Sant Joan aprova per unanimitat el Pla de Colònies Felines

La regidora de Sanitat, Julia Parra destaca el consens aconseguit per a aprovar un pla que “es basa en la gestió responsable de les colònies felines”

Guardar

Julia Parra concejala de Sanidad de Sant Joan
Julia Parra concejala de Sanidad de Sant Joan

El ple de l'Ajuntament de Sant Joan va aprovar per unanimitat en la seua última sessió el primer Pla de Colònies Felines del municipi. La proposta defesa per la regidora de Sanitat, Julia Parra, va aconseguir el suport de tots els grups polítics (PP, PSOE, Vox i Compromís), per la qual cosa el pla entrara en vigor a partir de la seua publicació en el Butlletí Oficial de la Província (BOP).

La promotora d'este projecte, la regidora Julia Parra considera que el Pla de Colònies Felines “representa el fruit de molts anys de treball i col·laboració amb les associacions locals dedicades a la protecció i cura de les colònies felines del nostre municipi. Hem invertit recursos i esforços i, finalment, hem concretat estes accions en un document que busca equilibrar els interessos de tota la comunitat”, assegura.

Julia Parra destaca que per a assolir este pla “he parlat amb representants de tots els partits polítics i amb les associacions involucrades, aconseguint un consens ampli que demostra la unitat i el compromís de tots nosaltres cap a este objectiu comú. De manera especial vull destacar del consens obtingut amb l'Associació La Llar de Melgat, els voluntaris de la qual col·laboren de manera altruista”, afig l'edil. En el seu conjunt, la regidora considera que “este pla suposa un avanç en una convivència més harmoniosa i respectuosa entre les colònies felines i els ciutadans del municipi. Estic convençuda que suposarà un exemple de gestió responsable”, afirma Parra.

Per a l'edil, “entenem que la convivència entre els éssers humans i la fauna urbana, en este cas la felina, pot generar molèsties per a alguns veïns. També reconeixem el valor d'estos animals i la necessitat de gestionar la seua presència de manera ètica i eficaç. És per això que hem desenvolupat un pla que es basa en tres línies estratègiques fonamentals i que pretén buscar l'equilibri per una correcta convivència i que partix d'un concepte bàsic com és la responsabilitat”. Les dos línies fonamentals a seguir són el control poblacional, amb esterilitzacions contínues, i la gestió de les colònies, a través de la seua identificació i registre.

Competències municipals

Este pla ve a donar compliment a l'Ordenança de Tinença Responsable, Protecció i Benestar dels Animals del municipi de Sant Joan d'Alacant, aprovada en 2020, on s'establix que l'Ajuntament desplegarà un Pla d'Actuació sobre Colònies Felines. Esta ordenança es va avançar a les lleis que en 2023 es van aprovar a nivell estatal i a nivell autonòmic, que van delimitar les competències municipals en esta matèria, concretant part de les accions a dur a terme per part dels municipis.

En este sentit, les funcions de l'administració local es basen en el control poblacional de tots els gats comunitaris. Per a poder aconseguir esta finalitat és necessari posar en marxa este Pla de Gestió de Colònies Felines, que ha de garantir el benestar dels animals, compatibilitzant-lo amb el manteniment de la salubritat de l'espai públic de Sant Joan d'Alacant, per la qual cosa és indispensable regular l'activitat d'alimentació de gats en la via pública a fi de minimitzar les molèsties i possibles malalties.

Destacats