Sant Joan enfoca la seua programació pel Dia Mundial de la Salut en la salut emocional de la infància i l'adolescència

Guardar

Presentació del Dia Mundial de la Salut 2025 a Sant Joan
Presentació del Dia Mundial de la Salut 2025 a Sant Joan

Un any més, la Regidoria de Sanitat de Sant Joan d'Alacant, que dirigix l'edil Julia Parra, desenrotllarà durant les pròximes setmanes, una programació especial amb motiu del Dia Mundial de la Salut, celebrat el passat 7 d'abril de 2025. Per este motiu, des de l'Ajuntament de Sant Joan, a través de diverses àrees implicades, es posaran en marxa una sèrie d'activitats que enguany estan enfocades, de manera prioritària, a la salut emocional de la infància i l'adolescència.

Per a donar a conéixer tot el contingut d'esta programació especifica, este matí s'ha oferit una roda de premsa en la qual han intervingut la regidora de Sanitat, Julia Parra, el regidor d'Educació i Servicis Socials, Marcos Piña, el regidor de Joventut, David Aracil, i la tècnica municipal de Sanitat, Sonia Mira. Sota l'eslògan ‘Som Salut, Som Sant Joan d'Alacant’, la campanya es desenrotllarà durant els mesos d'abril i maig en centres educatius locals i a la Casa de Cultura, amb actes dirigits especialment a famílies i públic escolar i jove.

La regidora de Sanitat, Julia Parra ha recordat que “la salut no és un fet aïllat, sinó un camí que comença des dels primers batecs de la vida i que acompanya cada etapa del nostre desenrotllament. L'experiència ens demostra que eixe començament saludable no sols es referix a la salut física, sinó també a la salut emocional, que en alguns moments ha quedat relegada a un segon pla i que hui més que mai necessita ocupar un lloc central en l'agenda pública”.

Un lloc central en l'agenda nacional, autonòmica i local. A nivell nacional, les últimes estadístiques parlen que un de cada set jóvens, d'entre 10 i 19 anys, patix algun tipus de trastorn mental (ja siga depressió, ansietat o trastorns de comportament, principalment) i que el suïcidi és la tercera causa de defunció en les persones entre 15 i 29 anys.

I a nivell local, durant el curs 2023-24, l'àrea de Promoció de la Salut i Prevenció d'Addiccions en l'àmbit educatiu, amb alumnat i docents d'Educació Infantil, Primària i Secundària de Sant Joan d'Alacant va realitzar un estudi de necessitats, on es van estudiar cinc àrees: alimentació, exercici físic, consum de tabac, alcohol i altres drogues, ús de les Tics, i salut mental. D'eixa anàlisi va resultar, quan es va preguntar a l'alumnat de 1r de l'ESO "com et sents ara mateix?”, el 13% respon que “malament o molt malament”, el 15% va afirmar sentir-se “molt poc secundat o poc secundat” i el 4% va assegurar que “sempre sentia el futur fosc”.

Per estes raons, en esta ocasió, la Regidoria de Sanitat amb la col·laboració de la Regidoria de Joventut i amb la Regidoria d'Educació, han preparat una sèrie d'actes sota el lema ‘Som salut, som Sant Joan d'Alacant", que se centraran en la salut emocional de la infància i l'adolescència. Per a Julia Parra, “la salut no sols és l'absència de malaltia física. La salut és l'equilibri amb les nostres emocions. I això comença, sens dubte, per reconéixer i cuidar eixes emocions. La pre i l'adolescència és una etapa d'enormes canvis, és el moment en el qual es construïx la identitat. Per això és fonamental que els adolescents aprenguen a posar nom al qual asseguen, a reconéixer les seues emocions i aprendre a expressar-les adequadament”.

