economia

La compra més conscient i ètica consolida als Mercats Municipals d'Alacant

Els recintes de proveïments viuen “el seu millor moment” amb un increment tant en el nombre de llocs, a través d'una oferta més especialitzada, com de vendes amb “xifres històriques”

4 minuts

mercado central alicante
Els quatre mercats municipals de la ciutat d'Alacant gaudixen en l'actualitat d'una salut de ferro. Estos espais comercials tradicionals s'alcen com a emblemes i pilars de la vida quotidiana, experimentant un creixement lligat al canvi de tendència en els hàbits de consum. En concret, els mercats de proveïments de Benalúa, Carolines, Mercat Central i Babel han incorporat un total de 66 llocs nous en els dos últims anys, aconseguint una xifra que supera els 225 establiments concessionaris.En una certa manera, eixa major oferta se sustenta a través d'una demanda que cada any ascendix gradualment per a consolidar-se com una alternativa de proveïment essencial per a la població. “El comerç de proximitat és l'opció preferida per als alacantins i alacantines que acudixen a realitzar les seues compres de manera habitual”, assenyala Lidia López, regidora de Comerç, Hostaleria i Mercats. Unes paraules que també subscriuen des de l'Associació de Consumidors Adacua Alacant: “viuen el seu millor moment amb un increment de vendes i xifres històriques d'obertures”.Este vibrant “renaixement” ha tornat a situar als mercats en l'epicentre comercial dels barris. Per a Francisco Alemañ, president de l'Associació de Comerciants Concessionaris en Mercats Municipals d'Alacant, exercixen un paper vital, convertint-se en verdaderes locomotores comercials, impulsant l'economia local i fomentant un sentit de comunitat. “Són molt més que simples llocs de compra. El Central no hi ha dubte que és el nucli més important, però un mercat com el de Carolines presenta una ocupació del 100% i això suposa ser un eix vertebrador que permet fer vida en el barri i dinamitzar els comerços adjacents", sosté.

Conscienciació per la sostenibilitat

La metamorfosi notable que han experimentat els mercats municipals d'Alacant, ha estat impulsada en gran part per una transformació en les percepcions i preferències dels consumidors. La pandèmia, en particular, va actuar com un catalitzador d'eixe canvi de paradigma. Va ser en aquells moments complicats quan les persones van començar a replantejar-se els seus hàbits de consum i a valorar la importància de fer costat als productors locals i abraçar una alimentació més sostenible.Francisco Alemañ assenyala que este canvi ha donat lloc a un ressorgiment en la popularitat dels mercats de proveïments, ja que els consumidors busquen cada vegada més productes frescos, locals i de temporada. “Hi ha hagut un canvi de tendència i la gent posa en valor no sols els productes de proximitat, sinó també cuidar-se, alimentar-se millor i fer una compra més conscient i ètica", subratlla. En definitiva, una compra més respectuosa amb el medi ambient que reduïx la petjada de carboni a través de productes quilòmetre zero i sense plàstics.Però la pandèmia no va ser una escalada passatgera, sinó que es va convertir en un punt d'inflexió que va atraure nous clients. Des d'Adacua Alacant apunten que s'ha produït un descens en l'edat mitjana dels consumidors que acudixen als mercats municipals, una realitat que Alemañ corrobora. “El perfil és un poc més jove arran de descobrir-nos amb el servici de venda a domicili que vam posar en marxa durant el confinament”. Una opció que continua vigent i que en l'últim any “ha triplicat les vendes”, segons reconeix el president de l'Associació de Comerciants.

Major oferta especialitzada

Saber adaptar-se als nous temps és un altre dels aspectes més rellevants per a continuar sent competitius, i, en este sentit, el relleu generacional és crucial. "Estem tenint la sort que estan entrant comerciants bastant joves, disposats a digitalitzar-se i a especialitzar-se", assenyala Francisco Alemañ.Esta saba nova ha permés als mercats municipals d'Alacant adoptar estratègies i tecnologies innovadores: "Estem compromesos a continuar evolucionant per a satisfer les necessitats dels nostres clients. La digitalització és una ferramenta poderosa que ens permet arribar a més persones i oferir una experiència de compra més personalitzada", argumenta.Per part seua, la diversificació de l'oferta és un altre punt destacat, admeten des de l'Associació. Els comerciants estan adaptant els seus negocis per a satisfer les demandes canviants dels consumidors, especialitzant-se en nínxols concrets i oferint una gran varietat de productes. Des de fruites exòtiques fins a productes vegans, els mercats municipals s'han convertit en espais que atenen una àmplia gamma de gustos i preferències. "Hem passat d'una oferta repetitiva a una major especialització i varietat en els nostres mercats".

Mirant al futur

Entre els projectes i reptes futurs destaca l'elaboració del pla de millora i remodelació dels Mercats de Babel i Benalúa per a modernitzar-los amb millores en les cobertes, il·luminació, connexions per als vianants i la renovació de la seua imatge interior. Una actuació que se sumarà a la urbanització projectada de l'avinguda Aguilera i que convertirà a estos espais comercials en el cor de l'eix Benalúa-Babel. Però una de les assignatures que encara està pendent, com reconeix el mateix Alemañ, és el tema dels horaris.Segons l'estudi de mercat de l'any 2023 dins del pla d'acció comercial de modernització i impuls del comerç i dels mercats d'Alacant, més del 42% de les persones enquestades va respondre que una de les maneres de millorar la seua experiència en els mercats seria obrir, almenys, una vesprada a la setmana. Una modificació que requerix un canvi en l'ordenança i que des de la regidoria admeten que “ja s'està treballant” per a poder actualitzar-la, millorar-la i adaptar-la al costat de l'ampliació d'activitats.Així mateix, este treball en “tàndem” entre els comerciants i la regidoria es traduïx en iniciatives que Alemañ assenyala com a “exitoses” en dinamitzar els mercats i atraure nous clients. “Això es traduïx en un augment en les vendes i una major participació de la comunitat", culmina.Finalment, una de les novetats que també contempla el projecte és establir consignes a manera de taquilla refrigerada automatitzades per a facilitar les compres. L'edil Lídia López explica a preguntes d'este mitjà que l'objectiu d'estes taquilles refrigerades és “que els clients que no puguen acudir al matí als mercats puguen arreplegar la seua compra en diferents consignes que tindran assignades”.