El Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) ha preparat un conjunt d'activitats especials amb motiu de la clausura de l'exposició internacional 'Dinasties. Els primers regnes de l'Europa prehistòrica'. Esta mostra, que ha sigut un referent cultural des de la seua inauguració el març passat, conclou amb unes jornades de portes obertes, brindant als visitants una última oportunitat per a admirar peces úniques, algunes d'elles inèdites, de l'Edat del Bronze. A més, el 9 d'octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, tant el museu com diversos jaciments arqueològics oferiran també accés gratuït.
Aix, en el marc de la clausura de l'exposició 'Dinasties', el MARQ obrirà les seues porta gratuïtament el dissabte 12 i el diumenge 13 d'octubre perquè els visitants puguen gaudir d'una mostra que ha sigut única en el seu tipus a Espanya, ja que aborda els primers regnes de la prehistòria europea a través de peces i objectes d'incalculable valor històric. En este sentit, la jornada del dissabte 12 l'horari serà estés de 10h a 19 hores amb la finalitat de facilitar l'accés a un major nombre de persones, mentre que el diumenge manté el seu horari habitual de 10h a 14 hores.
Tal com destaca l'entitat museística en un comunicat, durant eixe últim cap de setmana de l'exposició no s'oferiran visites guiades per a "facilitar el flux de visitants". D'esta forma, l'accés serà per ordre d'arribada, permetent als assistents gaudir de la mostra al seu propi ritme respectant l'horari de tancament. El diumenge 13 d'octubre serà l'últim dia en què esta exposició estarà disponible al públic a Alacant, marcant la fi d'un cicle de sis mesos en què el MARQ ha sigut un referent cultural a nivell nacional i internacional sobre les cultures de l'Argar, Unetice i Otomani.
L'origen de les jerarquies socials
L'exposició 'Dinasties', original de l'equip d'investigadors del MARQ, ha reunit un total de 482 objectes, molts dels quals mai abans havien sigut exposats a Espanya. Entre les seues peces més destacades es troba una reproducció del famós Disc de Nebra, considerat la primera representació coneguda de la volta celeste a Europa, trobat a Alemanya en 1999. Es tracta d'un artefacte que data de l'Edat del Bronze i que va ser inclòs en el Registre de la Memòria del Món de la UNESCO en 2013.
A més, la mostra, que se centra en un recorregut històric per a conéixer la formació de les classes socials i els primers llinatges en els protoestados d'Europa, inclou objectes exposats de gran valor arqueològic com a aixovars, joies, armes i eines procedents de 21 museus i institucions europees. Es tracta de la primera exposició que relaciona la interconnexió —comercial i social—, l'evolució fins a la seua desaparició quasi a l'uníson i els trets de parentius de les societats de l'Argar, Unetice i Otomani.
El diputat de Cultura de la Diputació d'Alacant, Juan de Dios Navarro, ha encoratjat a tots aquells que no han tingut l'oportunitat de visitar 'Dinasties' a aprofitar estes jornades de portes obertes. "És una ocasió única per a descobrir civilitzacions que, malgrat habitar en un passat tan remot, compartien nombrosos trets amb nosaltres, des de la seua organització social fins a la seua relació amb l'entorn" ha afirmat Navarro, al mateix temps que admetia que "exposicions com esta són fonamentals per a injectar cultura en la nostra societat i fomentar l'interés per la nostra herència històrica".
Accés gratuït als jaciments
A més de la clausura de 'Dinasties', el MARQ celebrarà el 9 d'Octubre, amb una jornada d'accés gratuït al museu, aix com a diversos dels jaciments més emblemàtics de la província d'Alacant, com el de Lucentum, La Illeta dels Banyets al Campello, en la qual recentment s'ha trobat una casa ibèrica clau per a conéixer l'arquitectura de fa 200 anys, i la Torre d'Almudaina a la comarca del Comtat.
D'altra banda, el 5 d'octubre es reobrirà al públic la Cova de l'Or a Beniarrés, un important enclavament arqueològic situat a més de 675 metres d'altitud en la Serra del Benicadell. Després de la seua restauració, este espai oferirà visites fins al 24 de novembre, sota reserva prèvia, brindant una oportunitat única per a conéixer més sobre el Neolític i la vida de les primeres comunitats humanes que van habitar esta regió geogràfica.