Descobrix els secrets de l'òrgan de Sant Nicolau amb una visita gratuïta este divendres

Esta experiència exclusiva inaugura el cicle ‘La província del tresor’ que promou l'Institut Juan Gil-Albert per a endinsar-se en racons del patrimoni cultural alacantí

Guardar

organo san nicolas
organo san nicolas

La Cocatedral de Sant Nicolau espera en el seu interior un tresor enlluernador però poc conegut. Estem parlant del seu majestuós orgue, una de les joies patrimonials i musicals més ocultes d'Alacant. Les notes que ressonen en les parets del temple i que desprenen cadascun dels seus elements estructurals el convertixen en una peça única amb una melodia inconfusible. I este divendres 24 de maig a les 18 hores, l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert oferix l'oportunitat de descobrir-lo al detall amb una visita gratuïta. Es tracta de l'experiència inaugural del cicle ‘La província del tresor’ que impulsa l'entitat amb l'objectiu de reconéixer el patrimoni cultural alacantí. La iniciativa, similar a les rutes per a endinsar-se en entorns naturals inigualables, pretén indagar en llocs i peces "d'excepcional singularitat” mitjançant visites guiades que permetran descobrir tresors ocults que habitualment estan fora de l'abast dels ciutadans. Els Fons de David Cisneros en l'Institut Jorge Joan d'Alacant (6 de juny) i els Fons del Museu d'Història de la Vila de Monforte del Cid (12 de juliol) són les pròximes cites. Així, este divendres arranca esta proposta en la qual els assistents podran conéixer de manera gratuïta l'orgue d'estil renaixentista de la Cocatedral de Sant Nicolau, construït en el segle XVI. Es tracta, per tant, del més antic de la Comunitat Valenciana, un dels cinc més longeus d'Espanya i és considerat com un dels instruments musicals més importants des del punt de vista històric i cultural. Això sí, si no vols perdre detall i aprofitar esta visita guiada de la mà d'experts és necessari inscriure's en la pàgina web de l'Institut Gil-Albert per a poder gaudir de l'experiència.

Els estralls de la història

Esta joia musical va ser, a més, un element fonamental en el relat de la història. L'òrgan va patir una deterioració gradual amb el pas dels segles, especialment en períodes en els quals la ciutat d'Alacant es va veure embolicada en conflictes bèl·lics en èpoques anteriors. És per això que fa un any es van dur a terme els necessaris treballs de rehabilitació, sufragats a través d'una subvenció de la Diputació. Estes labors pretenien recuperar tota l'esplendor de l'instrument mitjançant la restauració integral de la caixa, el seu element més històric. Estes acurades labors les va realitzar el taller d'orgueneria Frédéric Desmottes, el resultat del qual ha generat una peça digna de conéixer des de totes les seues arestes, a més de gaudir del so de la seua música.

Emprenedoria jove

Al seu torn, l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert àmplia l'oferta cultural i inaugura un altre cicle la programació. “Genio con J(oven)' comença la seua marxa com a plataforma per a donar a conéixer els projectes de joves promeses. La Casa Bardin acollirà el dijous, 23 de maig a les 19 hores la ponència “Somiar amb coets”, on Alejandro López i Nicolás d'Eusebio, estudiants de 15 anys, presentaran 'Curved Horizon', un prototip de coet que aspiren a llançar a 50 quilòmetres per a gravar la curvatura de la Terra. Al costat d'ells estarà Alberto Romero, un dels enginyers de l'empresa il·licitana PLD Space, dedicada a la creació de coets espacials reutilitzables. En 2023 van aconseguir completar amb èxit el llançament d'un primer coet europeu privat, el MIURA 1, i el seu objectiu és ser un nou operador del transport aeroespacial per a posar satèl·lits en òrbita amb un coet 100% desenvolupat a Espanya.

Destacats