El MUBAG incorpora a la seua col·lecció l'obra Les dotze de Cecilio Pla i Gallardo cedida pel Museu del Prado

Esta recepció s'emmarca en el programa "Prado Extendido" i se suma a les 28 peces que té en depòsit el museu alacantí de la pinacoteca madrilenya

Guardar

Obra La Doce a la sala del Mubag
Obra La Doce a la sala del Mubag

Coincidint amb l'aniversari del Museu Nacional del Prado, que va obrir les seues portes el 19 de novembre de 1819, el Museu de Belles Arts d'Alacant ha incorporat a la seua col·lecció del segle XIX l'obra de Cecilio Pla i Gallardo, Les dotze, procedent de la pinacoteca nacional.

Com ha explicat el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, “per a la Diputació és una gran satisfacció rebre esta important peça de l'insigne artista valencià que, a partir d'ara i gràcies al programa “Prado Extendido, es podrà admirar a Alacant com a part del discurs expositiu de ‘El segle XIX. La col·lecció a la llum’”. El llenç se suma a les 28 pintures que el MUBAG té en dipòsit de la pinacoteca madrilenya de les quals 27 formen part del discurs expositiu de la mostra permanent.

Les dotze es pot contemplar ja en el bloc de l'exposició titulat “La pintura, testimoni social”, en el qual es reunixen altres obres de temàtica social d'artistes com Antonio Fillol Granell, Joaquín Bárbara i Balza, Federico Godoy Castro, Heliodoro Guillén Pedemonti, Vicente Poveda Juan o Luis García Sampedro, en la seua majoria dipòsits del Museu Nacional del Prado.

Malgrat el seu caire social, reforçat per l'expressió seriosa de l'home, responsable del sosteniment de la família pel seu treball com a obrer, i la presència de la seua dona, en un segon pla preparant l'esmorzar, títol pel qual també es coneix a l'obra, en el llenç destaca especialment el magnífic tractament de la llum donat per Pla. La família esmorza resguardada a l'ombra, de #ací el títol de l'obra, amb el menjar portat per la dona que va traient de la cistella i col·locant en el sòl sobre unes improvisades estovalles, mentres el fill de tots dos dorm en la seua falda. Impregnat pel corrent realista i el dibuix acadèmic, crida l'atenció la qualitat amb la qual està representada el menjar, l'olla de fang o la botella de cristall que conté el vi.

Este llenç és el segon de Cecilio Pla que deposita el Museu del Prado, ja que el MUBAG compte des de 2021 amb Dona a la platja, obra d'estil similar a altres pintures de Sorolla o Pinazo, contemporanis de Pla, en la qual representaven a la classe acomodada estiuejant en les costes espanyoles.

Cecilio Pla (València, 1860-Madrid, 1934) va iniciar els seus estudis a l'Escola de Belles de Sant Carles de València i posteriorment es va traslladar a la de Sant Ferran a Madrid, on va arribar a ser deixeble del pintor alcoià Emilio Sala, mestre de grans figures del segle XIX i principis del XX, com Joaquín Sorolla. En 1880 va ampliar la seua formació a l'estranger viatjant a Roma i va participar en les Exposicions Nacionals de Belles Arts, on va ser premiat amb terceres medalles (1884 i 1887). Precisament el llenç Les dotze va aconseguir en 1892 una segona medalla que va suposar el seu primer gran èxit en l'àmbit de la pintura realista i d'intenció social.

Al costat del MUBAG, més de 280 institucions formen part de la iniciativa “Prado Extendido”, un ambiciós projecte la finalitat del qual és projectar la col·lecció del Museu del Prado en el context nacional, apostant per la gestió dels seus dipòsits per a fomentar la presència, visibilitat i accés de les seues obres a tot el territori espanyol. Les dotze va ser restaurada en els tallers del Prat per a formar part de l'exposició temporal “Convidades. Fragments sobre dones, ideologia i arts plàstiques a Espanya (1833-1931)”, celebrada en eixe museu entre 2020 i 2021, i ara es podrà gaudir, per un període de cinc anys, a les sales museu alacantí.

Destacats