Alacant controlarà els vehicles VTC i la proliferació dels ‘TUK TUK’

La Policia Local crea una unitat de Trànsit i transport que pretén combatre "l'intrusisme en el sector del taxi” a partir d'este dilluns 20 de maig

Guardar

Vehicle VTC de Uber a Elx
Vehicle VTC de Uber a Elx
Integrar els vehicles VTC en la xarxa de transport urbà es va convertir en una de les grans problemàtiques de les ciutats en tractar-se d'un sistema poc regulat en els seus inicis que suposava una competència deslleial amb el sector del taxi. I, per descomptat, Alacant i la Comunitat Valenciana no van ser una excepció. Encara que la situació es va calmar després d'un intens període de protestes, continua sent un assumpte candent entre les associacions del taxi. Per això, l'Ajuntament ha avançat que implantarà una nova unitat de la Policia Local especialitzada en Trànsit i transport per a controlar possibles infraccions.Eixe va ser un dels anuncis del regidor de Seguretat Ciutadana, Julio Calero, en el transcurs de la celebració de la quarta 'Taula tècnica sobre intrusisme en el sector del taxi', organitzada per la direcció territorial de Transport de la Generalitat, el dijous 16 de maig a Alacant. “La posada en marxa d'esta unitat respon a una vella reivindicació de les associacions”, assenyala l'edil al mateix temps que destaca que actuarà “dins del seu àmbit competencial” en tractar-se d'un sector la regulació del qual “és una competència autonòmica”.A més, Calero reconeix que es tracta d'una mesura que s'ha accelerat davant l'augment de denúncies a vehicles VTC en els cinc primers mesos de l'any. “S'han arreplegat un total de 40 fins a maig, les mateixes que en tot l'any 2023”, assenyala. Esta nova unitat de la Policia Local es posarà en funcionament a partir d'este dilluns 20 de maig amb una reestructuració de l'organització que destinarà a 16 agents i dos comandaments a Trànsit i transport. “Pretenem millorar el seguiment d'estes noves modalitats de transport, tant els VTC com unes altres de recent implantació com els ‘TUK TUK’”, afirma.

Inspecció dels motocarros turístics

A més d'abordar la problemàtica dels VTC en relació amb el sector del Taxi, un dels principals punts tractats va ser la recent i gradual introducció d'una nova modalitat de transport amb conductor. Estos nous motocarros, coneguts popularment com a ‘TUK TUK’, han crescut exponencialment davant l'increment de l'arribada de turistes; i també pel buit legal que encara existix sobre la seua regulació. La imatge d'estos carrets és cada vegada més habitual per les zones principals d'Alacant.tuk tuk alicante Dos tuk tuk durant un dels seus recorreguts pel centre històric enfront de la Basílica de Santa MariaEs tracta de vehicles adaptats per a portar viatgers que es mouen amb motors elèctrics i, generalment, es destinen a realitzar recorreguts turístics per la ciutat. En estar exempts d'autorització de Transport estan proliferant en les grans ciutats i els cossos de seguretat i les autoritats encara es troben abordant les seues característiques i regulació. Un símil al qual fa menys d'una dècada va succeir també amb els VTC.D'altra banda, Calero també ha detallat que actualment existix una “col·laboració fluida” entre els membres del Servici Territorial de Transport d'Alacant i la Policia Local, “facilitant les ferramentes i l'accés a les aplicacions que servixen per al control dels VTC i del transport en general, com és el Registre de Comunicacions de Servicis VTC i recentment a Sitran”. L'edil explica que esta aplicació permet consultar la situació de les autoritzacions administratives per a la realització de servicis de caràcter urbà per vehicles residenciats en comunitats autònomes diferents de la Comunitat Valenciana.

Resposta coordinada

La ‘Taula tècnica sobre l'intrusisme en el sector del taxi’ organitzada per la direcció territorial de Transport de la Generalitat va ser creada per a la coordinació i unitat d'actuació dels diferents cossos policials, així com per a tractar les inquietuds del sector del taxi exposades per les associacions del sector, intercanviant informació de la problemàtica en els diferents municipis de la província d'Alacant.En este sentit, en la quarta trobada d'este òrgan s'han abordat diferents qüestions amb departaments com el de Seguretat Ciutadana i el de Mobilitat Urbana de l'Ajuntament d'Alacant i col·lectius. Així, en la reunió també han participat representants dels cossos de Policia Local de diversos municipis com Elx, Sant Vicent del Raspeig, Alcoi, Benidorm, La Nucia, Alfàs del Pi i Pilar de la Horadada, així com de la Guàrdia Civil de Trànsit, Policia de la Generalitat i diferents associacions del taxi.
Destacats