La Diputació 'resguarda' el llegat de Juan Gil-Albert en l'Institut Cervantes

Entre el contingut que es custodiarà destaquen unes ulleres de l'intel·lectual, tres poemes manuscrits, un exemplar de la Revista Canelobre dedicat a la seua figura i unes primeres edicions de l'autor

Guardar

La directora del Instituto Juan Gil Albert, el presidente de la Diputació y el diputado de Cultura
La directora del Instituto Juan Gil Albert, el presidente de la Diputació y el diputado de Cultura

Coincidint amb el 121 aniversari del naixement de Juan Gil-Albert, l'Institut Alacantí de Cultura ha organitzat un acte en la seu de l'Institut Cervantes de Madrid el pròxim 1 d'abril amb el propòsit d'introduir en ‘La Caixa de les Lletres’ d'este organisme objectes personals i artístics de l'intel·lectual alacantí.

Així ho ha donat a conéixer este matí el president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, qui ha assegurat que aconseguir que Juan Gil-Albert forme part d'esta proposta pedagògica i cultural “suposa un orgull per a la nostra província i per a la institució provincial, tant pel que representa este fet per a la divulgació i recuperació de la figura de l'autor alcoià, com per a la visibilitat del nostre Institut Alacantí de Cultura en l'àmbit nacional”.

Acompanyat pel diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, i per la directora del IAC, Cristina Martínez, el president ha explicat que en 1983 es va prendre la determinació unànime d'atorgar a l'Institut Alacantí de Cultura el nom de l'escriptor, “motiu pel qual difondre la seua figura i donar a conéixer el seu treball i la seua trajectòria resulta un objectiu natural del nostre centre cultural, que s'erigix en far guaita d'un extraordinari patrimoni nodrit d'obres, idees i arguments literaris d'artistes, pensadors, científics i filòsofs”.

Es tracta, tal com ha detallat, “d'obrir i expandir la seua figura fora de la nostra província i de recuperar la seua memòria a la ciutat on va desenrotllar part de la seua obra, Madrid”.

Per part seua, el diputat de Cultura ha detallat el procés que s'ha seguit per a dur a terme esta proposta, que es va iniciar a través de converses amb el director de l'Institut Cervantes, Luis García Montero. “En 2024 es van obrir les negociacions i a la fi d'any es va concretar l'acord i l'acte”, ha detallat Juan de Dios Navarro, qui ha destacat l'admiració que professa García Montero per l'obra de Gil-Albert.

L'esdeveniment de ‘La Caixa de les Lletres’ se celebrarà el pròxim 1 d'abril a les 12.00 hores i comptarà amb les intervencions de Toni Pérez i Luis García Montero. Després dels parlaments, es depositarà el llegat personal de Gil-Albert, que consistix en unes ulleres del poeta i assagista i en tres poemes manuscrits, -un datat en 1935, ‘Epitalami a la germana’, un altre datat en 1936, ‘Comiat d'un any’ i, finalment, ‘La meua nostàlgia, homenatge a Xàtiva’, de 1964, tot cedit per la seua neboda neta, Claudia Simón Aura.

Per part de la Diputació d'Alacant s'entregarà un exemplar de la Revista Canelobre dedicat a l'escriptor i alguna foto seua, mentres que García Montero confiarà en la caixa unes primeres edicions de l'autor alcoià que són de la seua propietat.

Posteriorment, l'actor Toni Misó realitzarà una lectura d'una part breu de l'obra “Valentín”, en la versió teatral de Juan Ramón Torregrosa, mentres es projecta un vídeo amb imatges de l'escriptor.

Segons ha traslladat Cristina Martínez, ‘La Caixa de les Lletres’ “guarda hui part del llegat de personalitats imprescindibles de la cultura espanyola i hispanoamericana del nostre segle i de tots els àmbits de la creació”.

Esta històrica cambra cuirassada disposa de més de 1.800 caixes de seguretat, algunes d'elles ocupades per llegats d'intel·lectuals com Francisco Ayala, Antoni Tàpies, Margarita Salas, Luis García Berlanga, Cristóbal Halffter, Manuel Alexandre, Ana María Matute, Juan Marsé, Gabriel García Márquez, Luis de Pablo, Buero Vallejo, Eduardo Mendoza, Benedetti, Delibes, Unamuno, Francisco Brines, Joaquín Sabina, Ángela Molina, Enrique Morente o Marisa Paredes.

Es tracta del tercer alacantí a formar part d'esta acció, després de Miguel Hernández i Vicente Molina Foix, tal com ha indicat Cristina Martínez, qui ha assegurat que esta proposta “suposa una fita per al IAC, per a la Diputació i per a la província i, a més, en una ciutat, Madrid, que tant va significar per a Gil-Albert”.

Destacats