L'Arxiu Municipal d'Alacant mostra en els seus finestrals la petjada d'Alfons X

Huit panells amb reproduccions de documents com el Llibre de Privilegis, la conquesta del Castell i fotografies contemporànies destaquen la seua transcendència històrica

Guardar

Ventanales Alfonso X en Alicante
Ventanales Alfonso X en Alicante
L'Arxiu Municipal d'Alacant ha organitzat una exposició sobre la transcendència històrica del regnat d'Alfons X a la ciutat que es pot veure en els grans finestrals de l'edifici. En ella es reprodueixen documents de l'època, publicacions i fotografies contemporànies que destaquen la petjada del rei Savi en terres alacantines. Es pot visitar fins a finals de març.La mostra consta de huit panells explicatius en els quals es narra la vida i obra d'Alfons X, amb una reproducció del Llibre dels Privilegis, la conquesta del Castell de Santa Bàrbara, una breu història de l'avinguda que porta el seu nom, així com les festivitats que es van desenvolupar en el seu honor en època contemporània, com la Cavalcada històrica d'Alfons X i donya Violante i la foguera Alfonso el Savi.Aquests panells es complementen amb l'exposició permanent de documents que es troba en l'Arxiu Municipal flanquejat per les figures gegants del rei i la seua esposa.L'exposició s'emmarca en les activitats de la Xarxa de Ciutats Alfonsíes, a la qual es va unir Alacant a través de la Regidoria de Cultura, que commemora el VIII centenari del naixement del Rei Savi per a divulgar la seua figura.Impulsada per la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) en aquesta xarxa s'han integrat un total de 57 municipis de 23 províncies. A l'acte fundacional, celebrat a Toledo el novembre passat, es va desplaçar el regidor de Cultura, Antonio Manresa. Aquests municipis participaran en la commemoració, durant aquest any i el que ve, per ser els llocs pels quals es va desplaçar Alfons X i on va deixar un gran llegat cultural, polític i social. La iniciativa cerca, a més, reactivar el turisme cultural en les localitats adherides.

Clau per a poblar Alacant

La directora de l'Arxiu Municipal, Susana Llorens, ha explicat que el document més important que custodia la institució relacionada amb Alfons X és el Llibre de Privilegis a la llavors vila d'Alacant, en el qual el rei concedeix als pobladors exempcions en pagaments d'impostos de caça i pesca. "Aquesta decisió va ser clau per a impulsar el desenvolupament de la vila amb nous pobladors i va constituir la base perquè anys després Fernando el Catòlic concedira a Alacant el títol de ciutat", ha indicat.Llorens destaca del rei Savi que "va ser un innovador en tots els camps, sobretot en matèria legislativa, va establir les bases de la diplomàcia, i va ser un impulsor del coneixement i el fet de saber a través de l'Escola de Traductors de Toledo".En la història d'Alacant s'entremesclen dades històriques, com la conquesta del Castell, sent encara infant, el 4 de desembre de 1248, dia de Santa Bàrbara, que va suposar la marxa de l'últim governador musulmà. I dades llegendàries, com els beneficis que les terres alacantines van exercir sobre la seua dona, donya Violante, per a quedar-se embarassada i donar un hereu al regne evitant que Alfons X l'abandonara per a casar-se amb la princesa Cristina de Noruega. D'aquesta anècdota prové el nom del Pla del Bon Repós.
Destacats