Troben un antic rafal medieval en el jaciment de la Pobla d'Ifac

Les excavacions de l'equip d'arqueòlegs del MARQ revelen noves estructures del segle XIV en este enclavament protegit

Guardar

Yacimiento de la Pobla d'Ifac
Yacimiento de la Pobla d'Ifac

La província d'Alacant seguix esperant tresors desconeguts amagats sota el subsòl. L'últim descobriment dins de la campanya d'excavacions del MARQ s'ha produït en el jaciment medieval de la Pobla d'Ifac, en els vessants del Parc Natural del Penyal d'Ifach, a Calp. Així, els treballs arqueològics han desvetlat un rafal del segle XIV que servia per a emmagatzematge o diverses activitats fora dels límits de l'antiga ciutat.

En este fabulós entorn enfront del Mar Mediterrani, un equip de professionals ha treballat durant les últimes cinc setmanes coordinats pel director de l'entitat museística provincial, Manuel Olcina. Estes excavacions formen part del Pla d'Investigacions Arqueològiques del MARQ, que compta amb un pressupost total de 114.000 euros, i les labors s'han concentrat en les proximitats de la Porta de l'Oest, un accés secundari a l'enclavament medieval.

D'esta forma, l'equip d'experts dirigit per José Luis Menéndez, especialista en arqueologia medieval i tècnic d'exposicions del museu, han confirmat que l'Edifici XIV, descobert en campanyes anteriors, funcionava com un rafal de més de tretze metres de llarg, amb tots dos extrems oberts i cobert per un sostre de fusta i teules. Este rafal va ser abandonat a mitjan segle XIV per a construir una antepuerta coberta que assegurava l'accés a través de la Porta de l'Oest.

Visita de la Diputació a la Pobla d'Ifac
Visita de la Diputació a la Pobla d'Ifac

Els treballs arqueològics també s'han centrat a documentar la primera fase d'ocupació d'este espai, així com de l'espai interior de la ciutat, una vegada es traspassa el llindar de la Porta de l'Oest. El MARQ seguix investigant este important enclavament, que s'ha convertit en una referència en l'arqueologia medieval valenciana. De tire, tal com ha recordat el diputat de cultura Juan de Déu Navarro en la seua visita al jaciment, el museu ha sigut recentment guardonat per l'Ajuntament de Calp amb el Premi 9 d'octubre per les seues aportacions científiques, així com per treballar en la conservació de la Pobla d'Ifac i del vicus romà dels Banys de la Reina.

"Per a la Diputació és una gran satisfacció recolzar esta campanya per a recuperar i promocionar part del ric patrimoni cultural que atresorem en la província, en este cas a través d'un projecte en el qual s'ha invertit ja més d'un milió d'euros al llarg de quasi dues dècades de col·laboració amb l'ajuntament calpí", ha matisat Navarro.

Destacats