Ana Poquet: “Volem posicionar a Alacant com una referència en l'àmbit del turisme MICE”
La regidora de Turisme de l’Ajuntament d’Alacant revela les línies d’actuació del Patronat, centrades en els congressos, rodatges, creuers, així com la dinamització del Castell i la música
Es tracta de la primera legislatura d'Ana Poquet com a regidora de Turisme a l'Ajuntament d'Alacant. Fins ara, en els seus huit mesos de mandat, l'edil ha marcat una clara tendència cap a potenciar l'atractiu de la ciutat com a punt de trobada del conegut com a turisme MICE. Els congressos tenen la capacitat d'atraure un turisme de qualitat, per la qual cosa una de les apostes des del Patronat per a afrontar el repte de la desestacionalització turística passa per convertir a Alacant en una referència per a albergar este tipus d'esdeveniments.A més, en este entrevista al costat de Poquet també parlem de FITUR, les novetats de cara a 2024 en matèria turística, analitzem l'estat de salut del turisme en la capital alacantina i les diferents línies d'actuació de cara al futur.
M'agradaria començar per una valoració. Quin balanç fa de FITUR 2024?
Faig un balanç súper positiu. La veritat que era el meu primer FITUR com a regidora de turisme i ha sigut una experiència molt intensa. L'equip del Patronat ha treballat moltíssim durant mesos i el resultat ha vist la llum en tan sols tres dies, però ha sigut molt intens i, sobretot, molt productiu per a la ciutat.
Alacant compta amb una àmplia oferta turística des de gastronomia, cultura, concerts, les seues platges o el Castell de Santa Bàrbara. Quin és el secret perquè la ciutat siga un referent durant tot l'any?
Diguem que no hi ha cap secret ni fórmula màgica, salta a la vista. Alacant té un gran potencial, i no és només sol i platja, encara que es tracta d'un els seus principals encants. Però també tenim una àmplia oferta gastronòmica, patrimonial, cultural, musical… i al final tot suma. Comptem a més amb un tresor com l'illa de Tabarca, que no tots els llocs tenen eixe privilegi. Llavors, perquè no existix un secret determinat sinó que al final és un treball conjunt, també del sector. L'aliança público-privada és la que ha posicionat a Alacant en l'estatus en el qual es troba ara en matèria turística. Tenim una ciutat que com diu el nostre alcalde, està de moda.
Quin és el full de ruta del Patronat i la política turística d'Alacant este 2024 i també de cara al futur?
El treball del Patronat se sustenta en tres eixos principals que són la sostenibilitat, la digitalització i l'accessibilitat. Entorn d'aquests eixos continuarem avançant i en la plaça central de FITUR ja vam marcar les pautes i eixa aposta pel turisme MICE, que és una de les línies d'actuació més fortes i que potenciarem des del Patronat a través d'Alacant Convention Bureau. De fet, presentem diversos congressos importants que es portaran a cap a la nostra ciutat i que no només tenen un gran impacte econòmic, perquè tot el que revertix és positiu, sinó que també és un flux de coneixement per a situar a Alacant en el mapa d'entitats que trien a la nostra ciutat perquè s'aculla este tipus d'esdeveniments.
Precisament, hi ha una clara aposta alacantina pel turisme MICE, que vosté ve encapçalant des del començament de la legislatura. Quins atractius o potencial troba en esta mena de turisme més especialitzat?
Està comprovat que el turisme de congressos és molt potent econòmicament. La despesa mitjana de les persones que venen a través d'este producte és més de 200 euros al dia. Es tracta d'un turisme de qualitat, però vull ressaltar que no és només la part econòmica, que també és important, sinó situar a Alacant en la llista de les primeres ciutats que acullen esdeveniments on la digitalització i la investigació de la sostenibilitat són essencials. L'aposta des del Patronat és tan ferm que en FITUR anunciem una primera línia de subvencions de 100.000 euros per a esta mena de turisme. Una quantitat que tenim la intenció d'augmentar progressivament en el futur.
La nostra idea és ser pol atraient d'un turisme de qualitat i familiar, que és en part el que ja tenim a la ciutat. Al final nosaltres continuarem treballant més en eixa part qualitativa que quantitativa. Les dades ja recolzen l'èxit del turisme a Alacant, per la qual cosa l'objectiu és millorar encara més la qualitat de l'oferta, proporcionant alternatives cuidades des d'un punt de vista cultural, patrimonial, gastronòmic…
Segons el portal Civitatis, Alacant va rebre en 2023 58,7% més visitants que l'any anterior. Quin és el diagnòstic actual del turisme a la ciutat? S'han recuperat els valors previs a la pandèmia?