En este sentit, l'edil ha destacat que “este Ajuntament té un compromís ferm a treballar per la salut dels nostres jóvens. Vull agrair la col·laboració dels meus companys regidors d'Educació, Marcos Piña i de Joventut i Cultura, David Aracil, pel seu compromís amb este treball, que és absolutament transversal. Sense la seua col·laboració i implicació seria molt complicat realitzar-ho i que tinguera el resultat adequat”. Parra, que també ha agraït la labor de les monitores educatives i de la tècnica de Sanitat i Prevenció d'Addiccions, ha avançat que des de l'Ajuntament de Sant Joan “continuarem construint espais segurs perquè els adolescents pugueu créixer emocionalment amb tot el suport que necessiteu.

No serà la primera ni l'última vegada que siguem ací assegudes estes regidories, ja que, juntament amb l'alcalde, Santiago Román, estem treballant en nous projectes dedicats i enfocats al benestar dels nostres adolescents. Sentir està bé. Estar trist està bé. Sentir-se perdut també. Demanar ajuda no és una fallada, és un acte de valentia. No esteu sols, som ací”, ha afegit la regidora.

Accions programades

D'esta manera, les accions programades en commemoració del Dia Mundial de la Salut començaran per l'exposició itinerant ‘Que no t'atrapen! Què necessites saber per a navegar bé entre pantalles?’, de l'Editorial Meraki, les autores de la qual, Dominica Deu i Núria Aragay, les dos psicòlogues clíniques i especialistes en addiccions comportamentals, exposen en 12 panells la problemàtica de l'addicció als videojocs enfront d'activitats saludables; l'ús inadequat de les xarxes socials (ciberbullying, enviament de fotos sense permís, porno, etc) enfront d'una ètica en les xarxes; el trastorn de joc (joc d'apostes); i els efectes en la salut enfront de l'ús saludable. a exposició s'instal·larà en els centres educatius del municipi i després passarà dependències municipals o el centre de salut.

Estan programades més sessions del Taller Mar d'Emocions, a càrrec de les monitores educatives de la Regidoria d'Educació, que perseguix afavorir l'adequat desenrotllament emocional des de la primera infància. Es tracta d'un taller per a famílies en el qual el/la menor també participa en companyia dels seus progenitors. S'ha oferit a 136 famílies i actualment es troba en fase de captació atés que es durà a terme en cada un dels col·legis públics en les dates 14, 15 i 16 d'abril.

El Taller d'Intel·ligència Emocional l'impartirà una psicòloga especialista en gestió emocional i mindfulness, i està dirigit a preadolescents amb edats compreses entre els 10 i 12 anys. Es duran a terme 2 grups i des d'un enfocament d'equitat seran admesos de manera preferent menors derivats des de Servicis Socials.

Un altre taller és l'orientat a famílies progenitors i fills i filles sobre ‘Com les pantalles afecten el desenrotllament mental i emocional’, que es planteja com un complement als tallers realitzats en 5é de Primària i 1r de l'ESO sobre l'ús responsable de les pantalles. Ho va impartir el passat 3 d'abril la neurocientífica, Marta Ruipérez, col·laboradora des de 2018 amb la Regidoria de Sanitat.

També s'oferix el taller de teatre i habilitats socials, anomenat ‘Cuentilandia’, dirigit a la totalitat dels menors que cursen el cicle d'infantil en els centres educatius d'Infantil i Primària de la localitat, i les seues famílies, pares, mares, avis i àvies… Al voltant de 377 menors i les seues famílies són beneficiaris en esta segona edició. Els tallers lúdic educatius I-Brúixola, dirigits a l'alumnat de 3r a 6é de Primària, a càrrec de dos monitores Educatives. A través del joc com a ferramenta vehicular es treballen hàbits saludables i habilitats socials.

I finalment, el pròxim 6 de maig com a conferència central, l'alumnat de 4t de l'ESO i 1r de Batxillerat dels nostres instituts (aproximadament unes 400 persones), compartiran amb Pedro García Aguado (presentador del programa televisiu ‘Germà Major’) i Nerea López, neuropsicòloga, un espai motivacional sobre créixer saludablement i gestionar l'adversitat. I que té per títol “Un viatge d'aprenentatge”. Eixe mateix dia a la vesprada, obert a les famílies i públic en general, es durà a terme la conferència sobre ‘Educar en l'adolescència’ a l'auditori de la Casa de Cultura.

Destacats