Radical, independent i interdisciplinari. A és Esther Ferrer, pionera de la performance a Espanya i una de les referents de l'art contemporani conceptual. I des de divendres passat 25 d'octubre, una important selecció de l'obra de l'artista donostiarra es podrà visitar a Alacant. En concret, el Consorci de Museus de la Generalitat ha presentat l'exposició "Esther Ferrer: el cos travessat pel gènere, l'espai i el temps" en les galeries del Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA).
La mostra centra el seu discurs en la idea de la dona i del seu cos confrontat amb el temps i amb l'espai. És el propi cos d'Esther Ferrer —el treball del qual està reconegut amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques, el Premi Velázquez d'Arts Plàstiques i el Premi MAV (Dones en les Arts Visuals)— el que li serveix a l'artista de lloc d'experimentació per a visualitzar com la petjada del temps va perforant inexorablement l'ideal de l'eterna joventut femenina.
A, "el seu cos", es convertix en una arma crítica que posa en revisió com s'ha construït eixe ideal femení i els codis que imposa la societat. "Estem davant una magnífica exposició en la qual esta gran artista aporta ingredients com l'humor, l'atzar o l'absurd", destaca la crítica d'art, i comissària de l'exposició, Margarita Aizpuru. Així mateix, explica que "la mostra que podem veure en el MACA gira entorn de quatre eixos: l'espai, el temps, el seu propi cos i el gènere".
Reconeixement nacional i internacional
Després d'una llarga trajectòria de més de quaranta anys desenvolupant un treball sistemàtic, rigorós i metòdic tota la seua obra es reduix a una sola: Esther Ferrer. Ella és l'obra, el seu cos, els seus autoretrats, la seua veu, les seues idees, les seues paraules. La regidora de Cultura, Nayma Beldjilali, ha mostrat la seua "satisfacció" per poder oferir als alacantins i visitants una exposició de "una de les artistes espanyoles de major prestigi nacional i internacional".
Durant els pròxims mesos milers de persones recorreran l'exposició deixant-se inspirar per les reflexions sobre la construcció social del cos femení. La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, assegura que Esther Ferrer "ha desenvolupat el seu art amb coherència i rigor al llarg dels anys i influint en posteriors generacions d'artistes". L'exposició es pot visitar a Alacant fins al 9 de febrer de 2025 després del seu pas pel Centre del Carmen a la ciutat de València.
En este sentit, Alacant serà l'escenari d'una part de l'obra de l'artista nascuda a Sant Sebastià en 1937, encara que establida a París des de 1973. És llicenciada en Ciències Socials i Periodisme i va estudiar Art en la capital parisenca abans de crear a la seua ciutat natal, juntament amb altres artistes, un taller de lliure expressió. També és impulsora de la posada en marxa d'una escola experimental en Elorrio. Així mateix, la seua activitat docent li ha portat a impartir classes a les escoles de Belles arts del Canadà, França, Itàlia o Espanya, entre altres.