El Centre de Salut Mental Doctor Esquerdo passarà a la Generalitat

La institució cedirà l'ús del seu complex soci-assistencial situat a Sant Joan d'Alacant i aportarà el personal, el cost del qual, al costat del de manteniment i subministraments assumirà l'administració autonòmica

Guardar

Centre de salut Doctor Esquerdo.
Centre de salut Doctor Esquerdo.

El Centre de Salut mental Doctor Esquerdo passarà a la Generalitat Valenciana. Així han començat el procés la Diputació d'Alacant i la Generalitat Valenciana. D'esta manera, el Presidenta de la Diputació, Toni Pérez, i el President del Consell, Carlos Mazón, ho han anunciat durant la seua visita a este complex soci-assistencial, on tots dos han qualificat este pas com a “històric”. En l'acte també han participat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i el diputat de Benestar de les Persones, José Antonio Bermejo.

En concret, es firmarà un conveni de col·laboració entre totes dues institucions abans que finalitze l'any. En eixe sentit, la Diputació cedirà l'ús dels tres immobles del complex soci-assistencial a l'administració autonòmica que gestionarà la prestació de l'assistència sanitària integral de salut mental i atenció a pacients crònics i de llarga estada.

         D'esta manera, la Diputació posarà a la disposició de Sanitat l'ús d'estos espais situats en el municipi de Sant Joan d'Alacant per a albergar els següents servicis en els diferents immobles: Unitat d'Hospitalització Psiquiàtrica Infància i Adolescència; Unitat de Trastorns de la Personalitat i Hospital de Dia; Unitat de Mitja Estada ;i Hospital d'Atenció a Pacients Crònics i de Llarga Estada (HACLE).

         “Hui és un dia històric no sols per a la salut mental, sinó també en l'àmbit competencial, tant per a la Generalitat que ha d'assumir les competències que li són pròpies, com per a la Diputació, que deixa de prestar eixa tasca impròpia, alguna cosa que ha fet meravellosament bé durant tots estos anys”, ha manifestat Toni Pérez, qui ha afegit que  “41 anys després de l'Estatut d'Autonomia i de la posada en marxa de la Generalitat, hui de manera real i efectiva fem un pas importantíssim en matèria de salut mental, tant en l'àmbit sanitari com en l'assistencial”. 

En este mateix sentit, el president de la Generalita ha manifestat que al llarg de tots estos anys “la Diputació d'Alacant ha vingut prestant unes competències que no li són pròpies, amb recursos propis i amb molta sensibilitat, però en una situació que generava injustícia i desigualtat amb la resta de les províncies de la Comunitat”.

“Durant 41 anys, haja governat qui haja governat, s'ha estat produint una situació anòmala per a la província d'Alacant. Hui podem anunciar que 41 anys després s'acaba un greuge per a esta província en un dels assumptes més importants per a la societat com és el de la salut mental”, ha indicat Carlos Mazón. 

         El traspàs de les competències, tal com s'ha concretat, es realitzarà en diverses fases i suposarà una millora en les infraestructures existents i una optimització dels recursos disponibles, que a més es veuran incrementats. 

         La institució provincial aportarà el personal que actualment presta assistència en les seues unitats. Estos quasi 300 treballadors continuaran vinculats orgànicament a la Diputació, encara que el seu funcionament dependrà de la Conselleria, que també finançarà els costos d'este personal i aportarà més treballadors segons les necessitats.

Així mateix, s'escometran les obres necessàries per a l'adaptació dels edificis segons les necessitats tècniques que establisca Sanitat, que es compromet a abonar els costos relacionats amb estos treballs. 

Sobre aquest tema, Toni Pérez ha defés la col·laboració existent entre l'actual Generalitat i la Diputació perquè “quan hi ha una alineació perfecta en els projectes polítics, a fer justícia i a assumir cadascun el que li correspon, el nivell reivindicatiu es transforma en moltes hores de treball”.

Sobre els terminis, el conseller de Sanitat ha explicat que se seguirà una planificació seguint “ràtios de modernitat i qualitat”, encara que ja ha avançat que la Unitat d'Hospitalització psiquiàtrica per a la Infància i l'Adolescència, que situarà l'immoble que fins a pocs mesos albergava el Col·legi El Somni, obrirà les seues portes abans de finals de 2025 i comptarà amb 15 llits.  En este sentit, ha recordat que en els últims 40 anys només s'ha comptat en el conjunt de la Comunitat amb 19 llits per a esta mena de pacients.

El traspàs de competències del Centre Doctor Esquerdo s'emmarca en el Pla Integral de Salut Mental anunciat per la Generalitat a l'inici de l'any “que ens ajudarà a normalitzar la gestió sanitària i a desestigmatizar i normalitzar als pacients”, ha indicat Gómez, qui ha ressaltat que es treballarà sobre “tres elements clau: la prevenció, la promoció i l'equitat”.

Centre Doctor Esquerdo

Actualment, l'atenció sanitària de la salut mental que oferix la institució provincial a través dels tres immobles que conformen el Dr. Esquerdo es desenrotlla en dos línies. Una sanitària, composta per cinc unitats de rehabilitació hospitalària amb un total de 106 places i un hospital de Dia d'Adults i Trastorns de la personalitat, amb 30 places, i una altra assistencial, que integren una unitat per a persones amb discapacitat, de 30 places, una altra unitat psico geriàtrica, amb una residència de la tercera edat amb 20 places, així com un centre de dia per a pacients amb malalties mentals, de 25 places.

El centre atén en el seu conjunt a més de 200 usuaris i disposa de prop de 300 professionals públics, i el pressupost anual que la Diputació destina al mateix supera els 14 milions d'euros anuals.

En este punt, Toni Pérez ha assenyalat que “els treballadors tindran garantits tots els seus drets i tota la seua continuïtat i vida laboral”.  

Destacats