L'Institut Gil-Albert presenta les propostes expositives de la setena convocatòria de 'Art a la Casa Bardin'

El certamen amplia la dotació econòmica dels participants i manté el format artista-comissari, amb trobada i visites guiades a les mostres guanyadores

Guardar

Cuadre de la exposició en l'Institut Gil Albert
Cuadre de la exposició en l'Institut Gil Albert

L'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha donat a conéixer els sis projectes del programa ‘Art a la Casa Bardin’ que formaran part de les exposicions temporals entre 2025 i 2026.

Com ha recordat el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, el certamen, que complix la seua sèptima edició, “és una iniciativa que proposa la participació conjunta d'autors alacantins i comissaris per a formar part amb les seues propostes de la programació expositiva de la seu del IAC, una oportunitat per als nostres creadors que, a més, enguany amplia el període d'exhibició i augmenta la dotació econòmica dels seleccionats”.

Massimo Pisani i Luisa Pastor són el tàndem artista-comissari que encapçala la llista de les propostes triades pel jurat. El seu projecte, "Sentències i madrigals" proposa a l'espectador una sèrie de sentències, enteses com aquelles resolucions judicials que dicta un jutge, i una sèrie de madrigals, entesos com aquells poemes lírics de tres a sis veus, amb la finalitat de crear una tensió entre la burocràcia més racional i una polifonia més pulsional. I ho fa a través de 25 obres en paper al costat d'una sèrie de peces amb altaveus.

"Els fills del cérvol" és el títol del treball del fotògraf Jose Luis Carrillo i del comissari Antonio Cervera que es presenta per primera vegada a Alacant. Una proposta dissenyada específicament per al IAC que posa en diàleg les imatges finals amb les primeres que mai han sigut exposades.

El següent treball està firmat pels artistes Susana Guerrero i Eduardo Infante, els qui, comissariats per Jaime Pérez Zaragozí, presentaran "Misteri i necessitat". Guerrer Infant va sorgir de la unió dels dos creadors, que elaboren a quatre mans cada una de les peces: dibuixos, pintures, escultures i instal·lacions. El projecte va nàixer fa dos anys en el si de la galeria Casa Bancal de Pérez Zaragozí a Altea i contínua en desenrotllament. "Misteri i necessitat" és el títol de l'exposició del projecte "L'esfinx" adaptat a l'espai de la Casa Bardín.

L'artista ix de la ciutat i s'endinsa en el paisatge natural d'Alacant i nord de Múrcia per a presentar una sèrie d'obres en tres dimensions i de mig format: collages artístics creats amb fotografies d'estes formacions geològiques. Així definixen la seua proposta, "Superfície natural", Isidro Blasco, artista, i Isabel Tejeda, comissària.

En "La línia de la vida" l'artista Silvia Lerín usa la línia, en la seua dualitat estructuradora i generadora d'atzar, com a eix de reflexió. Al llarg de la mostra, comissariada per Ana Pastor, es podran veure peces bidimensionals i tridimensionals on destaca un ús del color i la textura característic de Lerín, amb diferents tonalitats amb les quals crea atmosferes subtils i complexes.

Finalment, "Monuments utòpics", l'exposició d'Elio Rodríguez, amb Rafael Serrano com a comissari, convidarà a l'espectador a explorar la relació entre el monumental i l'orgànic, el real i l'utòpic, a través d'un diàleg lúdic i crític amb monuments icònics. Es tracta d'una sèrie d'intervencions artístiques, en diferents formats, que desafien la rigidesa de l'espai i l'arquitectura.

Estos sis treballs formaran part del pròxim calendari expositiu: tres mostres per a 2025 i tres per a 2025, amb la qual cosa s'amplia el temps d'exposició de cada una d'elles. A més, l'Institut Juan Gil-Albert ha incrementat enguany la retribució passant de 1.800 a 2.000 euros per la col·laboració de l'artista i de 1.000 a 1.200 per al comissari.

El jurat d'esta sèptima edició ha estat format per Juan de Dios Navarro, la directora cultural del IAC, Cristina Martínez; la directora del departament d'Art i Comunicació Visual “Eusebio Sempere” del IAC, Estefanía Soler; la subdirectora de l'Àrea Jurídica, galerista i artista, Begoña Martínez Deltell; i l'artista Pablo Bellot.

La participació conjunta de ‘Art a la Casa Bardin’ genera un contingut pensat per a este espai expositiu, amb obra de l'artista i aportacions del comissari. A més, en el marc d'esta proposta es programen també altres activitats paral·leles com a visites guiades i una trobada entre comissari i artista per a analitzar la creació del projecte. D'altra banda, el certamen contempla la publicació del catàleg de la mostra, d'acord amb la línia editorial de la sèrie ‘Art a la Casa Bardín’.

Destacats