currículums exemplars a nivell professional i carregats de valors vitals per a l'evolució de la nostra societat. Un emotiu acte de reconeixement en el qual a més del reconeixement les quatre homenatjades han firmat en el llibre que es va iniciar l'any passat per a arreplegar les firmes i dedicatòries de les homenatjades any rere any.

Les guardonades de l'edició de 2025 han sigut, Teresa Lanceta Aragonés, artista multidisciplinària i reconeguda com a pionera en l'art tèxtil a Espanya. Ha dedicat la seua vida a donar visibilitat a este art, tradicionalment considerat menor i vinculat al popular i artesanal, especialment realitzat per dones. Al llarg de la seua carrera, ha treballat també en pintura, vídeo i escriptura, i ha realitzat investigacions sobre l'art popular tèxtil, la catifa espanyola del segle XV i el treball de les dones en la indústria tabaquera d'Alacant. La seua passió per l'art la va portar a crear un documental sobre la labor d'estes dones.

Amb una àmplia trajectòria, ha exposat les seues obres en canviats de nom espais internacionals com el Museu Reina Sofia a Madrid i el Museu Tèxtil i de la Indumentària de Barcelona. A més, les seues creacions han sigut presentades en diversos països com Itàlia, el Marroc, els Estats Units i França. En 2023, Llanceta va rebre el prestigiós Premi Nacional de les Arts Plàstiques, reconeixement a la seua destacada labor artística. Una de les seues obres, a més, es troba exposada en el despatx del president del Govern, Pedro Sánchez, en la Moncloa, un honor que reflectix la seua rellevància en l'escena artística espanyola.

La segona guardonada ha sigut Pilar García Pardo, Treballadora Social del Centre de Salut de Mutxamel i creadora d'un projecte fonamental per a la comunitat femenina del municipi, la “Associació de Dons Mutxameleres”. Amb el suport d'Alicia, administrativa del Centre de Salut, Pilar va aconseguir reunir 23 dones molt compromeses amb la vida del poble, els qui es van unir a la causa per a impulsar la creació esta entitat local.

Des dels seus inicis, Pilar ha jugat un paper essencial en l'organització de tallers formatius per a les dones de la localitat, com ara higiene femenina, exercici físic enfocat al sòl pelvià i cures per a persones majors i xiquets. Estes activitats, que inicialment van ser organitzades per Pilar amb el suport de professionals sanitaris, van anar només el començament.

Al llarg dels anys, l'Associació va créixer, organitzant nombroses iniciatives que van involucrar a les dones en activitats d'oci, culturals i creatives. El projecte de Pilar ha sigut clau per a millorar el benestar emocional de moltes dones, proporcionant un espai comunitari per a combatre la soledat, l'ansietat i la depressió, al mateix temps que fomentava la confiança i l'autoestima.

A estes dos dones se suma Guillermina López-Bendito, neurocientífica i directora del López-Bendito Lab en l'Institut de Neurociències d'Alacant (CSIC-UMH), es dedica a investigar com el cervell s'adapta i reorganitza les seues connexions en funció de l'experiència i l'entorn. Després d'estudiar Biologia i obtindre el seu doctorat en Neurociències en la Universitat Miguel Hernández, Guillermina ha continuat la seua carrera investigadora a Anglaterra, tornant a Espanya per a liderar el seu propi grup d'investigació.

El seu treball se centra a entendre com els circuits sensorials es formen i canvien, buscant identificar els factors que influïxen en el procés de reconfiguració neuronal. Al llarg de la seua trajectòria, ha col·laborat amb científics de tot el món, promovent la importància d'acostar la ciència a la societat i utilitzant el coneixement per a millorar la vida de les persones.
En 2023, la seua trajectòria li va fer mereixedora del Premi Rei Jaume I en Investigació Mèdica.

Finalment, Nuria López, empresària visionària que ha revolucionat el món de la moda i la bellesa ha sigut l'última dona distingida de la segona edició. Des de xicoteta, va saber que estos camps serien la seua passió, formant-se professionalment en estètica i moda. Al llarg de 15 anys va treballar com a assessora d'imatge i en 2010, va fundar l'exitós blog "Like Princess byKuka", on compartia looks accessibles per a totes les dones.

El seu lema, "tota dona mereix vestir com una princesa", la va llançar a la fama en les xarxes socials i la va posicionar com a referent en el món de la moda. En 2013, va obrir Kuka&Chic, la seua botiga insígnia a Mutxamel, que va ser reconeguda per la revista Vogue com una de les més boniques d'Espanya.

Amb un esperit emprenedor constant, Nuria va expandir la seua visió en 2019 amb Kuka&Chic Bellesa i Cosmètica, una línia que va començar amb productes facials i que hui inclou cosmètics, perfums, articles per a la llar i nutricosmètica. Més enllà del seu èxit empresarial, la seua història és un testimoniatge de resiliència, innovació i passió, que demostra que els somnis s'aconseguixen amb determinació i creativitat.

L'edil d'Igualtat, Estefanía Moreno ha destacat que “la gala celebrada en esta data és una oportunitat per a reflexionar sobre els avanços aconseguits i els desafiaments que persistixen en relació a la igualtat de gènere. Este esdeveniment ret homenatge a les dones que han superat barreres, subratllant la importància de la igualtat com una prioritat social. A més de ser un reconeixement, la gala actua com a recordatori de la necessitat d'assegurar que les dones visquen lliures de violència i discriminació. Les quatre dones homenatjades, provinents de diferents àrees, han demostrat com, mitjançant el seu esforç i dedicació, contribuïxen a l'enfortiment de les famílies, la prosperitat de les comunitats i la sostenibilitat de les economies”.

Per la seua part l'alcalde del municipi, Rafael García Berenguer destacat durant l'esdeveniment que “és una nit especial, en la qual premiem la força, el talent i la determinació de les dones que dia a dia transformen la nostra ciutat i societat. A més, amb esta gala atenem el compromís d'educar a les noves generacions, doncs, com bé sabem, la forma més adequada de transmetre valors és a través de l'exemple i vosaltres ho sou. A Mutxamel, tenim el privilegi de comptar amb dones extraordinàries que, amb el seu esforç i dedicació impulsen el progrés de la nostra societat. Dones innovadores que han destacat en els camps de la ciència, l'art, l'expansió comercial, l'àmbit social i l'associacionisme; en definitiva, dones inspiradores”.

Arxivat a:

Destacats