Sí, estem molt millor. El passat 2023 va ser un any de rècords, tant en turisme de creuers, musical, fins i tot amb els rodatges gestionats des d'Alacant Film Office. Sens dubte, ha sigut un any de xifres rècord, però les previsions apunten que 2024 serà encara molt millor, convertint-se en un any històric en matèria turística a Alacant.
Sempre es parla de reptes turístics futurs i, potser, un dels més ambiciosos és el de la desestacionalització. De quina manera s'està treballant des del Patronat per a afrontar este desafiament i que el turisme a Alacant abaste tot l'any?
Actualment podem dir que estem fregant la desestacionalització completa. No hi ha més que fer-se un volt per Alacant, pels seus carrers i les seues terrasses i veure que tenim turistes. Es vol treballar en este concepte i la veritat és que la nostra ciutat gràcies al seu clima meravellós es troba en una posició privilegiada en este aspecte. De fet, fa uns dies APHA va fer públic les dades d'ocupació d'estes setmanes, i dates com a Sant Valentí o Carnestoltes han ajudat precisament a eixa desestacionalització amb una ocupació hotelera entre el 70% i el 75%, molt prop de la xifra del 77% de mitjana el 2023. Estem en un molt bon moment, però continuem treballant en eixa desestacionalització a través de, per exemple, eixe turisme de congressos, perquè es tracta d'un producte que permet realitzar grans esdeveniments fora de la temporada alta.
La Diputació va presentar fa uns dies els Pressupostos per a 2024 i hi ha una primera partida de 400.000 euros per al Centre de Congressos. Existix un diàleg i una comunicació fluida amb la institució provincial i Generalitat perquè este projecte es convertisca en realitat en un futur pròxim?
De moment tenim un gran Palau de Congressos en el Col·legi de Metges, però és cert que la construcció del nou Centre de Congressos és una aposta ferma tant de Diputació com del President de la Generalitat, Carlos Mazón, i l'alcalde Luis Barcala. Per descomptat que la comunicació és fluida i tots remem en la mateixa direcció perquè totes les institucions tenim el mateix objectiu i estem interessades en què siga una realitat al més prompte possible. El Centre de Congressos a Alacant suposarà un abans i un després, perquè és la ferramenta per a fer el salt definitiu del turisme MICE. Així i tot, des de Turisme continuarem treballant per este producte amb les infraestructures que disposem en estos moments.
La capital alacantina també s'ha posicionat en l'àmbit musical. En FITUR, precisament, van anunciar l'arribada de la marca Starlite a través de La Plaça by Starlite. Com valora esta col·laboració?
Que una marca com Starlite es decante per Alacant és molt positiu per a tots els alacantins i alacantines. Esta aposta pel turisme musical també ens ha permés situar a la ciutat entre les preferències dels artistes en les seues gires i els seus concerts. M'hauria agradat que en FITUR ja s'haguera revelat algun detall més de l'aliança amb Starlite, però és qüestió de setmanes que es presente el cartell i coneguem els primers noms que abarrotaran la Plaça de Bous en este festival.
La joia de la corona d'Alacant és el Castell de Santa Bàrbara. Es tracta del monument més visitat de la Comunitat. Ja s'han desgranat algunes de les iniciatives en este espai per a 2024. Una de les més curioses és la novetat de les visites nocturnes misterioses. En què consistirà esta nova activitat?
Més de 800.000 persones van passar pel Castell en 2023, i amb la dinamització de la fortalesa eixa xifra seguirà en augment perquè té una programació per a tots els públics. Este 2024 s'han incorporat eixes visites nocturnes misterioses que estan suscitant molt interés entre els alacantins. Les parets i els murs del Castell de Santa Bàrbara tanquen moltíssimes històries i molts secrets desconeguts des del seu origen a la fi del segle IX. Tots els divendres a partir del mes de març podrem descobrir eixa faceta una miqueta més oculta de l'emblema de la nostra ciutat, de la nostra joia. No es poden revelar grans novetats per a mantindre el misteri, però estes visites nocturnes no donaran lloc a la indiferència.
No obstant això, continua havent-hi un compte pendent amb el Castell com és el seu accés. Des del Patronat es va anunciar la posada en marxa d'un projecte per a crear una senda entre el Raval Roig i L'Ereta. En quin punt es troba el projecte per a l'adequació d'esta sendera?
