L'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha programat un mes de juliol de cinema, humor, còmic, art, música, festes i arquitectura, amb una vintena de variades propostes en diferents localitats de la província.
El cinema tindrà protagonisme amb el director Daniel Montsó, que iniciarà el cicle "Paraula de cinema" el dijous 4 a la Casa Bardin. El realitzador de cintes tan premiades com Cel·la 211 o El Xiquet parlarà de la seua trajectòria amb Luis López Belda i respondrà a les preguntes que el públic ja està deixant en les xarxes socials.
Seguint amb el món audiovisual, la Casa Bardin acollirà el 26 de juliol l'estrena nacional del curt documental Utòpica, que arreplega la història de la Colònia Santa Eulalia, amb la presència del seu director i guionista, August M. Torres, productor de la mítica pel·lícula Arravatament d'Iván Zulueta.
L'estiu continuarà amb més cinema i la triple projecció de l'art de la llum i de l'ombra, un documental sobre els orígens del sèptim art, amb producció i direcció de Miguel Herrero Herrero. El 10 de juliol es presentarà en les Escolas Velles, en el marc del Festival de Cinema de l'Alfàs del Pi; el dia 25 a l'Auditori del Campello; i el 8 d'agost en l'Escola de Música de Guardamar del Segura. A la projecció li seguirà un col·loqui entre el director i el públic.
Còmic i art
D'altra banda, este mes es posarà en marxa també el Club de Còmic, moderat per Daniel Simón, que arrancarà el dimecres 10 a la Casa Bardin entorn del tema "El manga: tot el que cal saber”. El dimecres 3 arribarà la tercera sessió del Club de Lectura amb la novel·la Intempèrie de Jesús Carrasco, de la mà de Carmen Juan; i el dimecres 17, la segona sessió del Club d'Art MANIFESTA, amb Luisa Pastor i "La importància del fragment o viure en collage".
A més, l'artista Olga Diego presentarà el dia 13 l'acció performativa "Metamoforsis", en la qual col·locarà un dels seus inflables gegants en la Plaça Major d'Aspe, entre les 17.00 i les 23.00 hores. Una proposta interactiva en la qual els assistents poden intervindre travessant la instal·lació i escrivint sobre ella, per a treballar el concepte de sostenibilitat. També d'art unit a la transmissió de relats, en la seua faceta de reflexió sobre les maneres de crear llar i les maneres particulars de viure als pobles de la província, tracta "La vida en fòsfor: l'art de contar relats", una sèrie de tallers que realitzarà l'artista Belén Torregrosa. El primer d'ells tindrà lloc el 12 de juliol a Dénia.
"El que em faltava per veure" portarà l'humor i la inclusió al Passeig del Plàtan de Biar el divendres 5 amb Rafa Pérez i Iván López, membres d'este canal de divulgació en xarxes socials que treballa en la inclusió de la ceguesa a través de l'humor.
Música amb Pakito Baeza i vinils
La música arribarà amb el percussionista Pakito Baeza, que oferirà uns workshop els dies 18 i 19 a la Casa Bardin, en els quals proposarà una interacció entre els seus instruments i les obres de l'exposició "El paisatge com esdevindre", del grup Dimasla, que es pot veure fins al 31 d'agost. També amb música, celebrarà el Juan Gil-Albert el dia 12 la Nit en Blanco, amb el dj Nacho Age que punxarà vinils dels 70 i 80 en l'hall de la Casa Bardin.
El nou cicle dedicat a les festes de la província, ADN Fester, arrancarà amb "Festes singulars" el dijous 18 a la Casa de Cultura de La Torre de les Maçanes per a parlar del Pa Beneit esta localitat, de la Batalla dels Encisams de Villena i d'Els Enfarinats d'Ibi.
Els Passejos d'Arquitectura Contemporània es traslladaran este mes al litoral amb dos PAC Costa, el dissabte 20 un recorregut guiat pel Passeig Marítim de Benidorm i el 27 pel Passeig Marítim Juan Aparicio de Torrevieja.
Així mateix, i amb motiu del 50 aniversari de la construcció de l'estadi alacantí, el IAC ha organitzat la trobada "50 anys del Ric Pérez. Futbol i societat" l'11 de juliol. I el 12 de juliol, el cicle “La Província del Tresor” arribarà a la seua tercera sessió amb la visita als magatzems del Museu Iber de Monforte del Cid i al seu Bou Ibèric, del descobriment del qual es complixen 50 anys.
Dins del cicle dedicat a la gestió de llegats, s'iniciarà també la sèrie "Descobrint els nostres llegats", amb una visita a l'exposició "Llegats" en el Mubag, prèvia inscripció. A més, el dia 23, hi haurà una trobada del col·lectiu artístic Dimasla amb el comissari de la seua exposició, Pablo Bellot, sobre la mostra "El paisatge com esdevindre".