Aterra a Alacant una exposició retrospectiva de l'il·lustrador Miguel Calataiud

L'exposició repassa dues dècades dels millors treballs de l'artista alacantí i es podrà veure en la Llotja del Peix des d'este dimecres 10 de juliol fins al 8 de setembre

Guardar

Exposició de Miguel Calatayud en la Llotja del Peix
Exposició de Miguel Calatayud en la Llotja del Peix

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), en col·laboració amb l'Ajuntament d'Alacant, inaugura este dimecres 10 de juliol a les 19.30 hores, en la Llotja de Peix d'Alacant la mostra ‘Miguel Calatayud. Trànsit Il.lustrat’, que recorre dos dècades de l'il·lustrador, dibuixant i historicista alacantí, premiat en tres ocasions amb el Premi Nacional d'Il·lustració.

La mostra reunix 200 originals, entre les quals es troben les seues obres més emblemàtiques com la il·lustració ‘Columbeta, la isla libro’, ‘El pie frito’ o el ‘Libro de las M'alicias’. Acompanyen este recorregut reproduccions a gran escala dominades pel color i el dinamisme.

El director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha destacat que la mostra que s'inaugura en la Llotja del Peix d'Alacant “és un merescut homenatge al dibuixant d'Aspe, l'obra del qual ha rebut el reconeixement internacional. A Espanya és considerat com a mestre de mestres de la il·lustració i l'edició literària infantil”.

Per part seua, la regidora de cultura de l'Ajuntament d'Alacant, Nayma Beldjilali ha destacat "la importància de la figura de Calataiud, i prova d'això són els seus tres Premis Nacionals d'Il·lustració, la qual cosa suposa per a Alacant un al·licient i un important revulsiu per a la programació cultural, i en concret per a un espai com la Llotja, que ha d'aspirar a portar grans exposicions".

‘Miguel Calatayud. Trànsit Il.lustrat’

L'exposició, comissariada per Felipe Hernández Cava i Loreto Rodríguez, s'articula en tres parts: La primera, ‘La Il·lustració Complexa’, es recolza en dos-cents originals, i alguna reproducció, pertanyents a deu llibres, les seues obres més importants.

Exposició Miguel Calatayud
Exposició Miguel Calataiud

En segon lloc, hi ha un recorregut en paral·lel, a través de grans reproduccions, on Calataiud dialoga amb la Història, el Viatge (de la mà de Josep Pla), el Paisatge i la Gastronomia (de la mà de Julio Camba), elements clau per a qui ha fet del plaer dels sentits un model de conducta.

Finalment, l'espectador es troba, en forma de projecció audiovisual, amb un autèntic regal: ‘Assumptes Interns’, una xicoteta selecció dels dibuixos que el creador fa per a si mateix. Representen l'obra més emocional, que plasma eixe gaudi íntim d'enfrontar-se al paper en blanc.

Precursor de la Nova Escola Valenciana

Miguel Calatayud Cerdán, nascut a Aspe (Alacant) en 1942, va iniciar els seus estudis a l'Escola d'Arts Aplicades de Múrcia. En 1961 va continuar a València, a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Carles, on fixa la seua residència.

En l'àmbit del còmic i per part dels seus teòrics, se'l considera precursor de la Nova Escola Valenciana. Com a il·lustrador, ha rebut els guardons més prestigiosos com el Premi Nacional d'Il·lustració (en 1989 per Una d'indis i altres històries, en 1992 per Libro de las M'Alicias i en 2009 pel conjunt de la seua obra) o el Pigall d'Il·lustració (1972, per Contes de l'any 2100).

Destacats