economia

L'ocupació hotelera a Alacant creix en 2024 i supera el 75%

La temporada alta frega l'excel·lent amb una mitjana de pernoctacions que ascendix al 84% en el conjunt de la província

1 minut

Hotel Melia Alacant

Molt bones notícies per al sector turístic a la província d'Alacant. Tal com revela el balanç anual de l'Associació Provincial d'Hotels i Allotjaments Turístics (APHA), l'ocupació hotelera tanca 2024 amb les millors xifres des de la pandèmia i creix un 1,7% respecte a l'any anterior malgrat un mes de desembre allunyat de les previsions inicials. A, els hotels alacantins acomiaden l'any amb una ocupació mitjana del 75,7% .

Es tracta de la millor dada anual des de 2019, encara que és lleugerament inferior a la xifra aconseguida llavors que es va situar en un 76,3%. Així i tot, la prolongació de la temporada alta, incloent-hi abril i octubre gràcies al bon temps, i un aeroport d'Alacant-Elx que es consolida com la porta d'entrada principal de la Comunitat Valenciana amb rècord de passatgers fins a novembre, confirmen la bona salut del turisme en la Costa Blanca.

De fet, la procedència dels viatgers ha sigut majoritàriament internacional (55,6%), enfront d'una demanda nacional del 44,4%. el Regne Unit continua sent el mercat més important amb un 29%, seguit de França (6,3%), Polònia (6,0%), Alemanya (5,9%), Algèria (5,6%), Països Baixos (4,9%) o Noruega (4,4%). Per part seua, els turistes d'original nacional procedixen de la Comunitat Valenciana (35,8%), Madrid (23,2%), Catalunya (9,1%), Andalusia (6,0%), Castella-la Manxa (5,2%), Murcia (4,5%) o Castella i Lleó (3,2%).

Agost encapçala la llista i desembre, vagó de cua

Les dades d'ocupació definitius presentats per l'associació hotelera alacantina reflectixen l'estabilització del mes d'agost com el més fort de l'any. Encara que en 2024 l'ús de les places hoteleres va descendir un 0,7% respecte al mateix període de 2023, agost es manté al capdavant amb un 90,7% de les habitacions ocupades en tota la província. A més, juliol creix fins al 86,5% i reduïx la seua diferència en la segona posició.

Més enllà dels mesos forts d'estiu, la gran novetat en esta ocasió se centralitza a l'abril, maig i octubre, que experimenten un increment del 2,1%, 5,5% i 2,3% respectivament. Una tendència que ha permés mantindre al llarg de 2024 una ocupació hotelera per damunt del 80% durant sis mesos de manera consecutiva.

No obstant això, malgrat que eixes xifres poden mostrar un acostament cap a la desestacionalització, l'altra cara de la moneda ha sigut desembre. La taxa d'ocupació en l'últim mes de l'any, marcat per la temporada nadalenca, ha patit un descens de 4,1 punts percentuals per a situar-se en un escàs 55,5%, arribant al 57,6% en la capital alacantina.

L'anàlisi per localitats mostra diferències notables. Mentres destins com Xàbia (60,8%) o Guardamar del Segura (64%) superen la mitjana provincial al desembre, altres racons d'Alacant han collit resultats més modestos com és el cas del municipi costaner de Dénia (39%) o altres d'interior com Alcoi (37%) o Villena (19,5%).

Perspectives i reptes

Malgrat la incertesa geopolítica internacional, des d'APHA apunten que les perspectives de cara a 2025 són “bones” i encaren el nou any amb “optimisme”. Esperen que esta esperança no es veja truncada amb el nou Reial decret llei del Govern Central que modifica el registre dels viatgers, elevant de 14 a 42 les dades sol·licitades. L'associació, i tot el sector, rebutja esta mesura per les seues conseqüències “negatives”.

Així i tot, el turisme alacantí busca consolidar la millora en els indicadors de rendibilitat, que en 2024 han crescut en un 10,8%, a través d'una “aposta ferma” per la millora de la qualitat, competitivitat i sostenibilitat en els destins i establiments. A més, apunten que un altre dels grans reptes és la necessitat d'expulsar del mercat turístic a aquells operadors, especialment apartaments, que actuen al marge de la legalitat.

Finalment, APHA també reclama que la connexió ferroviària amb l'aeroport, anunciada recentment pel Ministeri de Transports, es convertisca en una realitat. “El creixent increment en el flux de passatgers de l'aeròdrom alacantí, novament de rècord, justifica àmpliament la necessitat de la inversió”, subratllen en un comunicat.

Etiquetes: