Conéixer els fets més destacables de la Història de Sant Joan, de forma amena, divertida i interactiva, fent un passeig nocturn pel casc urbà del municipi. Esta és la base de la ruta teatralizada 'El Cor de l'Horta', que estes últimes setmanes ha tingut lloc a Sant Joan. Divendres passat, 16 d'agost, van finalitzar les tres sessions programades durant este mes d'agost, tres convocatòries que van esgotar en un parell d'hores totes les reserves d'entrades. Tota una lliçó d'història local, servida de forma entretinguda, d'aquelles terres que van anar el Cor de l'Horta d'Alacant.
Estes visites organitzades per la Regidoria de Cultura, que dirigix l'edil David Aracil, formen part de la programació especial creada amb motiu del 245 Aniversari del naixement de Sant Joan com a municipi independent. Precisament, la segregació de la ciutat d'Alacant, ocorreguda en 1779, s'inclou en el guió d'este espectacle teatral, basat per complet en esdeveniments reals viscuts a Sant Joan d'Alacant. De fet, la col·laboració de l'Arxiu Municipal va ser fonamental com a font de documentació per a poder crear les diferents escenes, que transcorren des del segle XIV fins al segle XIX.
'El Cor de l'Horta' és una producció d'Ambulants Lab. El text està escrit per Juan Diego Cerdà; l'adreça i dramatúrgia està en mans d'Iván Jiménez; del vestuari s'ha encarregat Sara Tora; i els actors són Samara Campaña, Diego Juan, Juan Diego Cerdà i Iván Jiménez.
Partint des dels Jardins de Manzaneta, els actors han submergit a l'espectador en èpoques passades, que van anar marcant la destinació dels santjoaners i les santjoaneres, però sempre amb un escenari comú: l'Horta d'Alacant, el vergel sembrat per camps d'hortalisses, arbres fruiters i fèrtils vinyes que envoltaven esplendoroses finques habitades per grans personatges i històries inoblidables. L'origen de la visita teatralizada es remunta a 1315, quan fa amb prou faenes uns anys que el rei Alfonso X ha conquistat esta terra als àrabs, i quan té lloc el judici per l'assassinat de Cillim, el fill de Mahomet. A continuació arriben les Torres de l'Horta, dels segles XVI i XVII, alçades per a defensar-se dels atacs dels pirates berberiscos, com el temut Dragut Arraiz.
Més endavant, entrat el segle XVII, l'Horta va prosperar molt i les famílies més pudientes alacantines, aristòcrates i burgesos, van construir a Sant Joan finques d'explotació agrària, especialment de vi, que després es van convertir en viles residencials. Per això, personatges com José Pedro de Rojas, Conde de Casa Rojas i Marqués del Bosch, propietari de la Finca El de Conde o La Paz, apareix en estes visites teatralizadas. Com també apareix Antonio Planelles, secretari del Sindicat de Regs de l'Horta, i Juan Maisonnave, diputat a Corts, senador i propietari de diverses explotacions de regadiu en l'Horta d'Alacant.
La ruta teatral també permet que el públic participe activament en l'espectacle, integrant-se com uns personatges més de la història. Un argument que no s'oblida de la Guerra de la Independència contra la França de Napoleó, que va obrir el segle XIX, un dels més convulsos de la història de Sant Joan, i que també recrea un altre dels fets més populars i transcendentals per a la vida diària del poble: la subhasta de l'aigua, on es determinava el reg dels camps i que es realitza en la Plaça del Mercat, hui dia, Plaza Maisonnave.