És un projecte que està dins dels plans de sostenibilitat turística i ara mateix s'està treballant en eixa senda. L'objectiu és que la redacció del projecte es finalitze al llarg d'enguany per a poder començar amb el procés de licitació. És complicat estimar una data perquè en tractar-se d'una obra en un conjunt patrimonial poden sorgir complicacions i imprevistos, però la idea és que la sendera per a accedir al Castell des del Raval Roig puga estar disponible de cara a 2026. És un projecte molt apassionant que també inclourà un Centre d'Interpretació i on el millor, sens dubte, seran les seues vistes impressionants. Som conscients que l'accés a la fortalesa ha de millorar, però a partir de Setmana Santa es posarà en marxa un codi QR a l'ascensor per a comprar les entrades al Castell i evitar cues. També s'ampliarà l'horari algunes jornades per als creueristes a partir de les 9 del matí. Estes són les línies en les quals estem treballant per a evitar les cues, encara que en moltes ocasions són inevitables perquè estem parlant del monument més visitat de la Comunitat.
Durant el mes de desembre passat es va celebrar la World Travel Market i des de la regidoria vau apostar per una campanya ambiciosa al Regne Unit. Ha tingut una recepció positiva en un mercat que suposa el 60% de les visites a la província?
Sens dubte, el mercat britànic és el principal emissor de turisme internacional a la nostra ciutat i en la Costa Blanca. Aprofitant les connexions amb el Regne Unit que té el nostre aeroport, superiors a les de Barajas o El Prat, vam voler tindre una presència molt potent en eixa fira. Alacant ja havia estat en altres edicions de la World Travel Market, però mai s'havia iniciat una campanya d'estes característiques, d'hivern i que va arrancar precisament amb motiu d'esta fira. La veritat és que que estem molt contents, perquè a través d'ella han sorgit acords i iniciatives que es materialitzaran en un futur i que es van tancar en FITUR.
D'altra banda, Alacant també s'ha posicionat, a través de la Film Office, com un destí recurrent de rodatges. La idea és convertir la ciutat en un pol atraient del sector audiovisual?
Per descomptat, i encara més tenint en compte la recent reactivació de Ciutat de la Llum. La pel·lícula ‘The Covenant’, rodada en 2022, va suposar prop de 10.300 pernoctacions, amb tot el que això suposa per a la ciutat. El nostre objectiu és continuar afermant i treballant en esta línia, potenciant Alacant Film Office. A més, estem integrats en la Spanish Film Comission, que és una ferramenta molt eficaç per a situar-nos en el mapa de grans produccions nacionals i internacionals. Dins de molt poquet tindrem a Alacant a tot l'equip d'Alejandro Amenabar rodant la seua nova pel·lícula El Captiu.
En este sentit, enfortir l'aliança i generar sinergies amb Ciutat de la Llum és essencial, veritat?
És fonamental. Cal aprofitar la sort de tindre tan a prop eixe gran complex cinematogràfic i estem pendents de firmar un conveni de col·laboració amb Ciutat de la Llum en breu.
L'alta ocupació a Alacant es troba, en una certa manera, una miqueta condicionada per l'escassetat de places hoteleres a la ciutat. S'està treballant amb el sector i la patronal per a atraure este tipus d'inversions i augmentar els hotels a Alacant?
Això seria una gran notícia, no hi ha dubte. Nosaltres sempre anem de bracet del sector. La comunicació amb la patronal és molt fluida i en eixe sentit, i molts altres, treballem conjuntament perquè, la fi i al cap, som un equip. Considere que és necessari ampliar les places hoteleres a la ciutat. És una percepció bastant unànime el fet que Alacant augmentaria encara més el seu potencial amb algú que un altre hotel més amb les dades que tenim. Tot i això, segons les últimes dades de l'INE més de 830.000 turistes es van allotjar a Alacant al llarg de 2023, que suposa un 10% que en 2022.
Per últim, recuperant les sinergies entre institucions i posant a l'aeroport d'Alacant-Elx en el centre de la qüestió, la falta de connectivitat amb la ciutat és una de les demandes de la població. L'Ajuntament no té competències en esta matèria, però s'està treballant per acostar la línia ferroviària al complex?
La demanda és contínua i es treballa constantment en este tema perquè és una necessitat. Som l'únic aeroport d'estes dimensions en tota Europa que no està connectat per tren i és insostenible tenint en compte el nombre de passatgers que alberga cada any esta infraestructura. Alacant està situada en una de les primeres ciutats com a destinació turística internacional i la connectivitat amb la ciutat és escassa, i això no es pot permetre. Si depenguera de nosaltres, eixa millor connexió ja seria una realitat.