El MARQ recupera en Calp la figura de Roger de Llúria a través de peces inèdites

L'exposició coincidix amb el 720 aniversari de la mort del noble, que va deixar una profunda petjada patrimonial en el nord de la província d'Alacant

Guardar

Presentació de l'exposició del MARQ de Roger de Llúria
Presentació de l'exposició del MARQ de Roger de Llúria

El MARQ ha presentat esta manyana en Calp una exposició que recupera la figura de Roger de Llúria i la seua segona muller, Saurina d’Entença, quan es complixen 720 anys de la mort del noble, la trajectòria del qual va deixar una profunda empremta històrica i patrimonial en el jaciment de la Pobla d'Ifac.

El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, i l'alcaldessa de Calp, Ana Sala, han inaugurat en la Casa de Cultura “Jaume Pastor i Fluixà” la mostra, en la qual també han col·laborat la Fundació CV MARQ i la Fundació Banc Sabadell, així com els ajuntaments de Calp i Cocentaina, localitat que també acollirà l'exposició itinerant per la seua vinculació amb el personatge medieval.

“És molt satisfactori vore materialitzades en esta exposició més de dos dècades de treball i investigació en el jaciment medieval de la Pobla d'Ifac impulsats des de la Diputació d'Alacant, a través del MARQ, gràcies als programes d'ajudes per a la conservació, recuperació i difusió de l'extraordinari llegat patrimonial que atresorem en la província”, ha manifestat el diputat.     

‘Llúria, Senyors i Senyores de la Terra’ ha tret a la llum pública per primera vegada dos de les peces més importants descobertes en les excavacions de la Pobla d'Ifac, part de la volta de l'església de Santa Maria d'Ifac i una finestra de la residència senyorial que conserva un capitel espectacular. A més, la mostra inclou un relat gràfic, a manera de còmic, que recorre les principals fites de la vida d'estos dos nobles amb escenes històriques inspirades en les il·lustracions medievals de la Bíblia Morgan. 

La proposta està comissariada pel tècnic del MARQ i director de les excavacions en la Pobla d'Ifac, José Luis Menéndez, especialista en arqueologia medieval, i compta amb la coordinació en cada una de les itineràncies d'Amparo González Martínez, coordinadora de Cultura de l'Ajuntament de Calp, i d'Elisa Domenech Faus, tècnica del Museu Municipal Palau Comtal de Cocentaina.

Menéndez ha destacat la investigació i els treballs duts a terme en el jaciment arqueològic calpí que, entre moltes altres conclusions, han impulsat la posada en valor de la figura de Roger de Llúria i Saurina d’Entença, “ja que ambdós marcaren de manera significativa el desenvolupament de Calp i Cocentaina i exerciren una transcendental influència sobre l'evolució d'esta regió”. De fet, la mostra itinerant, dissenyada per Ángel Rocamora Arquitectos, compta amb les dos localitats com a seus expositives.

L'acte ha comptat amb l'assistència, a més, de l'alcalde de Cocentaina, Jordi Pla, el regidor de Cultura de Calp, Guillermo Sendra, el director del MARQ, Manuel Olcina, el gerent de la Fundació CV MARQ, Josep Albert Cortés, i el representant de la Fundació Banc Sabadell, Gordon Steinecke.

L'exposició en la Casa de Cultura “Jaume Pastor i Fluixà” romandrà oberta durant els mesos de juliol i agost, de dilluns a divendres, en horari de 8:30 a 14:00 hores, amb accés gratuït. En Cocentaina la mostra es podrà visitar durant tot un any a partir d'octubre de 2025 en la Sala d'Exposicions del Palau Comtal.

Destacats