L'economia alacantina continua creixent impulsada pel sector servicis i les exportacions

Un estudi de la Cambra de Comerç analitza el balanç de 2023 i la conjuntura econòmica de la província en el teixit empresarial i productiu

Guardar

una industria
una industria
El balanç econòmic a la província d'Alacant durant l'any 2023 és positiu. Eixa és la conclusió que llança l'estudi ‘Panoràmica Alacant’ realitzat per la Cambra de Comerç. L'informe destaca el creixement del teixit empresarial i productiu malgrat el to restrictiu de la política monetària, l'alentiment de l'economia global i la incertesa geopolítica. El sector servicis torna a ser el motor econòmic d'un territori que va registrar un creixement interanual del 2,7% del PIB a preus corrents, estimat a través de l'Indicador Sintètic de l'activitat econòmica de la província (ISpA).El document, fruit de l'acord de l'entitat cameral i CaixaBank, se centra en especial detall en sectors de l'economia com l'agrari, l'industrial, el de la construcció o el de servicis, encara que també analitza la situació de les empreses, el mercat laboral, el turisme, el transport aeri i marítim, el consum de les llars, la inversió empresarial o els preus, així com les perspectives de futur. En este sentit, un dels principals indicadors de creixement ha sigut l'ocupació, amb més de 730.000 afiliats a la Seguretat Social i una taxa d'atur que, l'any passat, es va reduir fins al 13,3%.El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ressalta que la província d'Alacant té un múscul empresarial “consolidat i potent” que suposa “el motor de la nostra economia, amb xicotetes, grans i mitjanes empreses que exercixen de força tractora de la nostra ocupació i de les nostres exportacions”. En esta mateixa línia, el responsable institucional posa en valor la quarta província en nombre d'habitants, amb quasi dos milions de persones, i les “oportunitats” que oferix per a enfortir el teixit empresarial.

Exportacions i activitat turística

Les dades oferides per este estudi econòmic situen a les exportacions alacantines en xifres pròximes als 7.000 milions d'euros en la passada anualitat. El principal mercat receptor va ser la Unió Europea, amb un 63% de l'exportació provincial i, majoritàriament, els països emmarcats en la zona euro van concretar un 54% d'eixes vendes exteriors de la província d'Alacant. Per sectors, més d'un 70% de les exportacions correspon a productes hortofructícoles, calçat, alimentació i begudes, tèxtil, maquinària, material elèctric i electrònic, plàstic, manufactures d'alumini i, finalment, productes químics.Per part seua, l'activitat turística de la província d'Alacant va confirmar la tendència creixent després de la pandèmia i en 2023 va intensificar el seu augment situant-se per damunt de les dades de l'any 2019, tant en el volum de negoci generat com en l'impacte econòmic dels visitants. Una situació que, Carlos Baño, aprofita per a enaltir la importància de continuar fomentant les infraestructures turístiques i de connectivitat i recorda “la necessitat que l'Aeroport d'Alacant-Elx compte amb una segona pista” per a no “posar fre” al que qualifica de “creixement exponencial” de cara als pròxims anys.Al seu torn, l'informe desprén que la favorable evolució de l'ocupació a Espanya, així com en altres mercats emissors, i la tendència de les llars a prioritzar el gasto en viatges han continuat impulsant la demanda, malgrat estar immersos en un context d'increment del preu dels servicis turístics en resposta al persistent augment dels costos. D'altra banda, el balanç també apunta a perspectives “immillorables” per a este any 2024 en el qual es preveu que l'economia alacantina mantinga el seu dinamisme en un entorn en el qual l'evolució econòmica i financera global es preveu com més favorables.

“Terra de progrés”

Per al president de la Diputació, l'estudi de la Cambra de Comerç és un reflex de la “internacionalització i competitivitat” de la província d'Alacant i emfatitza una imatge “clara que revela la seua riquesa i diversitat”. A més, Toni Pérez subratlla que l'anàlisi de les dades suposa un full de ruta per a situar l'estat econòmic alacantí i avançar “en la línia correcta” de treball tant a mitjà com a llarg termini per a “continuar millorant”. Així mateix, afirma que l'empresariat és una de les “grans fortaleses” d'Alacant i reconeix la seua importància per a “sustentar l'economia del territori”.D'altra banda, el màxim responsable de la institució provincial reafirma el compromís de la Diputació “per a continuar fent costat al teixit empresarial i productiu de la província, una terra que encara demostra capacitat de progrés i de millora”. I, de nou, emfatitza en la necessitat d'utilitzar l'estudi i gestionar-lo de manera intel·ligent per a projectar quin “és el camí que volem emprendre per a aconseguir l'objectiu compartit per tots”.

Conveni entre el MARQ i la Cambra de Comerç

En paral·lel a la presentació de l'informe, tant Toni Pérez com Carlos Baño van subscriure un conveni de col·laboració entre la Fundació de la Comunitat Valenciana MARQ i la Cambra de Comerç per a establir accions coordinades per a l'intercanvi d'informació i el desenvolupament d'actuacions encaminades a potenciar l'oferta cultural i d'oci cap als seus usuaris i clients associats. La duració del conveni serà de dos anys, prorrogable per altres dos.Alguns dels avantatges que oferix esta cooperació per als membres de totes dues entitats són descomptes de fins a un 50% sobre la tarifa ordinària de l'entrada al MARQ i els seus jaciments, la possibilitat d'utilització de la Sala d'actes del museu, la seua Sala de Juntes, la biblioteca i els seus jardins per a la celebració de reunions, jornades, cursos, premis i esdeveniments. A més, es va acordar la constitució d'una Comissió de Seguiment paritària, que estarà integrada per dos representants de cada part.
Destacats